Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Sosiologisesti tarkasteltuna euro on uskonto

  • EKP:n  uusi pääkonttori
    EKP:n uusi pääkonttori
  • Jutta Urpilainen ja Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker
    Jutta Urpilainen ja Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker

Jos sosiologian klassikko Emile Durkheim eläisi, hän sanoisi, että euro on tyypillinen uskonnollinen symboli, jonka tehtävä on vain korostaa primitiivisten heimojen yhteenkuuluvuutta.

Euromaiden talousministerien öiset neuvonpidot ovat uskonnollisia riittejä ja rituaaleja. Keskuspankin papistolla on taivaalliset sakramentit, joita pidetään salassa 30 vuotta. Frankfurtiin rakennetaan EKP:n miljardin euron temppeliä, jonka rinnalla Vatikaanin Pietarinkirkko näyttää rukoushuoneelta.

Euroretoriikka ponnistaa raamatusta. Kun taloutta ei osata ennustaa eikä hahmottaa rationaalisesti, puhutaan seitsemästä lihavasta ja seitsemästä laihasta vuodesta. Suomen talouden romahtamista puolustellaan ekumeenisella rakennemuutoksella jne.

Konventionaaliset talouden parametrit eivät toimi. Luotettavimmat prognoosit tulevat oraakkeleilta eli ostopäälliköiltä (PMI). Ainoa mikä on toiminut, on EKP:n pääjohtajan paavillinen ärähdys: "Teemme kaikkemme euron säilyttämiseksi!"

Euroryhmän kriisikokouksista olemme saaneet nähdä, miten tunteikkaasti ja tuttavallisesti siellä tervehditään ja syleillään. Euron kriisi ja vaikeudet vain lujittavat eurouskovaisten yhteenkuuluvuutta ja uskoa. 

Aivan kuten uskontoa ei voi selittää rationaalisesti, ei euroakaan voi kritisoida tieteellisesti. Liberan ansiokas kirja Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot on eurouskovaisille pelkkää ilmaa. Ei ole sattuma, että kristillisdemokraatit ovat eurokriittisiä. Heillä on jo oma uskonto ja vakaumus.

Järjellä ei euroa kaadeta. Euron kaatumiseen tarvitaan toinen hihhuliporukka tai Martti Lutherin kaltainen uskonpuhdistaja, joka naulaa teesinsä EKP:n oveen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lisätä voisi, että euron puolustajien argumentit sitä kritisoivia vastaan muistuttavat noitaoikeudenkäyntejä. Kritiikille löytyvät samat korvat kuin mitä kiihkouskovaisilla fundamentalisteilla on kohdatessaan kritiikkiä uskontonsa tapoja vastaan.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Aivan. Esimerkiksi VATT:n Elina Berghäll totesi Hesarissa, että Suomen talous saadaan kuntoon eroamalla eurosta.

Laitos katsoi tarpeelliseksi kiirehtiä lehteen seuraavan uskonkappaleen, josta puuttuu tiedeyhteisöjen tapoihin kuuluvat perustelut:

"Taloussivuilla oli (HS 13. 6.) ekonomistigallup "Neljä ohjetta taantumaan". Haluamme todeta, että Elina Berghällin esittämä kanta ei edusta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen kantaa. Tutkija Berghäll esiintyy jutussa omissa nimissään."

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Euro on vain tarpeellinen työkalu tiiviimmän Euroopan muodostamisessa.

Turha mystifioida yhteisvaluuttaa sen enempää. Nationalistit ei tietenkään tykkää, mutta kansan enemmistön selvä tuki sillä on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitä voisi joskus hieman avata silmiään? En tiedä keiden työkalu tämä on, mutta ei ainakaan kansalaisten. Ehkä megalomaanisten eliittiorjuuttajien?

Euro on se, millä on raju potentia repiä EU rikki. Minusta olisi parempi, että EMU puretaan, jolloin sen eripuraisuutta kylvävä elementti häviää EU:sta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Euro on tarpeellinen työkalu Saksalle sen alistaessa muuta Eurooppaa valtansa alle!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

EU:ssa ja eurossa mukana olo on vapaaehtoista. Molempiin on pyrkyä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #6

Toki on pyrkyä, kun EU maanosan sosiaalitoimistona tukee rahallisesti jälkeenjääneitä maita taloutensa kunnolla hoitaneiden taskusta - näin on tultu taloudelliseen pysähtyneisyyteen koko maanosassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Samaa väitettiin aikanaan Neuvostoliitosta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

Jaa, niinkuin rutiköyhät Varsovan liiton maat, vai vauraammat länsimaat, kuten Norja ja Sveitsi?

