Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

EU:ssa ei ole älymystöä - intellektuellit leimataan äärivasemmistolaisiksi

EU:n aikana älymystö on kadonnut. Missä ovat nykypäivän Erik Allardt, Georg Henrik von Wright, Paavo Haavikko ym.  

Politiikan puolella älymystöön lukisin Paavo Väyrysen ja Mikko Elon. Raimo Ilaskivellä on näkemystä, kuten on myös Esko-Juhani Tennilällä, Esko Seppäsellä ja Erkki Tuomiojalla.

Nyky-Suomessa EU- ja eurokriittinen älymystö leimataan äärivasemmistolaiseksi. Björn Wahlroos oli taistolainen, mutta nyt hän on pankkiiri ja kapitalisti. Silti hän kritisoi euroa, päin vastoin kuin hänen johtamansa pankin ekonomistit. He ovat olleet jo kahdeksan vuotta täysin pöpelikössä ja haaveiluissa ennusteidensa kanssa, ja vaatineet aina vain lisää leikkauksia ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajoja.

EKP:n pääjohtaja Draghin ainoa noteerattu ajatus ja tokaisu on "Euro on peruuttamaton - maksoi mitä maksoi".

Nykyisen Euroopan ainoa nimekäs intellektuelli on ollut ranskalainen Thomas Piketty. Hän kirjoittaa kuin olisi lukenut Pekka Kuusen kirjan "60-luvun sosiaalipolitiikka". Pekka Kuusen opeilla Suomesta tehtiin vaurastuva pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta.

Piketty on leimattu äärivasemmistolaiseksi. Pekka Kuusi leimattaisiinko hänetkin 2015-luvun Suomessa äärivasemmistolaiseksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Neuvostoliitossa intelektuellit olivat leireillä, vankiloissa ja mielisairaaloissa. Täällä meillä heillä on blogi Uudessa Suomessa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Akateemisen tuotannon määrä on räjähtänyt käsiin. Nykyään millä tahansa tutkimusalalla tuotetaan niin paljon kirjallisuutta, että kukaan ei pysty hallitsemaan muuta kuin marginaalisen fragmentin tietämyksestä. Siksi nykypäivän "kokonaistietäjät" ovat huijareita. Ääneen pääsevät vain julkisuuden henkilöt ja erilaiset rahavallan edustajat.

Pekka Pylkkönen

Sinä yrität nyt leimata äärivasemmistolaisia intellektuelleiksi. Ei onnistu.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suosittelen Pölkkyselle Suomi24-sivustoa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän sielläkin on ollut fiksuja kavereita, kuten Kimmon mainitsemat Seppänen ja Tennilä, jos heitä voi kutsua "äärivasemmistolaisiksi".

Pekka Pylkkönen

Kyllä vasemmistosta voi nostaa hyviä, fiksuja multitalentteja esiin. Itse arvostan varmaan Klasu Anderssonin korkeimmalle. Häntä voi pitää sekä vasemmistolaisena että älykkönä viimeisen päälle.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kreikan erotettu talousministeri Yanis Varoufakis on intellektuelli. Juurikin sen takia hänetkin potkittiin pihalle. https://en.wikipedia.org/wiki/Yanis_Varoufakis

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Pankit suljettu, lääkkeet loppuneet, seuraavaksi maito ja jauhot. Epäilemättä asialla on ollut vasemmistointelektuelli.

Mauri Skön

Manu Korkman; kun sunnuntaina annetaan se kolmas tukipaketti Kreikalle, paljonko kreikkalaisten leipä siitä levenee?

Niko Sillanpää

Varoufakiksen ylivertainen älykkyys on yksi tämän tragikoomiseen episodin huvittavimpia myyttejä. Mihin hänen "älykäs" "pelinsä" (niin, aina muistetaan mainita, että hän on tutkinut peliteoriaa) sitten perustuu? Vain siihen, että velat jätetään maksamatta. Yhtä "älykkään" "jumalaisen koneen" osaa kärrätä näyttämölle umpikännissä oleva tupakan pummaajakin. Aikalaistodistajien mukaan hän on neuvotteluissa vain arrogantti paskiainen. Mutta sellainen toki helposti sekoitetaan älykkyyteen...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

