Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Sisäisen devalvaation logiikka on tuhoisa

Missään muussa hyvinvointivaltiossa kuin Suomessa ei ole tehty sisäistä devalvaatiota. Ei ole empiiristä tietoa, miten kansantaloudelle käy. Asiaa voidaan arvioida vain rationaalisen päättelyn avulla.

Ulkoisessa devalvaatioissa Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä tehostettiin valuutan ulkoista arvoa alentamalla.

Vienti piristyi, inflaatio sekin piristyi, palkat nousivat, asuntovelat sulivat, pankit maksoivat säästöille jopa kymmenen prosentin korkoa. Investoinnit lisääntyivät. Työllisyys kasvoi. Ensin kansa kirosi, mutta sitten kansa kiitti.

Sisäisessä devalvaatiossa kaikki menee päinvastoin.

Palkat laskevat. Asuntovelkojen kuorma nousee. Säästöjen korot laskevat. Investoinnit pakenevat. Kotimarkkinat kuihtuvat. Työttömyys kasvaa. Asuntojen hinnat ja omaisuusarvot laskevat jne. Tulee tuhoisa deflaatio. Kansa kiroaa.

Suomesta tulee Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin ihannevaltio - entinen pohjoismainen hyvinvointivaltio.

Suomen pitäisi lopettaa eurovatulaatio ja hyökätä Ruotsiin ja antautua, tai ainakin mennä samaan valuuttaan Ruotsin kanssa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288591153153.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Toisin kuin euro, Suomi ja Ruotsi ovat tieteellisten tutkimusten mukaan paras mahdollinen ja optimaalisin valuutta-alue. Ja toisin kuin eurossa, Suomi olisi kaiken lisäksi hyötyjä ja saamapuolella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oikeassa olet tästä sisäisestä devalvaatiosta, siksi tämän vaikutuksista ei halua puhuakaan. Eurosta on päästävä, se on selvä mutta sama valuutta Ruotsin kanssa tarkoittaisi että meidän olisi yhdenmukaistettava kaikki talouteen vaikuttavat elementit ja siinä taitaisi olla mahdoton tekeminen samalla kertaa. Itse olen sitä mieltä että Suomessakin osataan järkevää talouspolitiikkaa kun nämä federalistit tiputetaan kärryiltä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Optimaalisen valuutta-alueen mukaan Suomen ja Ruotsin erilaiset elementi ml. lainsäädäntö ja työmarkkinat ym. ym. ovat hyvin lähellä toisiaan eli yhteensopivat. Ruotsissa on maailman vanhin valtionpankki, ja Ruotsi suorastaan imee ulkomaisia investointeja ja pääomaa, jotka investoinnit ja pääoma pakenevat deflatorisesta 0-kasvun Suomesta.

Toimituksen poiminnat