No, maksetaan sosiaalitukia sitten oman aikamme, ja jäädään ihmettelemään yhteisvaluutan raunioille, että pitikö meidän saada joskus tästä jotain takaisinkin. Ohjuksia ja lentopommeja ei lasketa.

Käyttäjän PjotrKpStahanov kuva
Petri Heiniemi

Euron takana on Saksalainen okkultismi? Mitä te vielä keksitte ettei tarvitsisi avata silmiä sille, kuinka kotimaan asiat on hoidettu? Ei mene äly, koulutus ja verorahoitteinen työpaikka hukkaan, kun saamme sankoin joukoin lukea näin syväluotaavia analyyseja euroalueen merkityksestä kansakunnille. Kiitos.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Loistava analyysi Kimmo Saarikko. Euron lisäksi Saksa on "verettömässä vallankaappauksessaan" oppinut molemmista maailmansodista kantapään kautta, että järjen käyttökin on sallittua pehmeämmin keinoin. Nyt Saksa alistaa juonisti rautasaappaansa alle manipulointikeinoin euromaat orjikseen juridisesti, taloudellisesti ja poliittisesti ylivelkaannuttamalla euromaat sisäisin devalvaatioin, luovuttamaan vapaaehtoisesti kansallisen suvereniteettinsa ja uskomaan "pyhään" poliittiseen rahaan- euroon - luopumalla aivopestyinä vapaaehtoisesti omasta itsenäisyytensä symbolista: kansallisesta valuutastaan.

Aivopesijöinä ja euroajan pappeina ja seireeneinä ovat toimineet Wall Streetin subprime - ja johdannaisopein asialle vihkiytyneet, omanvoitonpyyntöiset finanssiauervaarat ja EU-eliitin eurokraattinen talouspapisto. EKP on sen Vatikaanina ja valvomaton sekä epädemokraattinen EU-komissio oikeaoppisten arvojen,ihanteiden,tavoitteiden,teesien, sakramenttien ja liturgian toimittajana.Politbyrona.

Mutta mikä merkitys tässä postmodernissa ja uusliberalistisessa sekä brezneviläisessä taloususkonnossa on Mr. Markkinavoimilla? Onko se globaalin markkinataloususkonnon pyhä vaiko paha henki, josta yritetään ex-pääministeri Kataisen tavoin "ottaa selkävoitto" siinä kuitenkaan onnistumatta? Kriisiä pukkaa yhtenään. On systeemikriisiä, vakauttamiskriisiä, eurokriisiä ja kansallisia kriisejä. Kriisialtis uskonto -sanoisin- tuo eurouskonto. Jopa riskialtiskin kuten taloudellinen toiminta yleensäkin. Usko euroon horjuu savijaloillaan.

Onko perimmäisenä takapiruajatuksena paljon puhuttu Uuden Maailman Järjestys (NWO)?

Eli globaalinen missio maailman (talous)herruuteen kuten Aleksandr Gorbunov teoksessaan Tehtaankatu 1 sivuilla 127-130 "tasa-arvoisesti" tuon tavoitteen vahvistaa Neuvostoliiton missioksi ja " kuvaa ihmiskunnan historian kaikkein rikollisimpiin kuuluvan organisaation pyrkimykseksi". Brics-maat ovat nyt silti Eurostoliiton kantona kaskessa näissä integraatioissa.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Raha on nykyajan Jumala. Euron voi mieltää yhdeksi uskonnoksi, jonka kautta voi palvella rahan jumalaa. Oma valuutta on nykyään sitten varmaan lahkolaisuutta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jutta! Mitä järkeä on huulten muikistamisessa, kun halaamiseen ei kuitenkaan liity suudelmaa? Pelkkä poskien kosketus ei edellytä hölmöä ilmettä.

