Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Eurovastustus hämmästyttävästi samalla tasolla kuin Ruotsissa

  • Eurovastustus hämmästyttävästi samalla tasolla kuin Ruotsissa
  • Ruotsalaisten eurobarometri (Lähde: SCB) Klikkaa suuremmaksi
    Ruotsalaisten eurobarometri (Lähde: SCB) Klikkaa suuremmaksi

Iltalehti oli tehnyt euron kannatuksesta kyselyn. Tutkimukseen vastanneista neljäsosa luopuisi eurosta. Lehden lukijoista puolestaan 81 prosenttia on sitä mieltä, että markka pitää saada takaisin (ks. kuva).  Tämä on hämmästyttävästi samalla tasolla kuin ruotsalaisten mielipiteet. Noin 80 prosenttia heistä vastustaa euroa (ks. kuva).

Kyselyn tulosta kommentoi lehdessä entinen Suomen Pankin johtaja Heikki Koskenkylä. Hän sanoo, että eurouskossa kaikki alkoivat elää yli varojensa. Koskenkylä ennustaa, että euro voi säilyä vielä kymmenen vuotta ja sitten se viimeistään kaatuu yhdistettyyn taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin. Vuosisadan virhe oli Neuvostoliitto. Euro on hänen mukaansa hyvä kakkonen. 

Koskenkylän mukaan vaikeutta erota eurosta on liioiteltu. Se olisi odotettua helpompi. "Valuutta on vain raha. Niitä on kautta aikojen tullut, mennyt, ja kaatunut. Näppärästi menimme euroonkin. Teknisesti vaativa homma onnistui uskomattoman hyvin",  Koskenkylä toteaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Elikkä, Soini ja perussuomalaiset on ollut alun pitäen oikeassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tässä asiassa kyllä, mutta valtaosa muista asioista estää järkeviä ihmisiä äänestämästä Persuja.

Ei Soini (=Persut) kuitenkaan ollut ainoa oikeassaolija EU-asioissa. Muut eivät vain saaneet häneltä suunvuoroa...

Mielenkiinnolla odotan mahdollista hallitusvastuuta ja sitä, miten Soini kääntää (aiemman) kelkkansa.

Jonas Hellgren

Herra Andersson sitten kertoo mikä muu puolue on ollut euroa ja europankkiirien tukemista vastaan kahden hengen vasenryhmän lisäksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #11

Se kai se meidän tolkullisten ongelma onkin ollut: vain itsenäisyyspuolue ja jotkut muut ei-eduskuntapuolueet ovat ajaneet asiaa. Persuja ei kuitenkana voi mitenkään äänestää vain tämän asian takia, kun lähes kaikki muu puolueessa on täysin vastenmielistä tai suorastaan tyhmää.

Markkinavetoisissa vaaleissamme pikkupuolueilla on suunnattomia ongelmia, kun niin harva äänestäjä katsoo sisältöä taktikoidessaan. IPU olisi kaiketi ainoa tämän hetken tolkullinen puolue, mutta sen on saatava itsensä näkyviin valtamedian raivokkaista vastatoimista huolimatta. Se ei ole helppoa, se markkinoita vastaan taisteleminen.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #27

Miten ihmeessä teillä tuntuu vielä elävän käsitys, että SOINI eli PS olisi ollut EU-jäsenyyttä vastaan, tai edes eurojäsenyyttä vastaan? Soini ei ole koskaan esittänyt eroamista EU:sta. Eurosta hän totesi julkisuudessa, että siitä eroaminen se se vasta kalliiksi tulisi. Vuoden 2013 Joensuun puoluekokouksessakin jotkut perussuomalaiset olisivat halunneet kunnon keskustelun ja äänestyksen puolueen kannasta, mutta Soini esti tämän. Tänä vuonna Soini on pakon edessä esiintynyt eurokriittisemmin. Onpa tainnut esittää eroakin.

Kun vuoden 2013 alussa aloitettiin nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseksi EU:sta, niin Soini ei halunnut siihen osallistua. Muutama perusnuori oli mukana. Ei Soini tai kukaan persu ole tehnyt eduskunnassakaan aloitetta EU:sta eroamiseksi.