WSJ:n mukaan Varoufakis joutui eroamaan, kun hän ehdotti rinnakkaista likviditeettiä ja IOU-velkapapereita Kalifornian tyyliin.Varoufakisin mukaan Kreikan olisi pitänyt tehdä se jo aikoja sitten.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Mikko Elo ei enää kirjoita US:n Puheenvuoroon, mutta hän kirjoittaa älykkäästi FB sivullaan:

"Viime päivinä on puhuttu vain siitä, että vastuumme Kreikan velasta on "vain" 7 miljardia euroa. Tällä hetkellä arvioidaan Kreikan maksukyvyttömyydelle ja lähdölle eurosta 75% mahdollisuus. FB-kaverini Donald Jordan muistuttaa, viimeksi tänään, että Suomi on lisäksi sitoutunut maksamaan Euroopan vakautusmekanismille (European Stability Mechanism) 14 miljardia. Donald ehdottaa, että Suomi lähtee eurosta mahdollisimman pian.
Minulla ei ole mitään sitä vastaan, sillä euro on fiasko ja jokapäiväinen ongelma. Kysymys on vain siitä, pääsemmekö noista vastuista sittenkään. Joka tapauksessa leikkauslinja jatkuu."

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Leimaamisen syynä on varmasti se, että jostain syystä konservatiivit ovat vahvasti anti-intellektuelleja. Asenteet monilla kuin Allan Bloomin teoksesta "The Closing of the American Mind" jonka mukaan akateeminen maailma on kulttuurirelativistista. On syntynyt vahva tarina siitä että norsunluutornissa on "liberaali bias". Tämä on varmasti sidoksissa ns. poststrukturalismiin (jonka aalto lienee ohimenossa oikeassa norsunluutornissa, ainakin toivon.)

Tosin kiinnostavaa on että vaikka tätä höpön ja relativismin - sinänsä ihanteellista - hylkäämistä kannatetaan kovasti niin konservatiivit toisaalta pitävät omista intellektuelleistaan, kuten Timo Hännikäisestä. En ymmärrä miten joku humanisti-kaunokirjailija (lue:kaikki esseeistit) olisi jotain ihan muuta.

Mutta maailmankuvasotaa ei käydä tosiasioilla vaan leireillä ja poliittisilla lobbauksilla. Kysymys on ideologiasta ja vallasta.

Tosin en näe että intellektuellien puute olisi todellinen ongelma. Teknologia, tiede ja kaikki on paremmalla tolalla kuin aiemmin. Sankareita ei ole entiseen tapaan. Ei ole samanlaista yhtenäiskulttuuriakaan kuin minun lapsuudessa jolloin kaikki seurasi suunnilleen samoja televisiosarjojakin. Tämä jaettu kulttuuri on kadonnut ja alakulttuurit palvovat omia sankareitaan. Pienemmissä piireissä. (Ja on siinä sekin että älyköt tuntuvat jälkikäteen fiksummilta. Omana aikana kaikki on suttuisempaa. Da Vincillekin nauroivat kun oli amatööri ja monipuuhastelija joka ei saanut mitään tehtyä. Aikalaiskritiikki oli muuten osuva kuvaus tuosta yleisnerosta.)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Oikeistolainenkin älymystö vaietaan nykyään enimmäkseen kuoliaaksi, koska se ei suostu pörssikapitalistien kritiikittömäksi markkinontiporukaksi. Älykäs ihminen on myös laji- eikä pelkästään mammonauskollinen.

Vasemmistolainen intellektuelli on putkinäköisen oikeistokapitalistin pahin mahdollinen vihollinen vain silloin, jos hän ryhtyy käyttämään älyään myös populistisesti. Nykymeno tarjoaa tähän koko ajan uusia tilaisuuksia.

Jukka Nieminen

Mielenkiintoisen aiheen kyllä heitit. Ehkä yksi ongelma on, ettei meillä vaan ole älykkäitä ihmisiä? Tai kuten sen eräs tuttavani niin nasevasti ilmaisi: Suomessa on vallalla keskinkertaisten mafia!

On se varmaan sukupolvikysymyskin. Mainitsemasi älyköt on pääosin sitä sukupolvea joka on vielä saanut klassisen koulutuksen tasapäistävän peruskoulun sijasta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

En oikein usko- itse hyvin klassisen koulutuksen saaneena- esim tuon rinnakkaiskoulujärjestelmän älylliseen inspiroivuuteen.
Siihen tahtoo aina liittyä ns pänttäys - ja auktoriteettikulttuuri .
Suomessa ehkä oletetaan,että kun ns entisistä huippukouluista on tullut huippututkijoita,syy on ollut " valikoidussa oppilasaineksessa".
Sanoisin pikemminkin - omasta ja läheisten kokemuksesta - että ansio on toisaalta opettajien ja ympäristön suhtautumisella.