Risto Koivula

Näin se minunkin mielestäni on nähtävä. "Euroopalla" on perinteitä...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

" Filoponus [Johannes F., ennen Galileita fysiikan auktoriteettina pidetty uskonoppinut] oli myös sellainen kolmikantaideologi: Kirkko, Ammattikunnat, Valtaistuin/Koneisto/Aatelisto, sillä Filo- ponuksen tulkittiin olleen sillä erolla Hannah Arendtin "nerokkaan" fysiikan työ = sosiaalinen työ (energia) kannalla, että energian paikalla oli just se "impetus" ja filoponistiset ammattikunnat perustelivat hinnakorotuksia sillä, kuin paljon "impetuista" heidän laskujensa mukaan mihinkäkin tuottesseen pistetään.

Laskut ja teoriat olivat tietysti salaisia ja "vaikeita".

Kirkko säännösteli ja "myi" "pyhää henkeä"/"taivaspaikkaa", "helpotusta kiirastulessa", ja ammattikunnat sitä "impetusta"... "

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

EU on savijaloilla ja uskon varassa seisova talouskokeilu, jossa sekoitettiin sosialistista yhteisvastuuta, ja taustalla olevien olevien suurpankkien valtaa.
Kuinka yhteisvaluutta voisi toimia euromaiden erilaisien talouksien, hallintotapojen, työmoraalin ja rehellisyysperiaatteiden riemunkirjavassa tilkkutäkissä?

Yhteisvaluuttaa joudutaan nyt yhteisvastuullisesti pönkittämään pakkotilanteessa tukemalla rapakuntoisia maita, ja siinäkin tapahtuu vilppi.
Tosiasiallisesti euromaiden tukipaketit eivät päädy elvyttämään kriisimaiden taloutta, vaan palaavat lähinnä Saksan ja Ranskan suurpankeille vanhojen erääntyvien velkojen maksuina.

Eli kyseessä on pankkituki samaisille pankeille, jotka alunperin yliluotottivat kyseiset maat.
Lisäksi näiden pankkien aikoinaan ottamat vastuut ja riskit siirrettiin tukikarusellissa euroalueen veronmaksajien vastuulle kuristamaan tukia antavien maiden taloutta.

EU on pakottanut kriisimaat leikkamaan rajusti julkista talouttaan, se puolestaan on ajanut elinkeinoelämän alas ja työttömyyden ylös, velanmaksukyky heikkenee, ja tukien kautta velkataakka on vain kasvanut.

Euro toi EU:hun sosialistisen ulottuvuuden, ja se on omiaan näivettämään myös taloutensa kunnolla hoitaneet maat, kun niiden maksut ja vastuut kasvavat. Sen vuoksi, että ovat hoitaneet taloutensa kunnolla.
Samaan aikaan ympäristössä kysyntä laskee.

EU on myös sumeilematta rikkonut sovitut periaatteensa.
Bail out, jokaisen maan yksinvastuu omista veloistaan ilman muiden maiden tukivelvoitteita rikottiin heti ensimmäisen kriisin ilmaantuessa.

Julkisen talouden sovitut alijäämärajat rikottiin ja unohdettiin heti, kun havaittiin, että kriisimaiden lisäksi niitä rikkovat myös EU:n suuret keskusvallat pienistä puhumattakaan.

Lisäksi Kyproksessa EU:n toimesta rikottiin koko markkinatalouden kivijalka - yksityisomaisuuden suoja.

EU:ta odottaa pitkäaikainen taloudellinen näivettyminen omien rakenteellisien mahdottomuuksiensa vuoksi, ja sitä edesauttaa rahapiirien rahanahneuksissaan harjoittama teollisten työpaikkojen ulkoistaminen lähinnä Kaakkois-Aasiaan, sekä jatkuva muuttovirta EU:n ulkopuolelta.

Toisena vaihtoehtona on komission kauhu, taloudellisien realiteettien pakottama euroalueen hajoaminen, mikä aikanaan myöhemmin tulee myös tapahtumaan.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Lyhyesti ja ytimekkäästi kuin myös ymmärrettävästi.

Toisin sanoen hyvin tiivistetty niin kuin itse blogikin.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

"EU:ta odottaa pitkäaikainen taloudellinen näivettyminen omien rakenteellisien mahdottomuuksiensa vuoksi, ja sitä edesauttaa rahapiirien rahanahneuksissaan harjoittama teollisten työpaikkojen ulkoistaminen lähinnä Kaakkois-Aasiaan, sekä jatkuva muuttovirta EU:n ulkopuolelta".

