Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Eurofundamentalistit vastaan kansantaloustieteilijä ja todellisuus

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Ylen Puheessa tuli ohjelma, jossa  Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja,  kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen ja ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä keskustelivat eurosta. Ohjelmaa kannattaa seurata Ylen Areenassa varsinkin 15 minuutista eteenpäin. Sama kohta on Suomen Pankin webcastissa 37 minuutista alkaen.

Ensin puhuu Kanniainen. Sitten Honkapohja ja Vihriälä tekevät vertauksia Ruotsiin. He luulevat todistelevansa, että Suomen talouden taantuminen ei johdu eurosta. Tahtomattaan he kuitenkin tulevat todistaneeksi aivan päinvastaista.

Tein aiemmin koeasetelman omaisen vertailun Suomen ja Ruotsin paperin viennistä (linkki). Lisäksi haastattelin kolmea eurotieteilijää (linkki).  

Tarkennan nyt analyysia ulkomaankauppalla Saksan kanssa. Vielä vuonna 2000 Suomi vei Saksaan paperia 1878 tonnia. Ruotsin vienti Saksaan jäi 1785 tonniin. Euron myötä Suomen vienti alkoi poukkoilla ja finanssikriisi oli viimeinen niitti. Vuonna 2012 Suomen paperinvienti Saksaan romahti 1500 tonniin. Ruotsin vienti Saksaan jatkoi nousua yli 2000 tonniin.

Ruotsille kävi paremmin kuin hyvin, koska sen oma valuutta jousti. Suomen euro ei joustanut. Paperiteollisuuden asiakkaat ja osa paperin tuotannostakin siirtyi Ruotsiin. Eurofundamentalistien mukaan kyseessä on  "Suomen paperiteollisuuden rakennemuutos".

Kun saksalaiset ostopäälliköt näkevät taloudessa valoa, he näkevät sitä silloin, kun euro vahvistuu. Valitettavasti tämä valo ei kajasta Suomeen, vaan vaikkapa Ruotsiin tai Puolaan.

Eurofundamentalistit kuvittelevat, että Suomi selviää pulasta velan otolla ja nokkelalla retoriikalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kiitokset hyvästä havainnosta. Lisään linkin kirjoitukseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vapaasti muotoiltuja näkemyksiä keskustelusta:

Kanniainen: "Valittavana on joko euro ja vahva liittovaltio tai oma valuutta" ja "Meidän on syytä harkita kannattaako osallistua Italian velkojen maksamiseen".

Vihriälä "Liittovaltio ei ole tarpeen, katsellaan vaan pikkuhiljaa mitä realistisia vaihtoehtoja meillä on".

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Olen ollut ajoittain melko hämmentynyt seuratessani tätä rallia. ERM:Stä ei näköjään opittu mitään, joka on melkoinen mysteeri. Euro on uskonto, mutta melko banaali sellainen.

Pelkään päivä päivältä enemmän että emme opi tälläkään kierroksella mitään. ERM3 olisi jo liikaa kenelle tahansa. Mutta mitä voimme tehdä. Mitä voimme enää sanoa. Sinun lisäksesi tällä palstalla ovat kirjoittaneet herrat Myllyniemi, Huopainen ja Miettinen. Ja varmaan moni muu. Se kaikki on käyty läpi suomeksi jo monta kertaa.

Ja englanniksi vielä useammin todellisten "nimimiesten" toimesta. Esim. Lars Svensson yrittää tälläkin hetkellä puhua järkeä Ruotsille. Kivaa seurata sellaista täältä euroalueelta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Onhan tämä yhtä burleskikomediaa! Ajatelkaa nyt: Saksan kannattaa ostaa paperinsa muualta kuin euroalueelta, koska euro on liian kallis valuutta.

Toimituksen poiminnat