Soini on vuosisadan tai -tuhannen bluffi, median armosta. Valtamedia, mikä meitä hallitsee, tarvitsi vaarattoman ukkosenjohtimen ja teki Soinista sellaisen. Sinne ne EU-jäsenyyden vastustajien äänet ovat hukkaan menneet. Bluffi on onnistunut täydellisesti.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #39

Ulkomaiset sopulit ovat näköjään kulkeneet suomalaisten sopulien perässä ja kirjoitelleet osaksi omiaan. Kävin nyt lueskelemassa useitakin, yhden saksalaisenkin. Suomessahan media on halunnut tehdä Soinista Suomen ainoan EU-jäsenyyden vastustajan, vaikka mies ei ole koskaan esittänyt maallemme eroa unionista. Ei noiden ulkomaisten juttujenkaan mukaan. Timo kritisoi kyllä. Haluaa valtaan päästyään neuvotella uuden EU-sopimuksen, siis neuvottelee EU:n kanssa. Siitä sitten kansakin saisi äänestää. Todellisuudessa meillä on edelleen voimassa tulliliitto eli ETA. Se jää, kun erotaan vaan EU:sta.

Eikä Timo näissä jutuissa esitä Suomen eroamista eurosta. Sanoo, että pitää muuttaa EU takaisin tulliliitoksi ennen kuin euro hajoaa. Toimittajat olivat kääntäneet lauseen kuin Timo esittäisi eurosta eroamista. Varmaan tämä Irlannissa annettu lausahdus väärin käännettynä on johtanu harhaan Suomessa, myös Sinua Tapani.

Soini on sanonut myös Suomessa, että euro tulee hajoamaan omaan mahdottomuuteensa. Ei siis ole esittänyt Suomen eroamista eurosta, mutta toimittajat ovat halunneet sen niin tulkita.

Ts. Timo on säilyttänyt hallituskelpoisuutensa. Nyt seuraavia eduskuntavaaleja 2015 ajatellen PS:llä ei kuulemma olekaan enää mitään kynnyskysymyksiä hallitukseen menemisessä.

Timo on todennut erovaatimuksiin eurosta, että se se vasta kalliiksi tulisi. Viimeisin näkemys kai on eurovaaliohjelmassa ja kuuluu näin:

"Perussuomalaiset hyväksyvät Suomen eurojäsenyyden toistaiseksi olemassa olevana tosiasiana, joka kuitenkin voi muuttua. Toisin kuin muut puolueet, emme ole poliittisesti sitoutuneita euroon, vaan ainoastaan Suomen etuun."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Saitteko ajatuksen omasta valuutasta ja itsenäisestä raha- ja talouspolitiikasta itsenäisyyspuolueelta? :D

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Kimmon esittämässä kuvaajassa on mielenkiintoista se että vuonna 2009, jolloin finanssikriisin kourissa Ruotsin kruunu heikkeni niin että eurolla sai yli 11 kruunua, oli euron ja kruunun kannatus tasoissa.

Ihmisiä tietty tavallaan kiukutti kun kruunun kurssi laski ja ulkomaanreissuilla ei kaikki enää ollutkaan niin halpaa. Tai ihmiset hakivat turvaa "vakaasta" eurosta.

Näin jälkeenpäin tarkasteltuna kruunun kurssin laskeminen ja devalvoituminen oli juuri keskeinen tekijä joka suojasi ruotsalaista teollisuutta finanssikriisissä. Ja ruotsi nousi kriisistä nopeasti takaisin kasvutrendille.