Tämä on juuri näin, EU on yksi yhteen kuin Neuvostoliitto, tosiasiat korvataan ideologialla. Neuvostoliitossa sosialismin aiheuttamat ongelmat korjattiin lisäämäälä sosialismiä ja EU:ssa yhteisvastuun aiheuttamat ongelmat korjataan lisäämällä yhteisvastuuta.

Lisäksi EU haluaa olla mallioppilas ja maailmanparantaja ja on vihreällä ilmastopolitiikallaan siirtänyt työpaikat Aasiaan ja kasvattanut kokonaispäästöjä. EU:n osuus kaikista päästöistä on noin 10% luokkaa, joten niitä pienentämällä itse ongelma ei ratkea.

EU tulee kokemaan Neuvostoliiton kohtalon, mutta valitettavasti sitä ennen aiheutetaan valtavasti inhimillistä kärsimystä ja tuhotaan kokonaisten sukupolvien mahdollisuus saada työtä, ja miljoonat ihmiset joutuvat elämään ilman toivoa paremmasta.

Kun kurjuutta on tarpeeksi, tulee taas uusi karismaattinen Itävaltalainen korpraali, joka laittaa kurjuuden vihreiden syyksi ja vihreät kokevat juutalaisten kohtalon ja Euroopassa soditaan taas.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... tulee taas uusi karismaattinen Itävaltalainen korpraali, joka laittaa kurjuuden vihreiden syyksi ja vihreät kokevat juutalaisten kohtalon"

Hyvä että nyt on homot rekistereissä. Niin olivat silloin nasse-Saksassakin, oli helppo hakea erityiskäsittelyyn.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Onko se EU:n ainut tarkoitus tehdä Euroopasta liittovaltio ja samalla kauppakumppani USA:lle? USA:han pyrkii jatkuvaan talouskasvuun ja vaikuttaisi, ettei sille enää löydy saman kokoluokan kauppakumppaneita kuin mitä se itse on. Eli USA:lla olisi ainakin hyvä syy vaikuttaa Euroopan liittovaltiokehitykseen. Samalla USA saisi taloudellisesti samassa luokassa toimivan kauppakumppanin. Nyt pitäisi vain keskustella onko liittovaltio oikeasti niin hyvä malli Euroopalle, että se kannattaisi ottaa käyttöön. Vai onko oikea johtopäätös se, että liittovaltio johtaa talouden niin kovaan keskittymiseen ja tehostumiseen, että se lopulta romahduttaa itsensä. Näistä aiheista ei vahingossakaan ole missään mediassa puhetta ja se on inhottavaa ja harmillista.

Ja jos USA:n talous on vaikeuksissa se on valtion ylimmälle johdolle taatusti vaikea myönnettävä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Miksi juuri euro olisi poikkeus muihin valuuttoihin nähtynä?

Jos rahan sosiologia kiinnostaa, niin eikö olisi syytä aloittaa Marxista, vaikkapa Pääoman ensimmäisestä osasta, jossa käsitellään vaikkapa tavarafetisismiä ja pohditaan mitä raha oikein on muukin kuin fyysinen kappale, siis se on sosiaalinen suhde?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Jos Marx eläisi, hän ehkä sanoisi, että euro on todellisuuspakoa ja kansan oopiumi, kuten hän uskonnosta kirjoitti.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kyllä Marx sanois ehkä enemmänkin. Käsittääkseni uskonto oli hänelle lähtökohtana koko myöhemmälle Pääomalle tai siis siksi hän oli aluksi kiinnostunut uskonnosta ideologian prototyyppinä.

Myöhemmin myös Max Weber katsoi kalvinismin olevan perusta kapialismille, mutta hän ei samalla tavoin filosofisesti kuin Marx pohtinut sitä, että mitä raha tarkoittaa metafyysisesti ja sosiaalisesti.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #24

Durkheim oli uskontososiologi ja durkheimilainen viitekehys selittää euroa kuin avointa kirjaa.

Tunnen Marxin ja Weberin ajatukset, mutta en käsitä, miten niiden avulla voisi pohtia nimenomaan euroa ja sen olemusta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Raha ja talous ovat uskontoja, jotka muuten ovat esim. Suomessa syrjäyttäneet vanhan valtionuskonnon, joka on voimassa enää muodollisesti. Todellinen valtionuskonto on talous. Sen läpi kulkevat kaikki elämän alueet omaisuudesta rakkauteen.

