Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Onko vika Suomessa vai eurossa?

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi
  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Taloutemme on kompuroinut kuusi vuotta. Ongelmia on selitelty Nokialla ja paperiteollisuudella. Ruotsissa Ericssonin puhelinten ja paperin lisäksi autoteollisuuskin on keikahtanut. Silti siellä menee hyvin. Onko vika eurossa vai Suomessa?

Suomi meni euroon politiikka edellä. Ruotsissa todettiin ns. optimaalisen valuutta-alueen tutkimuksilla, että Suomi ja Ruotsi muodostaisivat miltei täydellisen valuutta-alueen. Ruotsi jättäytyikin eurosta kansanäänestykseen vedoten. Valuutta-alue teorian kehittäjä Robert Mundell palkittiin talouden Nobelilla.

Nykyään yhteensopivuus Ruotsin kanssa on talouksiemme integroitumisen ansiosta entistäkin parempi. Ulkomaankauppamme on ollut tasapainossa koko 2000-luvun ajan. Samana aikana kauppa Saksan kanssa on vajonnut jopa kaksi miljardia alijäämäiseksi, mikä merkitsee Suomelle vastaavaa velkaantumista ulkomaille.

Saksan talouselämä maksimoi kilpailukykynsä tuotannollisella hajauttamisella ja vahvalla eurolla. Tuotteiden ja välituotteiden suunnittelua ja valmistusta teetetään alhaisten kustannusten maissa. Jos valmistus tapahtuu euroalueen ulkopuolelta, niin vahvan euron ansiosta kilpailuetu vielä kertaantuu. Saksan kauppataseen ylijäämä on jo Kiinaakin suurempi, miltei 200 miljardia euroa.

Uudenkaupungin autotehtaalla ei tehdä Mersujen runkoja, ei ommella nahkapenkkejä, eikä valmisteta moottoreita. Autojen osia tuodaan mistä niitä milloinkin on kannattavinta hankkia. Autot kootaan roboteilla ja viimeistelyn jälkeen ne lähetetään Saksaan ruostesuojaukseen. Samoja autoja sitten tuodaan Suomeenkin saksalaisina tuotteina.

Ekonomistien mukaan yksikkötyökustannuksia pitäisi alentaa sisäisellä devalvaatiolla. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen olikin Ylen uutisissa kiittämässä maltillista tulosopimusta. Kolikon toisesta puolesta, eli kulutuskysynnän hiipumisesta hän sanoi paljon kertovasti, että ”Ostovoima vie kuluttajilta käteen jäävää tuloa, sehän on selvä”.

Suomessa on havaittavissa kaksi valuutta-aluetta. Eteläinen ja itäinen Suomi ovat kytköksissä Baltiaan ja Venäjälle. Uudenmaan yritykset tekevät kaksi kolmasosaa Suomen tuonnista, mutta vain kolmasosan viennistä. Vahva euro on alueen tuontiyritysten intresseissä.

Länsi- ja Pohjois-Suomi muodostaisivat parhaan valuutta-alueen Ruotsin kanssa. Alueen yritykset tekevät suurimman osan Suomen viennistä. Tornio-Haaparannan kaksoiskaupungin menestys on kuin oppikirjasta alueiden yhteensopivuudesta.

Valtion talouspolitiikkaa tehdään pitkälti pääkaupunkiseudun edun mukaisesti. Länsi-Suomen laivateollisuudenkin kohdalla keinot loppuivat lyhyeen, mutta Helsingin Guggenheim museolle olisi tukea löytynyt jopa puurakentamiseen tarkoitetuista varoista.

Ruotsin valtiopäivillä on aloite pohjoismaisesta valuutasta. Sellainen meillä ilmeisesti olisikin, jos pohjoismainen talousalue olisi toteutunut 1970-luvun vaihteessa. Pääministeri Mauno Koiviston johdolla sopimus oli Suomen puolesta valmis, mutta poliittinen juonittelu kaatoi koko hankkeen.

Suomi on kuin Elopin palava porauslautta. Velkakello käy ja yritykset menettävät ulkomaisia asiakkuuksia. Yritys jos toinenkin on siirtynyt Viroon tai pelastautunut Ruotsin lipun alle. Hyvinvointivaltion alasajo on alkanut.

Euro ei ole Suomelle sopiva valuutta. Markkaa ei kannata enää ottaa käyttöön. Suomen pitäisikin pikimmiten tutkia yhteistä valuuttaa Ruotsin kanssa. Se toisi talouskasvua ja sijoituksia Suomeen.