Nyt taas kun ruplan kurssi on laskenut, vaikuttaa ajoittain jopa siltä että media korostaa että Venäjän taloudelle menisi surkeasti juuri siksi koska ruplan kurssi on romahtanut. Mutta eihän se näin mene. Itse näen asian niin, että Ruplan kurssi vain sopeuttaa Venäjän taloutta raakaöljyn laskeneen maailmanmarkkinahinnan ja EU:n asettamien pakotteiden taloudelle aiheuttamaan vaikutukseen. Yksittäisen venäläisen taloudessa kaikki pyörii niin kuin ennenkin paitsi että tuontituotteet kallistuvat. Ja myös Venäjän valtiontalous on tietääkseni edelleen vahva.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Varsinkin terävä havainto Jonne.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tuontituotteet kallistuvat on asia jota ei kannata ohittaa ihan kevyin perustein. Varsinkaan Suomessa jossa tuonnilla on suuri merkitys niin kansalaisille mutta myös yrityksille. Moni vientiyrityskin on itse asiassa tuontikomponentteja kasaava firma.
Kotimaan palveluille ja tuotannolle se lyö valtavat hintojen nostopaineet koska myyjät laskee katteensa edelleen euromääräisinä. Eli se euromääräinen kate ei saisi ainakaan heiketä vaikka valuutta heikkeneekin.

Se mikä pitää kyllä paikkaansa on se että devalvoitumisessa kansalaiset laitetaan vientiteollisuuden maksumiehiksi. Pienituloiset kaikkein eniten.
Mutta eihän valtiontalous olekaan sma kuin kuluttajien talous.

Valtio voi olla velaton ja kansa samaan aikaan rahaton.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Tänään julkaistun tilaston mukaan Suomen ulkomaankauppa on sekin omituisessa asennossa. Tavaraviennin arvo laski kolme prosenttia lokakuussa. Vienti oli arvoltaan lähes 5,1 miljardia euroa. Tuonti laski kuusi prosenttia vuoden takaisesta ja oli arvoltaan lähes viisi miljardia euroa. Eli sen takia, että tuonti laski enemmän kuin vienti, kauppatase oli lokakuussa 110 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tammi-lokakuussa kauppataseen alijäämää on kertynyt 1,3 miljardia euroa eli sen verran Suomi on velkaantunut tänä vuonna ulkomaankaupassa ulkomaille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #8

Saman havainnon tein kun aikanaan tarkistin median uutisoimia "Espanja/Italia/Kreikka/whatever takaisin kasvu-uralle" -uutisia.
Kun katsoi käyriä 10 vuoden ajalta eikä parin kvartaalin ajalta, näkyi selvästi että vientiylijäämä johtui siitä, että tuonti oli laskenut enemmän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Suomen kohdalla erona on kuitenkin se, että öljyn hinta vaikutti sekä viennin vähenemiseen että tuonnin arvon laskuun. Sama trendi jatkunee, Brent näkyy maksavan n. 65.50 dollaria.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #17

Nyt en ole vilkaissut öljyn hinnan alenemisen vaikutuksia - paitsi tankatessa, ja siinä se ei Suomessa näy.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Olihan tuo uutisissa, vähän joka tuutissa:)

Kokonaisviennin laskuun vaikutti lokakuussa eniten öljytuotteiden viennin väheneminen, Tulli kertoo. Kuljetusvälineitä, rautaa ja terästä vietiin entistä enemmän. Öljyn tuonnin lasku vähensi eniten lokakuun tuontia.

http://yle.fi/uutiset/suomen_vienti_pieneni_lokaku...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #19

Hyvin vähän tulee mulla suomalaista mediaa seurattua. Ärtyvyyskynnykseni on taas niin madaltunut.

Sen jälkeen miten esim. TTIP-sopimuksesta (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) "uutisoitiin", meni taas hermot. Radiossa luettiin komission tiedotteita alleviivaamatta että ns. uutinen on komission tiedote. Mitään tarkistuksia komission höpötysten suhteen ei tehty, läpi menivät sellaisenaan.

Ukraina-uutisointi pahensi oireiluani.

