Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Suomen ja Ruotsin kilpailukyky - case paperiteollisuus

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi
  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi
  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Suomalaiset eurotieteilijät sanovat, että euro on tuonut vakautta Suomen talouteen. He selittävät kuutisen vuotta kestänyttä taantumaa mm. paperin käytön vähentymisellä ja siitä johtuvalla paperiteollisuuden rakennemuutoksella.

Ruotsin paperiteollisuudella pitäisi olla samat ongelmat.

Oheisesta kaaviokuvasta näkyy paperin viennin määrät Suomessa ja Ruotsissa 1990 luvulta vuoteen 2012. Suomen osalta on esitetty myös viennin arvot. Vienti on pudonnut kaksi miljardia euroa vuoden 2000 tasosta.

1990 luvulla Suomen paperiteollisuuden tuotanto oli kivunnut jo Ruotsin edelle. Sitten tapahtui kuin formulakisoissa. Suomi meni varikolle. Tankkiin laitettiin ensi kertaa euroja. Ruotsi kiitti, ja suhautti ulkokautta lentäen ohi.

Vuonna 2005 Suomen moottori yski jo pahasti. Bensa oli väärää oktaanilukua. Kahden kierroksen jälkeen kone leikkasi kiinni ja Ruotsi meni menojaan.

Ruotsissa yksikkötyökustannukset ovat korkeammat kuin Suomessa. Silti Ruotsissa paperin vienti kipusi 7500 tonnista 10500 tonniin eli kasvua syntyi 40 prosenttia.

Oheiset kaksi kuvaa kertovat, miten Suomen varikkokäynnin ja euron käyttöönoton jälkeen Saksa tempaisi ulkomaankaupassa Suomesta miljardiluokan niskalenkin.

Euroalue ei ole Suomelle optimaalinen valuutta-alue. Oma valuutta olisi optimaalisin. Yhteisvaluutta Ruotsin kanssa toisi vakautta ja kilpailukykyä sekä tekisi Suomesta Ruotsin tavoin houkuttelevan sijoituskohteen.

Lisää aiheesta kirjoituksessa Onko vika Suomessa vai eurossa? ja kolmen eurotieteilijän haastattelussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Markku Laaksonen

Ei kaikki johdu vain Eurosta, Saksa porskuttaa samalla Eurolla, uudisti kustannusrakenteensa 2000-luvun alussa, josta Suomi vasta haikailee.
Oma kilpailukyky on oltava kunnossa niin mikro-kuin makro taloudessa, kun koko ilmapiiri. Suomi piehtaroi halulla omissa vaikeuksissaan, saamatta negatiivisen ilmapiirin lisäksi mitään aikaiseksi.

Ruotsissa on paremmin. Toisena syynä menestykseen on myös heidän perinteisesti kertaluokkia parempi markkinaosaaminen, alalla kuin alalla.
Markkinoita on, mm. Aasia, P/E-Amerikka, koko maailma ei kärsi taantumasta, jota meillä hoetaan joka hetki.

Yhteisvaluutta ja rahapolitiikka Ruotsin kanssa olisi varmaan optimiratkaisu Suomelle ja valtioliitto muutenkin. Vaan eipä taida
toteutua, vaikka saataisiin omat kuninkaalliset viihdetaiteilijat ja muu hömppä kaupanpäälle.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Saksa porskuttaa nimenomaan vahvalla eurolla. Se on hajauttanut tuotantoaan ja alihankintaa halvan suunnittelun ja valmistuksen maihin. Kuten kirjoituksessa olevassa linkissä kuvataan.

Ruotsalaiset osaavat markkinoinnin, mutta paperiteollisuudenkaan kohdalla selitys ei toimi. Suomen viennin romahdus ei johdu minkään markkinointiosaamisen romahtamisesta. Mm. Stora-Enso on siirtänyt tuotantoa Suomesta Ruotsiin siitä huolimatta, että siellä kustannuksetkin ovat korkeammat kuin Suomessa.

Toimituksen poiminnat