Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Anders Borg nyppi pois rikkaruohot ja istutti tilalle herneenversoja

Ruotsin entinen valtiovarainministeri on varsinainen Hannu Hanhi. Hän on maallikkoekonomisti, joka osaa enemmän kuin ynnäämisen ja miinustamisen. Digiajan ekonomistit tuijottavat monitoreihin. Anders Borgilla on vainu käytännön taloudesta ja kikkailusta.

Anders Borg taisi käydä maanantaiaamuisin ruotsalaisessa kahvilassa. Naapuripöydässä jutusteltiin: "Orkade inte gå till jobbet idag". Lintsaaminen oli kansanhuvi. Lintsaus loppui, kun keksittiin, että ensimmäinen sairauspäivä onkin palkaton.  

Ja paljon muuta sitä rataa. Perinteinen viisaus Ruotsissa on, että muut palkkaratkaisut seuraavat vientialojen sopimuksia. Suomessa valtio on palkkajohtaja. Sitä selitetään sillä, että se on tilastoharha ja johtuu siitä, kun valtiolla pienipalkkaisia potkitaan pihalle.

Hesarin artikkelissa (linkki) Borg hämmästeli, miten Suomessa yli 50-vuotiaiden työttömyys on Ruotsia korkeampi. Ruotsissa on sääntö, että viimeksi tulleet irtisanotaan ensin. Suomessa iäkkäimmät irtisanotaan ensin. Jopa heidän sosiaaliturvakustannuksia on sälytetty työnantajan niskaan.

Hesarin artikkelissa ei mainittu sitä, miten paljon Ruotsi on ratsastanut omalla valuutallaan. Finanssikrisistäkin tultiin ulos kuin tyhjää vain. Euro-Suomi jäi kitumaan samaan sarjaan Kyproksen ja Kreikan kanssa. 

Ruotsin talous porskuttaa oman valuutan ja ulkomaankaupan sekä vahvan kotimaisen kysynnän ja ostovoiman ansiosta (linkki). Milloin tajutaan, että puolustusyhteistyön lisäksi Suomen on pakko mennä myös valuutta- ja talousliittoon Ruotsin kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ruotsin Riksbankenin johtaja on pätevä mies. Stefan Ingves on syntynyt kuinkas muuten kuin Suomen Turussa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Myös suomalaisessa yliopistossa "viimeksi tullut irtisanotaan ensin". Niinpä pari ikiaikaista maisteria ja yksi ylioppilas saivat jäädä, kun viimeksi tullut lisensiaatti /PhD heitettiin pellolle 6 vuoden opetus-, tutkimus- ja kehitysurakan jälkeen.
Ehkä tuota sääntöä pitäisi vähän refineerata...? Siihen kai tarvitaan sitten maallikkotieteilijää. :D

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Olen ollut töissä yliopistossa ja tiedän ongelman. Oikeuslaitoksessa tilanne on pahempi. Siellä edellytetään gollegiaalista solidaarisuutta, jotta pärjää.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Tulevan vaalikauden aikana tulee pohjoismaisen perheemme yhteistyö väkisinkin nousemaan keskustelun aiheeksi myös Suomessa. Sen verran paljon koko ajan voimistuvaa suhinaa on skandinaavisista puskista kuultu viime aikoina että väkisinkin ne nousevat ylös. Kansahan olisi mielellään keskustellut jo paljon aiemminkin, mutta media on jostain syystä vältellyt kaikin tavoin tuomasta sitä puheen aiheeksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kiitos hyvästä kommentista Riitta. Katselet ymmärtääkseni Suomea ulkomailta. Minullakin on vähän tapana tehdä samaa. Se laajentaa näkökenttää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ruotsissa on paljon tehty oikein (ja väärinkin), mutta tärkein ero ruotsalaisten eduksi on se, ettei maa ole eurossa. Svea-mamma on fiksu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tutkasin eilen samaa teemaa, vähän eri tulokulmasta.

Kun raportti julkaistaan, siitä riittänee tekstejä ja kommentteja foorumillamme. Kruunussa operoineelta valtiovarainministeriltä voisi odottaa suositukseksi Suomelle siirtyä eli palata itsenäiseen talouspolitiikkaan, jonka edellytys on itsenäinen keskuspankki ja oma valuutta, mutta näkyykö se raportissa, on toistaiseksi auki. Oletan, että edustipa Borg miltei mitä tahansa puoluetta ja taloustieteellistä koulukuntaa, maalais- ja kaupunkilaisjärki riittää näkemään omaan talouteen (ja naapurin talouteen) istuvan oman valuutan tähdellisyyden.

Anders Borgin Suomi-raportti - mitä se on ja mitä se ei ole
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189168...

Käyttäjän SeppoHongisto kuva
Seppo Hongisto

Borgin ja Vartiaisen raporttia odoteltaessa

Kansallinen edunvalvonta vai eurooppalainen unelmahöttö http://setaho.d-blog.fi/2014/05/09/kansallinen-edu...

Toimituksen poiminnat