Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Pienellä veronkorjauksella valtava piristysruiske kansantalouteen

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Eläketuloja verotetaan ankarammin kuin työtuloja. Tavalliset eläkeläiset eivät voi paeta veroja ulkomaille, kuten raippaverojen ruoskimat eläkeläiset. Korkein hallinto-oikeus on vienyt tämänkin asian ennakkoratkaisua varten EU:n tuomioistuimeen. 

Suomen eläkepolitiikka on ollut kaikkea muuta kuin älyllistä toimintaa.  Se on ollut jatkuvaa eläkkeiden tason laskua taitetulla indeksillä. Pääministeri Stubb on luvannut eläkeläisille vieläkin kylmempää kyytiä ja eläketulojen jäädyttämistä. Eläkevaroja käytetään spekulatiivisesti Suomen valtion talouden kaunisteluun.

Eläkerahastojen pääomat ovat kasvaneet valtavaksi yli 170 miljardin euron rahavuoreksi, kun eläkeläisiä on köyhdytetty ja syrjäytetty yhteiskunnan tukien piiriin. Suurin osa varoista on sijoitettu ulkomaille ja jopa veroparatiiseihin. Suomalaisten sijoitusten tuotto on pohjoismaisittainkin todella onneton. Tanskassa sijoitusten tuotto on kahdeksan prosenttia, Suomessa vaivaiset 3,4 prosenttia (HS 23.3.2015). 

Pieni osa eläkevaroista voitaisiin aivan hyvin laittaa kasvattamaan ostovoimaa ja piristämään kansantaloutta. Tämä voidaan toteuttaa oikeudenmukaisella eläkeverotuksella siten, että eläketulojen verotus laitetaan samalle tasolle työtulojen kanssa. Keskimääräisellä 1500 kuukausieläkkeellä tämä tarkoittaisi n. 100 euron veron alennusta kuukaudessa.

Teknisesti tämä voitaisiin toteuttaa yksinkertaisesti niin, että eläkerahastot hyvittävät tämän veron valtiolle. Valtiolle tämä ei siis maksaisi euroakaan. Päinvastoin valtio hyötyisi, kun eläkeläisisillä olisi varaa kuluttaa. Kuntien sosiaalimenotkin vähentyisivät jne. Kotimarkkinat piristyisivät ja työllisyys kasvaisi, mikä tarkoittaisi eläkemaksujen kasvua ja rahojen takaisinvirtausta eläkerahastoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Eläkerahastot ovat valtion velkojen vakuutena ja siten ne eivät ole vapaasti käytettävissä ilman velkojien suostumusta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Voisitko kertoa tarkemmin mitä tarkoitat -esimerkkejä ym.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Veron korjaus olisi monelta kantilta perusteltua. Suomen talous on tilanteessa, joka oli mielessä, kun EMU-puskurit luotiin:

"EMU-puskuriksi kutsutaan kahta rahastoa, jotka on kerätty työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään. Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet puskurirahastojen perustamisesta vuonna 1997.

Puskurien perustaminen liittyi Suomen jäsenyyteen Euroopan rahaliitossa. Tavoitteena oli, että puskureihin kerättyjen varojen avulla varaudutaan talouden häiriöihin ja suhdannemuutoksiin, joita EMU-jäsenyyden aikana voisi tulla, ja joihin ei voitaisi enää vastata oman rahapolitiikan avulla. Rahaliiton jäsenenä Suomella ei ollut mahdollisuutta enää tasapainottaa taloutta valuuttakurssimuutoksilla, kuten devalvaatiolla."

Pekka Pylkkönen

Olisi ehkä perustellumpaa siirtää rahaa aktiivisuudesta palkitsemiseen. Koko nykyinen hallitus on keskittynyt passiivisuudesta maksettavien etujen nostoon samalla laskien duunareiden ostovoimaa. Tämä on tilastoitu fakta.

Eläkemaksujen palauttaminen nykyeläkeläisten maksajien eläkemaksujen tasolle ja eläkkeiden leikkaaminen samassa suhteessa olisi huomattavasti järkevämpi tapa toimia. Syntyisi ihan oikeasti työpaikkoja.

Esim jos olet maksanut keskimäärin 10% eläkemaksuja, eläkettäsi leikattaisiin noin 3/5. Näin tonnin eläke muuttuisi 400e eläkkeeksi. Tämä olisi ainakin reilua.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kansantalous piristyisi saksassa,koska ostetaan saksalaisia autoja,,espanjassa jonne mennään lomalle,japanissa ja muualla aasiassa,josta ostetaan kulutuselektroniikka,,,,suomessa vain tuo myyntiporras piristyisi ?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomessa on jäänyt vientiteollisuuslevy soimaan ja sodanjälkeinen säännästelymoodi päälle. Suomalaisten ostovoima on heikko. Se on tarkoittanut mm. kauppakuolemia.

Ruotsissa ostovoimasta on pidetty huolta. Sisämarkkinat pyörittävät taloutta, kuten tästäkin artikkelista voi havaita:
http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Hushall...

Antti Jokela

Emu-puskuria ei voi käyttää eläkkeisiin ehdotetulla tavalla. Puskureista otetuilla rahoilla voidaan joko alentaa työeläkemaksua tai torjua sen nousupainetta. Silloin hyötyjiä ovat siis työnantajat ja työntekijät - eivät eläkeläiset.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

En ole ehdottanut EMU-puskurin käyttöä.

Antti Jokela

OK. Tulkitsin väärin tuon kommentin #3.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #9

Näin arvelinkin. Kiitos hyvästä huomiosta ja kommentista kuitenkin.

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

Minä olen yrittänyt ehdottaa kaikkien kulutusverojen alentamista, jotta Suomen elinkustannukset halpenisivat ja loisivat yksityisille mahdollisuuden lisätä pääomaa yrityksille. Jos veroja (esim. alkoholi, energia, polttoaine, ALV....jne) laskettaisiin edes sen verran, että yksityisille jäisi keskimäärin 100-200 euroa enemmän kuukaudessa niin se lisäisi valtavasti ostovoimaa markkinoille ja tekisi yrittämisestä jälleen kannattavaa. Tämä lisäisi vientiä, yrittäjiä, työpaikkoja ja hyvinvointia. Marko Heikkuri - Muutos 2011 - NRO 33 - Lapin vaalipiiri

Pekka Pylkkönen

Miksi alentaa alvia eikä esimerkiksi tuloveroa? Alv on vero jota kannetaan myös tuontitavarasta kun taas tulovero rasittaa vain kotimaista tuotantoa. Alentamalla tuloveroa kasvatetaan yhtä lailla ostovoimaa mutta ei vähennetä ulkomaisen tuotannon verotusta. Parantaisimme edes hiukan kilåailuasetelmiamme jos jäädyttäisimme palkankorotukset ja alentaisimme tuloveroa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvin todettu Marko - aivan oikeilla jäljillä olet.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomi ei pelkällä viennillä enää nouse kuten oli tapana markka-aikaan, jolloin Suomella oli oma rahapolitiikka ja devalvaation mahdollisuus.

Toimituksen poiminnat