Joten palasin lukemaan alkuperäisiä asiakirjoja ja ulkomaan mediaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Öljystähän ulkomaillakin, ei tarvitse kuin valita media ja artikkeli, tässä Bloombergin antia:

http://www.bloomberg.com/

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Ostin juuri pari tuhatta litraa lämmitysöljyä ja on tasan saman hintaista kuin vuosi sitten 0,7573 €/litra.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Eihän se öljyn hinnan lasku näy heti kuluttajahinnoissa, olisit ostanut ensin 500 litraa;)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #22

Se ei täällä näy vaikka saisi viidellä sentillä litra. Hallitus iskee siihen rakoon ja läppää uuden veron tai korottaa entisiä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #15

Enää ei sentään revitty isoja otsikoita "Kauppatase ylijäämäinen - talous lähtenyt kasvuun"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vaihtoehtomallissa, eli sisäisessä devalvaatiossa, kallistuvatkin kaikki tuotteet. Myös ne tuontituotteet.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Juuri näin. Kun palkat, eläkkeet, työttömyyskorvaukset ym. laskevat, ostovoima pienenee joten "tuotteet kallistuvat".

Jonas Hellgren

"Se mikä pitää kyllä paikkaansa on se että devalvoitumisessa kansalaiset laitetaan vientiteollisuuden maksumiehiksi. Pienituloiset kaikkein eniten."

Väärin.
Eniten maksumiehiksi joutuvat ansaitusti hyväpalkkaiset virkamiehet, jotka eivät vientiteollisuudelle ole kuin haittaksi ja turhaa painolastia. Pienituloiset sen sijaan eivät jurikaan kuluta kalliita tuontitavaroita ja ulkomaanmatkoja. Pienituloisten menoista 90% menee asumiseen ja duopolin rosvoarkkuun.

Siksi oman kelluvan valuutan vastustus onkin suurin juuri virkamiespiireissä, heidän tuloihinsa ja työllisyyteen kun vientiteollisuuden menestymisellä ei ole mitään merkitystä. Velkarahoituksella virkapalkat maksetaan ja työttömyys ei ole edes teoreettinen mahdollisuus.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tomi, mihin lähteeseen tai faktaan viittaat toistuvasti esittämälläsi väitteellä, että valuutan devalvoiminen satuttaa pienituloisia kaikkein eniten?
http://tyhmyri.wordpress.com/2014/11/06/sisainen-d...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko Iltalehdessä kysytty ruotsalaisten euro kantaa? Suomessa ei onneksi ole tehty ainuttakaan poliittista päätöstä iltalehtien kyselyiden perusteella.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Iltalehti ei kysynyt ruotsalaisten kantaa, mutta Ruotsin poliittiset päättäjät kysyivät aikoinaan kansanäänestyksellä. Ruotsin tilastokeskus SCB kartoittaa säännöllisesti ruotsalaisten EU- ja euromielipiteet, kuten oheinen kuvakin kertoo.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Norjassakin kysellään vuodesta toiseen. Vuonna 2013 peräti yli kaksi kolmannesta norjalaisista vastusti Norjan liittymistä Euroopan unioniin http://www.upi.com/Business_News/Energy-Resources/...

Toisella tapaa: Alle 20% kannattaa Eu-jäsenyyttä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #21

"Finland remains the sole Nordic country which is both a member of the EU and its euro currency zone." :D
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128868593904...
"Jos seuraatte ruotsalaista tai tanskalaista keskustelua, niin siellä Alex Stubb ei ole vain pienessä vähemmistössä, vaan hänellä on kaksi tätiä mukana nakkikioskilla, jotka on sitä mieltä että tämä [euro] on hyvä juttu" (Wahlroos)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vuosisadan virhe oli Neuvostoliitto. Euro on hänen mukaansa hyvä kakkonen."

Venäläiset kärsivät siitä ensimmäisestä virheestä ja nyt suomalaisten onnettomuudeksi ollaan mukana tässä toisessa virheessä josta vasta aika näyttää miten käy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jospa käppyrä kertoo siitäkin, että ruotsalaiset oppivat kokemuksestaan, suomalaiset eivät - vielä?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Heikki Koskenkylä kirjoittaa eurosta ja euron tulevaisuudesta ajatuspaja Liberan blogissaan: http://www.libera.fi/fi/euron-tulevaisuus/eu-ja-eu...

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Suomen suurin ongelma on tehottomuus ja jarruttelu ja kulurakenne. Maa on täysi säätelijöitä ja kulureikiä.

