Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Kaupan tilanne – Suomi/Ruotsi benchmarkkausta

  • Vähittäiskaupan myynnin arvon ja määrän kehitys, maaliskuu 2014
    Vähittäiskaupan myynnin arvon ja määrän kehitys, maaliskuu 2014
  • Vähittäiskaupan keitys Ruotsissa
    Vähittäiskaupan keitys Ruotsissa

On tullut tavaksi vertailla Suomen ja Ruotsin tilastokeskusten julkaisuja. Maiden näkymät millä tahansa mittarilla ovat kuin peilikuvat toisilleen. Suomi putoaa ja Ruotsi nousee.

Viime perjantaina tilastokeskus kertoi, että vähittäiskaupan myynnin määrä supistui 1,9 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Päätin katsoa, mikä on tilanne Ruotsissa.

Tänään tulikin vastaava SCB:n julkistus. Siellä vähittäiskaupan myynti ei laskenut, vaan kasvoi peräti 5,1 prosenttia. (ks. kuva).

Suomen ja Ruotsin taloudet ovat pitkään muistuttaneet toisiaan, siksi Ruotsi on Suomelle hyvä  benchmarking-kohde.  Tarkastelu paljastaa myös, että Suomessa tarjotut selitykset ovat politiikkaa eivätkä ekonomiaa saatikka kansantaloustiedettä.

Talousongelmiamme ei kerrota tehdyillä ideologisilla valinnoilla ja systeemisillä vioilla, vaan selityksinä tarjotaan vuodesta toiseen teollisuuden rakennemuutosta, jollaisen muutoksen Ruotsikin on läpikäynyt.

Vähittäiskaupan ongelmat puolestaan on selitetty verkkokaupan lisääntymisellä. Verkkokauppa on lisääntynyt Ruotsissakin, mutta silti siellä vähittäiskauppa ei kompuroi kuten Suomessa.

Ravintolapalveluita ei voi tarjoilla verkossa. Ruotsissa kahviloiden ja konditorioiden myynti kasvoi maaliskuussa edellisvuoteen verrattuna n. 11 prosenttia. Tilasto löytyy täältä.

Suomesta ei löydy vastaavaa tilastoa, vaan pitää katsoa alan työllisyyttä.  Viimeisimmän työvoimatutkimuksen mukaan majoitus- ja ravitsemisalan työllisten määrä laski 10,1 prosenttia edellisvuodesta. Tätä ei voi verkkokaupalla selittää pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Lavanche kuva
Hans Wahlsten

Olisikin hienoa, jos jokainen poliittinen päätös perusteltaisiin oikeasti tieteellä, eikä sanahelinällä, mutta taitaisi ensinäkin olla liian vaikeaa tekstiä perehtymättömille ja vielä vaikeampaa säilyttää poliittista uskottavuutta, kun joku perehtynyt jonkun sopivan näistä perusteluista sitten avaisi kansalle.

On sinäänsä mielenkiintoista että molemmissa maissa on nyt ollut useamman kauden oikeistovetoinen hallitus, eli puolueideologiasta päätöksien suhteen asiat eivät ole olleet kiinni.

En tiedä auttaisiko Suomessakin päätöksen tekoa ja politiikan pitkäjänteisempää suunnittelua Ruotsin blokkimalli. Tällä pelätään pienpuolueiden ja lopunkin Suomen näennäisestä politiikasta kuolevan.

Henkilökohtaisesti olen jo pitkään toivonut Suomeen presidenttivetoista "poliittisesti sitoutumatonta" ammattihallitusta, jossa jokaiseen ministerin pestiin vaadittaisiin tietty koulutus tai ammattitausta. Näin saataisiin toivottavasti ainakin hiukan rohkeampia avauksia juuri siihen ikuiseen maan rakennemuutos selityksen ratkomiseen, kun presidentti ilmottaisi hallitusohjelmansa jo vaaleissa ja jos kesken kauden pitäisi tehdäkin korjausliikkeitä, niin siellä olisi oikeasti ammattilaiset ohjaamassa ministeriöitä, eikä poliitikko varjelemassa julkikuvaansa.

Lisäksi kansanedustajien sekä puolueiden intressit tehdä nimenomaan edustajatyötä kasvaisivat eikä edustajisto vain toimisi pelkkänä kumileimasimena hallitukselle.

Mitenköhän minä tästäkin kirjoituksesta pääsin hallintomuotoihin..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Usein Suomen talouden alamäkeä selitetään globalisaation syyksi ja sitten kun ottaa vertailukohteeksi Ruotsin jolla menee kysyntälamassakin vähintään kohtalaisesti niin esitetään että Ruotsissa kaikki on toisin. No niin tietenkin on koska Suomi on tehnyt vääriä valintoja jo yli 20 vuotta mm. pankkikriisin jälkihoito jossa teollisuutta hävitettiin ja pahimpana virheenä tämä yhteisvaluutta jossa Suomi näivettyy nyt sisäisellä devalvaatiolla eikä ole työkaluja korjata tilannetta.

Toimituksen poiminnat