Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Eläkepommi oli suutari - nyt pojilla on oikea pommi

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Suomalaisia uhattiin 15 vuotta eläkepommilla. Lipposen hallitus teki eläkkeisiin leikatun indeksin ja pani vanhukset kyykkyyn ja köyhyyteen. Kaiken päälle verottaja on rokottanut eläkkeitä ankarimman mukaan. 

Nyt vuosina 1945-49 syntyneet suuret ikäluokat ovat eläkkeellä. Eläkepommin ja tilanteen pitäisi siis olla päällä. Miten onkaan? Vuoden 2012 lopussa työeläkevaroja oli 150 miljardia euroa ja nyt kesäkuun lopussa ennätykselliset 170 miljardia euroa. Eläkepommi oli siis suutari.

Nyt eläkeikää ollaan nostamassa.  Ja kun suurten ikäluokkien matematiikka meni pieleen, verukkeena käytetään kestävyysvajeen retoriikkaa. Tällä kertaa pojilla onkin käsissään ihan oikea pommi ja iso sellainen. Tulitikkuleikit pitäisi heti lopettaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tilaston mukaan yli 50-vuotiaita on työttömänä 116 900 eli 10 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 55-vuotiaita on työttömänä 82 100, mikä on 6 600 enemmän kuin vuosi sitten. Työvoiman ulkopuolella on melkein puoli miljoonaa työikäistä, joille eläkettä karttuu tuskin ollenkaan.

Työuria ei temppueläköittämisellä jatketa, siihen olisi tarvittu kannustimia (linkki).  Sontaluukku on auki ja kypsää porukkaa putoaa suoraan kuntien sosiaalitoimen syliin. 

Ruotsissa eläkeläisiä ei pidetä kestävyysvajeena vaan työllistäjinä. Siellä eläkeläisten ostovoima on lisääntynyt viimeisten 30 vuoden aikana. Eläkkeelle jäävien käytettävissä olevat tulot ovat samoissa lukemissa kuin työssäkäyvien 30-49-vuotiaiden tulot.

Suomessa kaupan kassalla saattaa tavata langanlaihan vanhuksen koiranmakkaran ja maitopurkin kanssa. Ruotsissa juuri katselin, kun kuppilat olivat eläkeläisiä pullollaan ja terassit notkuivat. Ruotsin talouspoliikassa eläkeläisiä ei kohdella syöttiläinä tai elätteinä vaan ostovoiman ja talouskasvun vauhdittajina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos oikein olen ymmärtänyt eläkepommin niin se ei tarkoitakkaan sitä etteikö eläkkeisiin olisi varaa..vaan sitä,että yhteiskunnan verotulot notkahtavat liikaa. Eläke on kuitenkin ansiotulosta n.50% ja sitä kautta verotulot notkahtavat.

Eläkeyhtiöthän hieman aikaa sitten kauhistelevansa,kun heidän sijoittamastaan tuotosta pitäisi alkaa maksamaan eläkkeitä..ja se oli heidän mielestään väärin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Rikkaiden eläkerahastojen köyhät eläkeläiset ovat huonoja veronmaksajia, mutta hyviä veronmaksajien kustantaman sosiaaliturvan asiakkaita.

Paljon kertoo, että hallitus päätti leikata yksityisen puolen maksamia eläkkeitä siitäkin huolimatta, että sen takia jää saamatta verotuloja arviolta 150 miljoonan verran. Lisäksi ostovoima heikentyy entisestään ja sitä kautta tulee lisää menetyksiä.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Joku aikoo ottaa itselleen ainakin osan eläkevaroista ja tyel-maksutuotoista. Se taho ei ainakaan ole eläkeläiset. Pääomapiirejä veikkaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Täysin käsittämätön liike oli myös 2005 suurille ikäluokille tehty eläkeiän alennus ja superkarttumat. Laskut niistä lankeavat nuorille.
Nyt työuraansa aloittelevienhan pitää tehdä töitä noin 71 vuotiaksi saadakseen elinaikaleikkurin vuoksi normi eläkkeen. Ja maksut nousevat. Että käsittääkseni eläkepommi raksuttaa koko ajan ja vanhat tekemättömyydet vaivaavat.