Sanokaa, ovatko esim. poliitikot pitkiin aikoihin puhuneet terveydenhoidosta, koulutuksesta, lasten- ja vanhustenhoidosta, sivistyksestä tai kulttuurista muuten kuin niiden suhteessa rahaan?

Raha pitäisi olla vaihdon väline mutta siitä on tullut tavoiteltava kohde. Aivan kuten kaupankäynti on syrjäyttänyt tuotteen, ja on nostettu sitä tärkeämmäksi. Kaupankäynnistä on tullut myynnin varsinainen sisältö, mikä on täysin absurdia, mutta se niellään purematta ja edes ihmettelemättä.

Raha tiedetään täysin epävakaaksi, mutta siihen uskotaan kuin kiinteään jumalaan. Uskonnon taloudesta tekee viimeistään se, että rahan vakauteen uskotaan siitä huolimatta että tiedetään asian olevan päin vastoin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring
Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

USA on tällä hetkellä sen kokoluokan järjestelmä, että ainoina ratkaisuina ovat ainakin oman logiikkani mukaan ne, että tämänhetkeiset Euroopan maat ja tämänhetkiset Aasian maat muodostaisivat omat isot liittovaltionsa, jotka voisivat käydä kauppaa USA:n kanssa. Toinen vaihtoehto olisi se, että USA:n liittovaltio puretaan, jonka jälkeen pienet valtiot kävisivät kauppaa keskenään ja kilpailisivat toistensa kanssa.

Eli siis nyt se jatkuvan talouskasvun ihannointi paisuttaa tilannetta siten, että lopputuloksesta ei ole takeita. Ihmiselle olisi luonnotonta ottaa käyttöön pakkivaihe, jolla tilannetta voitaisiin korjata.

Ja onko kenelläkään vastausta siihen voiko liittovaltio täysin itsenäisesti toimia siten, että talous pysyy kunnossa? Eli siis rahaa olisi kokoajan kierrossa ja terveen kaupankäynnin vaatima kilpailu säilyy? Onko olemassa jokin vaihtoehtoinen ratkaisu tälle kilpailulle ja kaupankäynnille?

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Missään tapauksessa ei saisi ajatella, että tilanne on mahdoton. Täytyy toivoa rauhanomaista ratkaisua. Sitä kaikkien pitää toivoa.

Reino Jalas

"Aivan. Esimerkiksi VATT:n Elina Berghäll totesi
Hesarissa, että Suomen talous saadaan kuntoon eroamalla
eurosta. "

Sattuisiko kellään olemaan kopiota tallessa tästä HS-jutusta ?

Sen pitäisi edelleen olla luettavissa Hesarin arkiston kautta Hesarin arkiston kautta tässä.

Elina Berghällin ja kahden muun ekonomistin jutut ovat kuitenkin kadonneet. Jäljellä on vain PTT:n ekonomistin mielipide.

Aika nuijaa jos Hesari alkaa deletoimaan, jälkieditoimaan ja putsaamaan, kertaalleen jo paperillekin painettuja uutisiansa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tämä oli suoraan Jalaksen linkissä:

Elina Berghäll ekonomisti Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt

"Suoraan sanottuna paras keino on erota eurosta. Jos Suomi pystyisi itse kontrolloimaan valuuttaansa, se helpottaisi kilpailukyvyn ongelmaa.

Tarvitsemme uutta viennin vetoa, mihin on perinteisesti auttanut kustannuskilpailukyvyn ruiske devalvaation muodossa. Euro-oloissa valuuttakurssi joustaa vain sen, mitä Euroopan keskuspankki (EKP) päättää. Ero pitäisi valmistella hyvin, mutta Suomen kokoisen maan lähtö tuskin aiheuttaisi ketjureaktiota. Saksanhan pitäisi elvyttää, mutta se ei sitä juuri kiinnosta. EKP saisi antaa valuutan heikentyä, mutta kurssikehitys on toistaiseksi ollut vaihtelevaa.

Euromaat ajavat omia etujaan eri suuntiin eikä yhteistä linjaa löydy. Suomi on euroalueen periferiaa, jonka kaupasta edelleenkin vain kolmasosa suuntautuu euroalueelle, ja sekin vähenee.

