Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen tutkimus: Tuomareiden huonon ammattitaidon takia jopa syyttömiä tuomitaan

 • EIT, Tsekki, Tanska, Viro ja Suomi. Suomi saa tuplasti enemmän tuomioita
  EIT, Tsekki, Tanska, Viro ja Suomi. Suomi saa tuplasti enemmän tuomioita
 • EIT tuomiot Suomi ja Tanska
  EIT tuomiot Suomi ja Tanska
 • EIT Suomi ja Ruotsi
  EIT Suomi ja Ruotsi
 • EIT Tanska
  EIT Tanska

Yle selvitti lakimiesten käsityksiä tuomioistuinten ratkaisuista (linkki). Tutkimuksen mukaan ammattitaidottomat tuomarit tuomitsevat jopa syyttömiä.

Ylen haastamat ja haastattelemat syytetyt kiistävät tutkimustulokset. Helsingin käräjäoikeuden johtajan mielestä tuomareissa ei ole mitään vikaa. Vika on vastaajissa:

”Mielipiteet vaihtelevat, ja siitä johtuu, että luku on noin korkea.”

Ylen iltauutisissa oikeusministeri sanoi , että tutkimukseen vastanneet ovat osapuolia ja vihjasi, että asianajajat ovat siten jäävejä arvioimaan tuomareita.  Oikeusministeri sanoi, että asianajajien osaamista pitää nostaa.

Oikeusministeri sanoi haastattelun lopuksi, että ”meillä on korruptoitumaton tuomarikunta”

Kukaan ei varmaan väitä, että tuomarit olisivat rahalla lahjottavissa, mutta ei ole vaikea havaita, että oikeuslaitoksessa on kollegiaalisen solidaarisuuden muodossa pahempi rakenteellinen korruptio, kuin missään muussa yhteiskunnan instituutiossa.

Kollegiaalinen solidaarisuus on leimaa antava piirre sulkeutuneelle oikeuslaitokselle. Se ulottuu syyttäjälaitoksesta korkeimpaan oikeudenkäyttöön ja laillisuusvalvontaan saakka. Kollegojen tekemiä esityksiä tai ratkaisuja ei hevin muuteta tai hylätä edes päivän selvissä asioissa.

Yhteenkuuluvuutta syntyy jo siitä, kun tuomarit ja syyttäjät työskentelevät ja lounastavat oikeustaloissa samoissa tiloissa. Syytönkin menettää kaiken toivonsa syytetyn penkillä, kun havaitsee, että miehekäs tuomari ja naisellinen syyttäjä ovatkin työpari ja mahdollisesti tunteiden tasolla enemmänkin.

Varsinainen venyvä veruke virheiden silotteluun on syyttäjän tai tuomarin ns. harkinnanvapaus. Harkinnanvapaudella keskinkertaisetkin henkilöt voivat pärjätä ja jopa edetä virkauralla.

Asioiden määrä Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa ja EIT:n Suomea koskevien tuomioiden määrä tukevat Ylen tutkimuksen paikkansapitävyyttä.

Suomalainen oikeuslaitos vuotaa valitusten virtana Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Suomi on saanut EIT:lta tuomioita moninkertaisesti verrattuna muihin Pohjoismaihin. Asukasmäärään suhteutettuna Suomi on samoilla lukemilla Venäjän kanssa.

Oheiset kuvatkin todistavat, että Ylen tutkimus on oikeassa. Todisteet ovat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tilastosta vuosilta 1959 -2010.

Mitä jos Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastot näyttäisivät yhtä karmeilta, ja jos potilaita vietäisiin paareilla sairaalan etuovesta sisään, ja arkussa takaovesta ulos?

Jos ylilääkäri tai terveysministeri väittäisivät, että ongelma on omaisten ja vainajjien asenteissa, niin heidät katsottaisiin ammattitaidottomiksi, ja he olisivat entinen ylilääkäri ja entinen terveysministeri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kun olisi saanut edes rikolliset syytteeseen ja tuomiolle, mutta niin emme saanet. Oikeus jäi toteutumatta.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159455-t...