Aiotaanko rahastoja lainkaan käyttää eläkkeisiin? Vain rahastojen tuottoja. Jos näitä rahastoja ei olisi laskettu julkisen sektorin tueksi olisko velansaanti jo loppunut?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

Mutta eikös eläkkeiden laskeminen ja ikärajat ehdi muuttua moneen kertaan 30- 40:ssä vuodessa.
Ainakin silloin kun esiin astuu uusi poliitikkosukupolvi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

K.S.>Eläkepommi oli siis suutari....

ooo

Niin oli ja kyllä sen eläkelaitosten matemaatikot kertoivat aina silloin tällöin kun heiltä kysyttiin. Suutari perustui siihen että suuret ikäluokat olivat syntyneet 40- luvulla, eivät he maailmaan putkahtaneet yhtäkkiä 80- 90 luvuilla. Rahaa oli kerätty.

Tiedotusteollisuus vaan elää nykyään yhä enemmän pelottelemalla, siksi kuva todellisuudesta jää meille hämäräksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ilmeisesti nuorten eläkemaksut nousevat 30%. Kun suurten ikäluokkien aikana alussa palkkasummasta oli 5.5%. Tämä on sitä eläkepommia. Ei se, että eläkerahat yhtäkkiä loppuisivat. Kustannukset vain tulevat kovin kalliiksi ja maksajat loppupäässä ovat muita kuin saajat. Lueppa Juhani Kähärän hyvä blogi aiheesta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Soinivaaran blogista poimittua. Nimimerkki "Liian vanha" kirjoitti saman huolensa kuin minä:

"Eläkeiän nostosta ei ole mitään hyötyä edes pidemmällä aikavälillä, sillä jos 50-vuotias ei kelpaa nytkään töihin niin tuskinpa +60-vuotias kelpaa työnantajille sen enempää?

Meillä on 485000 työtöntä ja silloin eläkeiän nostosta on hyötyä vasta kun nuo on ensin työllistetty. Parin vuoden lisä eläeikään tarkoittaa n 140000 eläkeläisen siirtoa työttömiksi eli työttömyys nousee väistämättä, sillä ei työikäinen väestö vähene juuri ollenkaan.

Eläkeiän nosto on sosiaalinen katastrofi, sillä meillä on jo 120000 +50-vuotiasta työtöntä ja 90000 pitkäaikaistyöttömästä valtaosa on +50-vuotiaita

Kun eläkeputken vaikus on olematon, suurin osa tippuu työmarkkinatuelle. Niinpä 15 viimeisen vuoden työttömyys ennen eläkettä johtaa pysyvään köyhyyteen.

Tuossa 10-15 vuodessa työtön joutuu myymään kaiken, asunnon, auton , kesämökin etc ja rahoittamaan sillä elämmisensä sillä sossutuille pääsee vain omaisuudeton ja työmarkkinatuki ei riitä pitkän työttömyyen aikana.

Tämä on stalinistista politiikkaa: Yhtä työllistynyttä kohti on 10000 kurjuuteen syöstyä."

Lähde: http://www.soininvaara.fi/2014/09/28/elakeratkaisu/

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Toisaalta eläpolitiikka ei ole työttömyyskorvausten jatketta. Täällä on kyllä kaikki tehty työn kustannusten nostamiseksi mahdollisimman ylös ja ostovoiman leikkaamiseksi ihmisiltä. Joten rakenteellinen työttömyyskin jatkaa kasvuaan, vaikka jotain valoakin saataisiin aikaan.

Suomihan velkaantuu 9miljardia vuodessa. Se kertoo, että kaikki systeemit lopetetaan, jos tuota ei saada poikki. Myös työtä on saatava aikaan. Ei sillä eläjärjestelmällä muuten mitään virkaa ole.

Itsetarkoituksellista elämää elävä julkinen sektori ei meitä pelasta eikä työllistä. Vaan päinvastoinhan se on.

Toimituksen poiminnat