Vientiä voisi ehkä kohentaa joustamalla palkoissa, mutta toisaalta palkkamaltti on kyseenalainen keino, joka voi pahentaa taantumaa. Palkkojen alentaminen voi johtaa deflaatioon. Tukia ei kannata välttämättä suunnata kulutukseen, koska rahat käytetään ulkomaisiin tuotteisiin."

Tämä siis vuodelta 2013. Ei tuohon ole merkittävästi itselläni huomautettavaa. Mainittakoon vielä, että liittovaltioistumiskehityksestä ja kriisimaiden savijaloilla seisomisesta Berghäll varoitti jo 2011:

http://www.uusisuomi.fi/raha/113066-vaiettu-%E2%80...

Reino Jalas

> Tämä oli suoraan Jalaksen linkissä:

Pääsetkö tosiaan suoraan lukemaan tuon tekstin sieltä nyt?
Kokeilin jo kolmella eri selaimella, mutta vain PTT Ilmakunnaksen teksti tulee täällä näkyville. Alareunan pampuloilla tai muilla painikkeilla ei pääse lukemaan Berghällin osuutta.

> Mainittakoon vielä, että liittovaltioistumiskehityksestä ja kriisimaiden
> savijaloilla seisomisesta Berghäll varoitti jo 2011:

Tuon uutisen, ja Areenan videopätkän löysin. Berghäll arvioi tilanteen aivan oikein. Toinen v. 2011 haastateltava VM:n Martti Salmi hymistelee että jo vuonna 2013 pitäisi olla aivan selvät merkit Kreikan toipumisesta olemassa.

Enpä muista moista Kreikan käännettä viime vuonna tapahtuneen.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

VATT:n vastine Elina Berghällille Hesarissa lähentelee työpaikkakiusaamista. Heittivät hänet julkisesti roviolle.

Kyseinen juttu "Neljä ohjetta taantumaan" on todella sensuroitu Helsingin Sanomien digiraamatusta. Paperiversioissa 13.6.2013 se on edelleen tallessa ja luettavissa.

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #31

Jälkikäteiseltä uutisointien HS-muokkaukselta tuo tosiaan haiskahtaa. Google löytää helpolla tämän VATT:in närkästyneen vastineen Hesarille:
"Tutkija Berghäll puhui kyselyssä omissa nimissään"
http://www.hs.fi/mielipide/a1371621060497

Mutta alkuperäistä HS-uutista Google ei löydä. Ei esim. hakusanoilla "Elina Berghäll neljä ohjetta taantumaan". Palautuu ainoastaan tuo linkki "Päivän Lehti" sivustolle, josta Berghällin osuus on leikattu pois.

Löysin sattumoisin tällaisen linkin jonka kautta uutinen edelleen kuitenkin on luettavissa.
http://www.hs.fi/talous/a1371012101247
Google ei tätä "Elina Berghäll" linkkiä ja sivua ole löytävinään. Voihan toki olla että se jollakin muulla hakutavalla sieltä kuitenkin löytyykin.

Melkoisen varmalta näyttää että ainakin "Päivän Lehti" sivuston tekstejä on Hesarilla ronkittu jälkikäteen.

Berghällin reipasta VATT-tutkijan mielipidettä eurosta eroamisesta, sitä ei ole hakukoneille olemassa eikä uutisena löydettävissä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #32

Helsingin Sanomat puolusti Elina Berghällia pääkirjoituksessaan 21.6.2013 otsikolla "Esimiehelläkin on esimies" seuraavasti:

Helsingin Sanomien mielipidesivuilla julkaistiin (20. 6.) pieni selitys. Siinä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) viestintäpäällikkö kertoi, että tutkija Elina Berghäll ei puhunut Vattin nimissä, kun hän sanoi HS:n haastattelussa (13. 6.), että Suomen kannattaisi jättää eurojäsenyys.

Julkisen sanan neuvosto on huolestunut siitä, että organisaatioiden esimiehet rajoittavat työntekijöiden oikeutta ilmaista mielipiteitään julkisuudessa.

Sananvapaus ja avoin keskustelu ovat demokratian peruspilareja. Vapaan väittelyn uskotaan kirkastavan parhaat näkemykset. Niiden taas toivotaan muuttuvan demokraattisen päätännän käyttövoimaksi.

