Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

30-vuotinen sota tekee tuloaan Eurooppaan

Kolmikymmenvuotinen sota käytiin Euroopassa vuosina 1618-1648 (linkki). Sodan sytykkeenä olivat uskonryhmien välinen syvä juopa. Katoliset ja protestantit eivät tulleet toimeen keskenään. Sota puhkesi Saksan alueella, mutta levisi pian muuallekin. Ranska ja Ruotsi olivat mukana valtapyrkimyksineen. Suomalaisten osuus Ruotsin armeijasta oli miltei kolmannes (linkki).

Sota päättyi Westfalenin rauhaan ja sitä pidetään itsenäisten kansallisvaltioiden alkuna. Valtioille määrättiin rajat, ja valtion kansalaisuutta alettiin pitää tärkeimpänä oikeuksien ja velvollisuuksien määreenä. Aikaisemmin ihmisten oikeudellinen ym. asema oli määrittynyt uskonnollisesti ja poliittisesti kuulumalla johonkin ryhmään. 

EU:ssa on palattu aikaan ennen Westfalenin rauhaa. Valtioiden rajoja on enää vain viivoina kartalla ja ihmiset voivat liikkua ja toimia vapaasti. Oikeudet ja velvollisuudet eivät enää rajoitu minkään kansallisvaltion alueelle jne. Federalismi etenee ja Euroopan kansallisvaltioita sulatetaan toinen toisiinsa.

Eurooppa on palaamassa 1600-luvulle. Valistuksen (linkki) aikana syntynyt tieteellinen maailmankuva on jo saanut väistyä poliittisten ja uskonnollisten maailmankuvien tieltä. Saksassa kansallismieliset ja kristityt ovat vastakkain maahanmuuttajien ja muslimien kanssa. 

Pariisin terroristi-iskut olivatko kolmikymmenvuotisen sodan ensi laukaukset? Ruotsissakin on jo jonkin aikaa paukkunut, kuten kirjoitin aiemmin (linkki).  Ruotsissa on yritetty ratkaista ristiriitoja kotouttamalla yksilöitä ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Pauke on vain lisääntynyt.

EU ei ole pystynyt kokoamaan erilaisiin ideologisiin ja uskonnollisiin ryhmiin hajonnutta Eurooppaa. Sosiologi Emile Durkheim (linkki) sanoisi, että nykyiset sopeuttamiskeinot vain vahvistavat ryhmien, klaanien, heimojen, jengien jne. yhteekuuluvuutta ja sitoutumista ja taistelua muita ryhmiä vastaan.

Ruotsi ei edes tunnista minkälainen prosessi maassa on menossa. EU on vieläkin naivimpi.

Sosiologisesti ja tieteellisesti voi todeta, että tällä menolla kestää hyvinkin 30 vuotta, kun EU:n on pakko tajuta, mistä on perimmiltään kyse, ja tehdä niin kuin tehtiin Westfalenissa vuonna 1648. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomi on ollut mukana jo 20-vuotisessa skismassa ja 13-vuotisessa Baabelin vankeudessa... :-)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Käsittääkseni sinullakin on tieteellinen maailmankuva, joka on häviämässä Euroopassa uskonnollisille ja poliittisille ideologioille.
Termi skisma sopii oivallisesti tematiikkaani, eli hyvin havaittu Seppo:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuri_skisma

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vatikaanikin osa pyytää epäsuorasti anteeksi - järki ja usko tutkimuskohteina... :-)
http://yle.fi/uutiset/galileo_galileita_juhlitaan_...

Tapani Lahnakoski

Hieno analyysi Kimmo! Kiitos! Päättäjämme tästä tuskin mitään oppivat. