Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Yle lopettaa Erätulilla-sarjan – katsojat suuttuivat

  • Yle lopettaa Erätulilla-sarjan – katsojat suuttuivat

Yle lopettaa 20 vuotta TV 2:ssa pyörineen Erätulilla-ohjelman. Olin mukana ideoimassa ohjelmaa. Teimme uusia, ihmisten elämäntapaan liittyviä sarjoja. Naisillekin oli omansa jne. Terveysohjelma Akuutti on vielä Ylen ohjelmistossa. Ohjelmasarjat suunniteltiin sosiologi J-P Roosin ym. tekemien elämäntapatutkimusten perusteella. Ohjelmat tavoittivat heti kohdeyleisöt ja yleisö nuortuikin huomattavasti.

Mainostelevisio oli kateellinen. Heillä kun pyöri erilaisia onnenpyörä-ohjelmia, joilla kyllä oli paljon katsojia, mutta valitettavasti mainostajat eivät olleet tyytyväisiä. Ikääntyneille katsojille oli vähän mainostettavaa ja toisaalta ei ollut mieltä mainostaa vaikkapa premium luokan autoa hömpän yhteydessä. Mainostelevision tulos putosi.  Sitten MTV alkoi sekin tehdä erilaisia harrasteohjelmia, joista Remontti-Reiska lienee tunnetuin. Harrasteohjelmiin sai mainosten lisäksi ujutettua tuotesijoitteluakin, joka oli silloin MTV:lle uusi tulonlähde.

Vaikka Erätulilla ohjelma on kohdeyleisöohjelma, se on edelleen TV 2:n katsotuimpia ohjelmia. Edellisviikolla se oli sijalla kolme. Ei ihme, jos katsojat ovat suuttuneet.

Erätulilla-sarjan lopettamisen taustalla lienee ohjelman kustannukset. Ne ovat aivan toista kertaluokkaa, kuin alkuaikoina, jolloin sarja tehtiin TV 2:n tehokkaassa tuottajajärjestelmässä ja omalla kuvausväellä. Nykyään ohjelma on paljolti travellogi. Syksyn avausjaksoissa oltiin Pohjois-Norjassa ja Lofooteilta. Huomenna esitettävässä jaksossa ollaan pyöräilemässä Saarenmaalla ja harrastetaan vapaalaskua Huippuvuorilla.

Yle on huolestunut marginaalisesta Yle-veron indeksikorotuksen leikkauksesta samaan aikaan, kun se ei hallitse ohjelmisto- ja ohjelmakustannuksia. Edessä voi olla vielä vaikeat ajat, kun taantuman ja työttömyyden takia ihmisiä putoaa joukolla alimpiin Yle-veroluokkiin. Se tarkoittaa Yle-veron tuoton laskua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ja ihmisiä putoaa ryminällä alempiin maksuluokkiin aivan kohta. Näille kuspäisille Yle-pampuille kanssa monoa perseeseen ja kassarahoille. On siinä loistopalkkainen elättisakki.

Mika Rajala

Ikävä uutinen. Erätulilla on yksi harvoista katsomisen arvoisista tv-ohjelmista.

Mvo Kärkkäinen

No juuri näin , pannaan tilalle joku kokkiohjelma!
Lopetetaan samalla myös Pikkukakkonen ,siinä myös pieni kohderyhmä jolle ei kannata mainostaa. Eihän niillä ole penniäkään rahaa ...
Sitäkin on katsottu jo kymmeniävuosia monesta sukupolvesta, samoin kuin Erätulia joka luonto ohjelmista on parhaiten pysynyt asialinjalla oli sitten metsästetty, retkeilty tai kalastettu.
Kakkonen pois kanavalistalta jos toteutuu.

Jukka Matti

Erä-tlilla oli joskus ainoa ylen ohjelma mitä katsoin .En katso yleä enää, ainoastaan urheilut.

Toimituksen poiminnat