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149069-s...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Onhan se kiva kun lääkärit eivät tee koskaan hoitovirheitä.

On se kiva kun ihmiset eivät muutenkaan ole virheitä tekevää sorttia. Errare humanum est ei siis päde!

Sotket EIT osalta asioita. Oikeuslaitoksella ei ole rahoitusta toteuttaa EIT tuomioiden velvoitteita. Esim. suullisessa kuulemisessa ja tuomioiden pituudessa olevia ongelmia. Nämä voidaan nopeassa juoksussa hoitaa rahalla, pitkässä vähentämällä mahdollisuuttaa oikeudenkäynteihin.

Toisaalta osa asioista on kansallisvaltioiden halukkuutta ylläpitää oman moraalin mukaista lainsäädäntöä. Tästäkin päättää eduskunta. Tuomarit tuomitsevat säädettyjen lakien pohjalta.

Käyttäjän HannuKuukkanen kuva
Hannu Kuukkanen

Joonas Helanderille. Oletko aivan 100 varma, että tuomarit tuomitsevat aina lakien mukaan? Kuulostat hyvin sinisilmäiseltä tai sitten et ole seurannut mitä oikeuslaitoksen tuottamissa tuomioissa oikeasti tapahtuu.
Ennen varsinaista ryöpytystä, totean, että suinkaan kaikki tuomarit eivät osallistu tuohon tutkimuksessa esille tulleeseen lainvastaisuuteen. Lain vastaisia = lakiin perustumattomia = laittomia tuomiota löytyy kuitenkin verkosta yllättävän runsaasti (julkismedia ei ole niitä suostunut julkaisemaan). Vaikka osa niistä voitaisiinkin lähemmässä tutkimuksessa todeta "hävinneen katkeruudeksi" tai "oikeustapaturmaksi" suuri osa jää vielä oikeuslaitoksemme häpeäpilkuksi tarkoituksellisina lain ohittamisina tai lainkirjaimen omaperäisenä soveltamisena tarkoitushakuisesti (kuuluisa tuomarin harkintavalta). Tämä tarkoittaa puolueellisia tuomioita. Kaikki tämä tapahtuu sosiaalisen korruption kautta ei siinä rahaa tarvita. Etuudet syntyvät aivan muita teitä. Kollegiaalisuus hoitaa, että valitukset eivät etene ja tuomiovirheet peitellään jopa oikeusvalvonnan toimesta.
Oikeudessa tehdystä asiakirjamanipulaatiosta (siis tiedostetusti tehty, koska sillä perustellaan tuomio), löytyy dokumentit osoitteesta: http://www.etelatuonti.fi/OIKEUS/hakemisto.html
Oikeuslaitoksen tarkoituksellisesti tehdyt virheet eivät ansaitse vähättelyä. Niillä voidaan tuhota jonkun ihmisen tulevaisuus ja elämä.
YLE on tehnyt erinomaisen teon tuottaessaan kyseisen tutkimuksen ja julkistaessaan sen. Oikeuslaitoksen tekemiä virheitä ja väärinkäytöksiä on salailtu mediassa riittävästi. Jos oikeuslaitos toimisi nyt asiassa kuten rehellisen ja lakia kunnioittavan oikeuslaitoksen tulee, se teettää kollegiaalisuuden ulkopuolisen = puolueettoman tutkinnan väitetyistä vääristä tuomioista ja vie ne uuteen käsittelyyn, eikä jälleen kerran pyri lakaisemaan ikävää julkisuuttaan maton alle.
Vain siten Suomi saataisiin takaisin oikeusvaltioiden joukkoon ja oikeuslaitokselle palautuisi sen ansaitsema uskottavuus kansalaisten silmissä.

Toimituksen poiminnat