Valuutta ei ole suurin ongelma. Muutenhan eurokauppa kävisi. Ei olisi konversiota.

Toisaalta markalla Suomen poliitikot olisivat devalvoineet ja pöllineet kansalta ostovoimaa ja säästöjä monet kerrat ja siirtäneet talletusten ostovoiman velalla ja sijoituksilla juhliville.

Tätä devalvaatiota nyt haluttaisiin eurossa kun on painettu rahaa ja sijoittajat voisivat maksaa lainarahan ( 2% korko ) inflaatioeuroilla (20 % nousu). Ensin on siirretty omaisuus uusiin taskuihin uudella rahalla.

euro http://kanerva.eu/fi/?p=421

Kyse on rosvoustaloudesta http://kanerva.eu/fi/?p=442

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Hullunkorkealle noussut euron arvo on haitannut myös vientiä euromaihin sekä ns. kotimarkkinatuotantoa. USA ja Kiina kilpailevat suomalaisten tuotteiden kanssa myös kaikissa euromaissa. Samoin ne kilpailevat suomalaisten "kotimarkkinatuotteiden" kanssa meidän marketeissamme.

Pahimmillaan vakaaksi valehdeltu euro nousu välillä 2001-08 peräti 94 % dollariin verrattuna, kun ääriarvoja katsotaan. Annettiin sota-apua. Ei siinä Suomi voi pärjätä, kun vielä vapaakauppa on aina vaan vapaampaa myös globaalisti.

Nyt euro on devalvoitunut, tai devalvoitu, ja sen positiivinen vaikutus tulee kyllä aikanaan näkymään. Omaa keskuspankkia ja omaa kauppapolitiikkaa se ei kuitenkaan korvaa.

En ole uskonut valuuttojen vapaaseen arvoon, ja sehän tuli äskettäin nähdyksi, kun monet suurpankit saivat miljardiluokan sakot valuuttojen manipuloinnista. Näillä näkymin euro tulee vielä laskemaan. Siis devalvaatio jatkuu, jotta täällä ei täyttä vallankumousta tehtäisi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Mauri, aikas erikoista, että valuuttojen manipuloinnista ei ole kirjoitettu ja tiedotettu. Kuitenkin esim. Krugman pitää sitä ongelmallisena ja jäihän siitä kiinnikin jokunen pankkiiri.

Aikas yksinkertainen temppu se on puoleen jos toiseen - nostamiseen ja laskemiseen. Pienellä syötillä muutetaan valuutan arvo haluttuun suuntaan, ja sitten isolla summalla tehdään tili.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #37

Pistänpä näkyville lokakuussa esillä olleen:

"Valuuttakurssihuijaukset voivat maksaa pankeille jopa 41 miljardia dollaria eli noin 32 miljardia euroa.
21.10.2014 11:08
Taloussanomat–Bloomberg
Kommentteja 9 kpl

Citigroupin analyytikoiden mukaan kalleimmaksi markkinoiden manipulointi voi tulla Deutsche Bankille.

Amerikkalaisen jättipankki Citigroupin analyytikot ovat Kinner Lakhanin johdolla laskeskelleet, minkälaisia sakkoja ja korvauksia pankit voivat joutua maksamaan valuuttakurssien vääristelystä. He arvioivat, että saksalainen Deutsche Bank joutuu maksamaan 5,1 miljardia euroa, brittiläinen Barclays liki 3,7 miljardia euroa ja sveitsiläinen UBS 3,6 miljardia euroa.
Lue myös nämä:

Pankkien edustajat ovat kieltäytyneet kommentoimasta eilen julki tulleita lukuja.

Uutistoimisto Bloombergin käyttämien nimettöminä pysyttelevien lähteiden mukaan Britannian ja Yhdysvaltain valvovat viranomaiset voivat päästä sovittelutulokseen joidenkin pankkien kanssa ensi kuussa. Yhdysvalloissa tuomioistuin puolestaan suunnittelee syytteiden nostamista tämän vuoden lopussa. "

Toimituksen poiminnat