Organisaatiot ovat ennen kaikkea omalla asiallaan, esimerkiksi hankkimassa yritykselle rahaa. Päämäärästä poikkeavia viestejä pidetään luonnollisesti vahingollisina.

Julkisen sanan neuvoston näkemys pitää silti ottaa huomioon. Erityisesti julkisen sektorin toimissa avoimuutta pitää kunnioittaa.

Kuntalaisella ja kansalaisella on oikeus tietää, mitä hänen maksamillaan verovaroilla ollaan tekemässä ja mitä tekijät hankkeista ajattelevat – edes omissa nimissään.

Julkisen sektorin työntekijän esimiehen esimies on veronmaksaja."

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #31

Tuo VATT:n vastine on ns. normaali proseduuri norsunluutornin (joka pelkää aukrtoriteettikatoa) kannalta. :D

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #31

Ja näköislehdessä diginä.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Euro on "kultainen vasikka" jota käytetään Euroopan yhdentymistyökaluna hinnasta välittämättä.

Sota on hyvä bisnekselle, siksi banksterit tarvitsevat sotaa. Säännöllisesti.

Katsokaa ympärillenne, joku nettoaa juuri...ihmishengillä

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Durkheimlaisittain euro olisi sma, kuin lippu kansakunnille. Taisteuissa lippun puolesta ollaan valmis uhraamaan oma henki.

EU:n tähtilippu ei oikein sytytä, eurohymni oodi ilolle ei sytytä. Yhteinen valuutta on paras symboli.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mikä viime vuosien kehityskulku on teidän mielestänne vienyt Suomea etäämmälle liittovaltiosta ja maksumiehen roolista? :D

Reino Jalas

Käsittääkseni etäämmälle ei olla Euroaikana päästy yhtään. Koko Euron olemassaolon ajan on suunta ollut kohti Euroopan Neuvostoliiton blokin luontia.

Toukokuun Eurovaalit toki toivat parlamenttiin joukon uusia eurorealisteja eri puolilta mannerta. Ihmisiä jotka eivät näe Euroopalle hyväksi valtioiden pakolla sulauttamista kansallissosialistiseen EU-neuvostoliittoon.

Voimassa olevat EU-säännöt ja herrasmiessopimukset tietenkin heitettiin romukoppaan saman tien. http://yle.fi/uutiset/paapuolueet_estavat_eurokrii...

Eurorealisteilta röyhkeästi jyrättiin kolmen suuren puolueen koplalle se ainoakin sääntöjen mukaan eurorealistien ryhmälle kuulunut valiokunnan puheenjohtajuus.

Tässä mielessä, kovin suurta edistystä ei ole toistaiseksi nähty. Tilanne kuitenkin kaikkiaan on hiukan parempi. Valoa on jo enemmän kuin oli vielä pari vuotta sitten.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä US-uutinen antaa hyvän kuvan siitä, miten suuri hinta ("whatever it takes") euron pyhyydestä oli jo 13.6.2011 maksussa:

"VM:n Martti Salmi oli eri mieltä [Berghällin kanssa], sillä Kreikka on tehnyt kovia menoleikkauksia: valtion palkkakuluja on leikattu 30 prosenttia, muun julkisen sektorin palkkoja 15 prosenttia ja eläkkeita 10 prosenttia. Salmen mukaan uuden tukipaketin suurin este onkin se, saako Kreikka parlamentissa läpi EU:n edellyttämät uudet säästöt."

Tehdäänpä sama temppu Suomessa, niin selviää onko € suomalaisillekin peruuttamaton? :D

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuolla tempulla saataisiin myös työttömyys yli 25 prosentin ja bruttokansantuotekin putoamaan se 25 prosenttia.

Mitäpä me emme tekisi euron puolesta? :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toivottavasti emme ainakaan hyödy/kärsi helleenien tavoin €:n puolesta. :-) Pyydän ennalta anteeksi vapaata runotulkintaa:
"Kaunist' on nuolla, kun joukkosi eessä urhona hyödyt,
Taistellen urasi eest', puolesta eurosikin."

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Kun päätös ja ratkaisu tehtiin, niin kukaan ei uskonut nykyongelmiin. Virheitä ei voida (haluta) korjata, myöntää, joten on puskettava eteenpäin. Hinta on kova, mutta päättäjien arvovalta edellyttää tätä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen toista mieltä nykyisin. Minä arvelin aluksi, että tässä on vain sattunut kömmähdys, jota ei osattu ennakoida.