(Julkaistu Turun Sanomissa ja Kalevassa)

Kannattaa lukea myös Suomen ja Ruotsin kilpailukyky - case paperiteollisuus ja Miksi vienti ei vedä? - kolmen eurotieteilijän haastattelu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Miksi Suomen ei kannattaisi palata omaan kansalliseen valuuttaan?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä kysymys. Tähän voisi vastata pitkältikin, mutta sanottakoon, että yhteisessä valuutassa on paremmat iskunvaimentimet ja spekulaatioturvatyynyt kuin olisi pienen Suomen markassa. Kansainväliset sijoittajat löytäisivät Suomen ym.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Viittaat ilmeisesti kiinteään valuuttakursiin. Silloin kun valuutta kelluu niin se hakee automaattisesti taloutemme kilpailu ja suorituskykyyn nähden oikean arvon. Spekulointi kelluvaa valuutaa kohtaan on lähes mahdotonta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Spekulointi kelluvaa valuutaa kohtaan on lähes mahdotonta."

Kaikkiin valuuttoihin vaikutetaan kaiken aikaa, oman keskuspankin toimesta, muiden keskuspankkien toimesta ja taloudellisten voimatekijöiden toimesta. Pieni valuutta on kevyttä tavaraa jos jollain taholla on kiinnostusta keinotella sen kustannuksella. Isotkaan valuutat eivät toki ole turvassa keinottelijoilta.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #12

Hah, sehän on juuri yksi oman keskuspankin funktio. Mitä tai keitä nämä taludelliset voimatekijät ovat?

Laitappa Arto tähän kaikki ne tapaukset kun kelluvaa valuuttaa vastaan on hyökätty samanlaisilla seurauksilla kun kiinteän valuutan maata kohtaan tehty hyökkäys.

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/profess...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Laitappa Arto tähän kaikki ne tapaukset kun kelluvaa valuuttaa vastaan on hyökätty samanlaisilla seurauksilla kun kiinteän valuutan maata kohtaan tehty hyökkäys."

Lukaisepa vaikkapa mitä Wikipediassa kerrotaan valuuttakeinottelija George Sorosin toiminnasta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/George_Soros

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #15

Sorosin toiminta on kohdistunut kiinteää valuttakurssia noudattavia maita kohtaan. Hän melkei kaatoi englannin keskuspankin. Tämän jälkeen englanti siirtyi kelluvaan valuuttaan.

Kannattaa päivittää tietojaan, voi avatua ihan uusia asioita. Tiedät varmaankin että maapallo ei ole littana??

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Kannattaa päivittää tietojaan, voi avatua ihan uusia asioita. Tiedät varmaankin että maapallo ei ole littana??"

Olen yrittänyt miettiä perusteluja tuolle väitteellesi, ettei kelluvan valuutan arvoa pysty manipuloimaan. En ole oikein löytänyt siihen perusteita ja se vähän hävettää minua. Arvelen nimittäin jostain syystä että sille ajatukselle olisi myös perusteita, vaikka et ole niitä kyllä esittänyt.

Minun nähdäkseni kelluva valuutta, varsinkin pieni ja heikko, on varsin altis hyökkäyksille ja niiden jotka haluavat syystä tai toisesta puolustaa valuutan arvoa hyökkäystilanteissa joutuvat uhraamaan suuria summia valutan puolustamiseen. Sekä valuuttakeinottelu, että puolustautuminen keinottelua vastaan, ovat rahan arvon manipulointia.

Rahan arvon nouseminen ja laskeminen vapaasti antaa keinottelijoille tilaisuuden rikastua ja se mahdollisuus houkuttaa rahan arvon manipulointiin. Rahan arvon vaihtelusta taas on suurta yhteiskunnallista haittaa mm. viejille ja tuojille ja se vaikeuttaa valtion talouden ennustettavuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Euro ei ole Suomelle sopiva valuutta. Markkaa ei kannata enää ottaa käyttöön. Suomen pitäisikin pikimmiten tutkia yhteistä valuuttaa Ruotsin kanssa. Se on kummankin maan etu."

Jos Ruotsin talous on vahvempi kuin Suomen, vaikka se tulisi oman valuutan ansiosta, kuten eurokriitikot väittävät, niin ei Suomen toki kannattaisi Ruotsin valuuttaa ottaa käyttöön. Jos Ruotsin talous on vahvempi kuin Suomen talous, niin talouden suhdanteiden mukaan kelluva Kruunu olisi Suomelle liian vahva valuutta.

Tanskan valuutta on sidottu euroon, joten siitä ei ole apua, jos halutaan heikompaa valuuttaa Suomen talouden pelastamiseksi.

Lähin valuutta jonka arvo on ollut laskussa on rupla. Kannattaisi ehkä harkita ruplan käyttöön ottoa valuuttana, saisimme ainakin tällä hetkellä omaan talouteemme nähden heikon valuutan.

Kriminkin liittäminen Venäjään tapahtui tuosta vaan, miksei myös Suomi voisi liittyä yhtä helposti? Suomihan on jo valmiiksi melkein itsenäinenkin. Ei tarvittaisi edes vallankaappausta ja presidentin syrjäyttämistä. Presidentti on jo luonnostaan "puolivallaton" ja lainsäädännöllä tehty lähes kokonaan vallattomaksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ihan hyviä näkökohtia. Sanottakoon, että Ruotsin talous on hyvässä mielessä vahva, kuten tasapainoinen kauppavaihtommekin osoittaa. Yhteinen valuutta vahvistaisi myös Suomen taloutta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Aika selkeästi vika on eurossa, siitä pitäisi irtautua mahdollisimman nopeasti ja palata takaisin markkaan. Samalla voidaan erota myös Eu:sta ja sen umpijärjettömistä direktiiveistä.