Ja - yllätys,yllätys- vapaalla yliopistojärjestelmällä, sivistysyliopistolla.
Kun yliopistoja nyt muutetaan yhä ammattikoulumaisemmiksi ja suoremmin elinkeinoelämää palveleviksi , se tietää taatusti luovan perustutkimuksen tason laskua.

Ja ainakin keskusteleva,rohkea ja sosiaalisesti luova älymystö tulee yhä harvalukuisemmaksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Mikä sua Korkman vaivaa - mä mielelläni näkisin sun panostusta keskusteluun, kun ongelmat kuitenkin ovat todellisia.

Front Capital-pankkiiriliikkeen katsaus vuodelta 2013, päästrategi Ari Aaltonen:

"Eurojärjestelmä itsessään ei tuo Suomelle rahataloudellista vakautta, vaan on jatkuva kriisien ja epävakauden lähde."

"Suomi liittyi eurojärjestelmään pitkälti poliittisista syistä ja tämän vuoksi ei ole realistista olettaa, että Suomi irtautuisi tästä järjestelmästä omaehtoisesti. Itse asiassa Suomessa ei ole mitään relevanttia poliittista voimaa, joka edes ehdottaisi eroa eurosta, esittäisi vaihtoehtoa tai kykenisi käymään keskustelua Suomen eurojäsenyyden mielekkyydestä relevanteilla argumenteilla.

Suomessa ei myöskään ole traditiota avoimelle akateemiselle tms. keskustelulle, jossa kyseenalaistettaisiin eurojäsenyyden kaltaisia perusvalintoja. Sijoittajan näkökulmasta on realistista lähteä siitä lähtökohdasta, että Suomi on osa eurojärjestelmää, täysin riippumatta siitä, miten huonosti Suomen talous tai eurojärjestelmä kehittyy."

Alkaen sivulta 10.
http://www.front.fi/uploads/docs/Strategiakatsaus_...

Mauri Skön

Onhan meillä älymistöä, runoilja, federalisti Ari Alsio, joka on varmaan sanoittanut vhttps://www.youtube.com/watch?v=c8h9ycXpKuI viimeisen säkeistön

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Yksi syy voi olla suomalainen snobismin pelko.
Joka taas juontaa viimeistään vanhan Työväenpuolueen ajoista: niistä Salinin ja Valppaan yhteenotoista.
Myös ns ylemmän keskiluokan surkea historia snobismin vaan ei suinkaan älyllisyyden vaalijana
on saanut kansan inhoamaan inntellektuelleista puhumistakin.
Sen katsotaan viittaavan tuohon typerään " virkamiessivistyneistöön".
Älykäs ihminen välttelee tätä miinakentää.
Ja pysyttelee oman alansa piirissä.
Jotkut loistavat yksilöt ovat joko uhkarohkeita tai taitavia.
Jotkut harvat molempia: Claes Andersson ja Pekka Kuusi.
Arne Nevanlinna ja Ele Alenius.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Toinen,erityisesti viimeaikoina täystuhoa älyllisessä keskustelussa tehnyt vaikuttaja on sosiaalinen media.
Sen mutavyöry hautaa alleen hienoviritteisemmät ja monipuolisemmat aloitukset yhtään suuremmilla areenoilla.
Aniharvoin tosi älyllisiä tai syvällisiä keskusteluja taidetaan somessa käydä.
Somen " pakollisuus" taas vie mehut helposti - toisaalta se on houkuttelevan helppo ja halpa tapa saada yleisöä ja tunnettavuutta.
Olen viime aikoina seurannut kauhulla erään älykkään ja lahjakkaan toimittajan älyllistä ja ammatillista täystuhoa juuri näistä syistä. Saattaa olla hyvin monen muunkin kohtalo.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvin todettu Helena. Sosiaalinen media ei kovin älykäs tai analyyttinen media ole. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi talouden nobelisti Paul Krugmanin blogi. Mutta yleensä sosiaalinen media pelkistää ja pinnallistaa ja latistaa.

Toimituksen poiminnat