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166258-...

Kotimaan osuus, sitten ulkomailta:

http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166302-...

Onko oikein "puskea eteenpäin" tietäen, että tämä on haitallista keskipitkällä aikavälillä n. 20-50 vuotta? Onko näillä mielestäsi oikeus tuhota yhden sukupolven aikainen unelma elämästä vain siksi, että haluavat hallita isoa määrää ihmisiä?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Laittaa kyllä miettimään Henri. Valtionhallinnossa taitaapi olla niin, että pätevien tilalle ja sijaan on valittu sopivia ja loputkin pätevät ja tiedostavat jäävät pikkuhiljaa eläkkeelle. Huolestuttavaa on myös, jos euron pyhyys menee tutkijanvapauden edelle, kuten VATT:ssa näyttäisi tapahtuneen.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #44

VATT:n tapaukseen voinee saada tästä vähän lisävalaistusta:

Tuolta keskustelusta Pertti Haaparannan ja Juhana Vartiaisen ajatusten vaihto:
http://blog.hse-econ.fi/?p=6185

https://twitter.com/rahajatalous/status/4788219453...
"juhana vartiainen ‏@filsdeproust Jun 17
@rahajatalous @AkiKangasharju @ikaukora Vaan eivät säily.Valtio ja yritykset näkee alemman NAIRUn ja voivat lisätä menoja ja investointeja."

Ei liene mahdotonta, että VATT:ssa on runsaastikin väkeä, jotka eivät näe eurossa mitään ongelmaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kiitokset Uuden Suomen toimitukselle, että nosti tämän kirjoituksen karuselliin.

Kirjoitus on saanut hyvin ystäviä ja kommentit ovat olleet asiallisia ja korketasoisia. Facebookissakin juttua on jaettu kymmenittäin.

Toivottavasti keskustelu ja kommentointi jatkuu ja saa uusia lukijoita , vaikka otsikko ei enää karusellissä pyörikään.

Reino Jalas

Pyöriihän se juttusi siellä karusellissä edelleenkin. Noiden 9 muun, lapsikasvoisen kirjoittajan kuvien kanssa.

Tällaisena helteisenä kesälauantaina, ei niitä uusia pyöritettäviä juttuja niin jonossa pukkaa, että vanhoilta karusellikyyti kesken loppuisi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Havaitsin, että Heikki Koskenkylä on toukokuussa kirjoittanut Liberan sivuilla eurosta uskontona. Hän toteaa mm.

"Virkamieseliitti ja poliittiset johtajat näyttävät suhtautuvan euroon kuin uskontoon. Eurouskovaisuus on syvälle juurtunut Suomeenkin."

http://www.libera.fi/fi/euron-tulevaisuus/eu-ja-eu...

(Heikki Koskenkylä on toiminut Suomen Pankin rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston sekä sitä ennen tutkimusosaston päällikkönä noin 30 vuoden ajan. Koskenkylä oli EU:n ja eurojärjestelmän useiden komiteoiden jäsen vuosina 2000–2008 ja konsulttina pankkikriisien selvittelyssä Argentiinassa, Indonesiassa, Turkissa ja Venäjällä. Julkaisuja Koskenkylällä on 120, joista kirjoja 10. Lehtikirjoituksia hänellä on yli 100. )

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toisto:

Eurosta, Eu:sta ja eurooppakeskustelusta tulee ihan mieleen entinen uskonnonopettajani ajalta, jolloin uskonto ei ollut valinnainen aine kouluissa :D
Hän oli Suomen ensimmäinen vihitty naispappi.

Meillä oli kiistaa uskonasioista. Kyselin ikäviä kuten "Kuka niin sanoi?", "Mistä se tiedetään?", "Onko se varmaa?", "Onko ajateltu kerrannaisvaikutuksia?" ja vastaavaa.

Hän katsoi minua tuskastuneena ja halveksien, todeten "Se on niin kun siihen uskoo. Täytyy vain uskoa."

Selvyyden vuoksi tiedustelin "Eli siis jos uskon että ristille ripustettu vasemman jalan tennarini tekee ihmeitä, niin tapahtuu jos vain uskon niin?"

Teologi-opettajani lähetti minut rehtorin puheille.

Toimituksen poiminnat