Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Hallituksen kannattaisi kuunnella sahureita

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi
  • http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170510-suomen-ja-ruotsin-kilpailukyky-case-paperiteollisuus
    http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170510-suomen-ja-ruotsin-kilpailukyky-case-paperiteollisuus

Yle uutisoi, että Suomen neljänneksi tärkein vientiala sahateollisuus on ryhtynyt lomauttamaan väkeään. UPM:n johtajan mukaan ruotsalaiset ja venäläiset valtaavat sahatavaramarkkinoita halpojen kruunujensa ja rupliensa turvin. Naapurimaissa joustavat hinnat, Suomessa tuotanto. (Linkki)

Kauppalehdessä Veljekset Vaaran toimitusjohtaja sanoo, että "Ruotsalaiset ovat ihmeellisesti aina kaksi juoksuaskelta meitä edellä. Suomen liittyessä euroon Ruotsin ja Suomen sahatavaravienti oli suurin piirtein samalla tasolla."

Tullitilastojen mukaan ruotsalaisen sahatavaran vientihinta putosi tämän vuoden alkupuolella 5,2 prosenttia, mutta kruunuissa se laski vain 1,2 prosenttia. Suomalaisen sahatavaran keskihinta putosi samaan aikaan 3,9 prosenttia.

Suomen Pankki on ehdottanut kymmenen prosentin kustannusleikkauksia (ks. kuva).  Paperiteollisuudessa palkkakustannukset ovat juurikin tuon kymmenen prosentin luokkaa. Vaikka palkat nollattaisiin, vaikutus vientihintoihin olisi vain prosentin luokkaa. Vientimarkkinoita sillä ei takaisin vallata.

Paperi on Suomen tärkein viennin ala. Siinä Ruotsi meni kruunullaan reippaasti Suomen ohi. Tuotantoa on jopa siirretty Ruotsiin.

Hallituksen pitäisi kuunnella sahureita, eikä lumoutua Suomen Pankin kalvo-showsta. Sahurit saavat leipänsä viennistä. Suomen Pankin johtajat tienaavat eurolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Euromaa Saksankin on edullisempaa ostaa sahikset ja paperit EMU:n ulkopuolelta.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Palkat kumuloituvat jalostusketjussa. Juuri kuulimme AKT:n jyrän telkkarissa kertovan että vuorolisien leikkaus vie rekkamieheltä 8k vuodessa. Että mahtaa olla hänellä palkat.

Teollisuuden arvonlisästä palkat ovat 50-67%. Pelkkä metsässä kasvava tukki tuskin meillä on sen kummallisemman hintaista kuin Ruotsissa. Jalostus luo arvoa ja palkat ovat siitä iso osa.

Petteri Hiienkoski

"Tuotantoa on jopa siirretty Ruotsiin, vaikka siellä palkkakustannukset ovat Suomea korkeammat (ks. kuva)."

Kuvan käyrissä on paperin määrällinen vienti Ruotsissa ja Suomessa sekä Suomen osalta myös paperinviennin rahallinen arvo. Mikä on Ruotsin paperiviennin arvo aikajaksolla?

Mihin perustuu väitteesi jonka mukaan paperiteollisuudessa palkkakustannukset ovat Ruotsissa Suomea korkeammat?

Mistä tilastoista tiedot ovat peräisin?

Ruotsi on devalvoinut valuuttaansa, viimeksi viime vuonna.

Toimituksen poiminnat