Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Onko Suomen aluepolitiikka epä-älyllistä?

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi
  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Professori Pertti Haaparanta sanoi, että Suomen talouspoliittinen keskustelu on epä-älyllistä. Onko aluepolitiikkakin epä-älyllistä?

Ministeri Antti Rinne on sanonut, että Suomen talous lähtee nousuun vientiteollisuuden avulla. Tekoina hän on tukenut Helsingin Pisara-rataa ja käynnistänyt Länsimetron 800 miljoonan euron jatkopätkän rakentamisen.

Helsingin ja metropolialueen on sanottu olevan Suomen talouden veturi. Empiirinen tieto ei tue tätä. Päinvastoin, pääkaupunkiseutu on musta aukko, johon suihkuvirtauksen lailla varallisuutta on verojen ja eläkerahojen ym. muodossa virrannut ylläpitämään täysin kosmeettista kasvua ja illuusiota.

Ihmisten muuttoa pääkaupunkiseudulle on sitäkin perusteltu sillä, että siellä on talouskasvua, ja että työvoiman tarjonta luo talouskasvua. Oheisesta Ylen kuvasta näkyy, miten Uudenmaan talouskasvu on vuosina 2000-2012 ollut vaivaiset 8,9 prosenttia, vaikka Nokiakin oli alueella. Kymenlaaksoa lukuunottamatta muualla ollaan aivan eri lukemissa - Kainuussakin kasvu on ollut 20 prosenttia.

Eurostatin karttakuvasta puolestaan näkyy, että Uudenmaan talouskasvu on ollut Kreikan tasoa (klikkaa kuvaa).

Tuoreimman tilaston mukaan toimeentulotukea maksetaan Suomessa keskimäärin 79 euroa asukasta kohti ja pienissä kunnissa vähiten. Kunnista suurimmassa Helsingissä toimeentulotukea maksettiin viime vuonna 259 euroa asukasta kohti. Se on Lieksan jälkeen toiseksi suurin lukema. Heti Helsingin perässä on Vantaa 242 eurolla.

Aluepoliittisella keskittämisellä on järjettömän kova hinta.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Erityisesti Lapin, Kainuun ja Pohjois-Karjalan BKT:n kasvut ovat ongelmallisia: väestökato on ollut Lapissakin Kemin kaupungin väestömäärän luokkaa!

Mutta Ahvenanmaan BKT:n ja väestön kasvu ovat erinomaisia molemmat! Tästä voisi vetää johtopäätöksiä: voisiko maakuntien itsehallinto Ahvenanmaan lailla olla koko maankin kannalta sekä kansantaloutta että väestäpohjaa tasapainottava ja vakauttava tekijä? Tätä asiaa on syytä tutkia tarkemmin ja aloittaa maakuntaitsehallinnon kokeilu vaikka Lapista. :)

Toimituksen poiminnat