Jukka Laine

Kimmo Saarikon analyysi on oikea, mutta lopputulos väärä. Ruotsin kruunuhan on vahvistunut suhteessa euroon. Talousalue on jo Ruotsin kanssa yhteinen. Jos vaihtaisimme euron kruunuun hintataso jopa nousisi ja kustannustaso kasvaisi. Suomi ei selviydy maailmankaupan muutoksesta valuutoilla kikkailemalla. Jokainen veroprosentin kiristys nostaa kustannustasoa ja leikkaa ostovoimaa. Ja se on jo maailman 6. kovin. Nyt tarvittaisiin uusia keinoja ja nopeasti. Omaan valuuttaan palaaminen EKP:n rahoittaessa kriisimaiden alijäämää on lähinnä utopiaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ostovoimamme on heikko ja Eurostatin hintavertailussakin Ruotsi oli yhdeksän prosenttia Suomea edullisempi. Yhteinen valuutta tasoittaa elinoloja ja hintoja. Suomi hyötyisi tässäkin mielessä yhteisvaluutasta Ruotsin kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä nyt mainostetaan kruunun vahvuutta sen hyvänä puolena.
Eikös tässä nyt ole kyse siitä että euro on vahva ja että pitäisi päästä heikompaan valuuttaan kilpailukyvyn takia.

Kyllä euronkin vahvuus tasoittaa hintoja. Ulkomaan tavara on silloin edullista. Kun kilpailukykyä kasvatetaan valuuttaa heikentämällä se tarkoittaa samalla ostovoiman heikkenemistä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Sana vahvuus on kaksimerkityksinen valuutasta puhuttaessa. Se voi tarkoittaa valuutan korkeaa arvoa tai valuutan vakautta. Ruotsin kruunu on varsin vakaa valuutta ja Ruotsi tekee taitavaa rahapolitiikkaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vikaa on selkeästi molemmissa. Emme pärjäisi viimeisten 30 vuoden aikaisella politiikalla minkäänlaisella valuutalla ilman toistuvaa devalvointia ja korkeaa inflaatiota. Euro sinänsä on poliittinen valuuttakoe ilman pitkää tulevaisuutta. Se on pystyssä lähinnä säälistä ja NWO-suunnitelman vuoksi, joka suuruudenhulluudessaan kaatuu liian aggressiiviseen itälaajenemiseen.

Meidän on nyt punnittava tarkkaan, mitä haluamme tulevaisuudeltamme. Maailmanpoliittinen tilanne antaa meille eväät kuitata eurotappiot korkojen kera kohtuullisen lyhyessä ajassa, kunhan vedetään oikeat johtopäätökset. Roskakäsi on vaihdettavissa värisuoraan, mutta kaikkia kortteja ei ole vielä mahdollista paljastaa. Jos porukalla on rohkeutta äänestää Ipua, niin muutos lähtee käyntiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vikaa on selkeästi molemmissa. Emme pärjäisi viimeisten 30 vuoden aikaisella politiikalla minkäänlaisella valuutalla ilman toistuvaa devalvointia ja korkeaa inflaatiota."

Olipa mainiosti kiteytetty.

"Euro sinänsä on poliittinen valuuttakoe ilman pitkää tulevaisuutta."

En vastusta ilmausta valuuttakoe, jos samaa ilmausta käytetään myös muista valuutoista. Kokeitahan ne ovat, pysyvät pystyssä jos ne pidetään pystyssä, kuten euro.

"Se on pystyssä lähinnä säälistä ja NWO-suunnitelman vuoksi, joka suuruudenhulluudessaan kaatuu liian aggressiiviseen itälaajenemiseen."

Hmm.
Tuskin taloudessa tunnetaan sääliä ketään tai mitään kohtaan,
kaillein vähiten jotain valuuttaa kohtaan.
Talousmiehet ovat tunteettomia ja säälimättömiä.

Euro kaatuu jos se kaadetaan,
jos on poliittista tahtoa kaataa euro.

Jos on poliittista tahtoa pitä euro pystyssä,
se pysyy pystyssä.

Ei tässä ole kyse mistään tunteista eikä säälistä,
vaan ihan vain poliittisista ja taloudellisista realiteeteista.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Siksi Nwo-kaverit ovat koventaneet otteitaan, mutta euro ei pysy koossa kuin väkivalloin, mikä tarkoittaa sisällissotaa ennemmin tai myöhemmin. Herrat ovat olleet säälimättömiä, kansalaiset liiankin sääliviä. Osat ovat vaihtumassa ja euro saa mennä.

On toki tärkeää pyrkiä hoitamaan ero kaikkia tyydyttävällä tavalla, jotta muutos sujuu rauhaisasti.

Toimituksen poiminnat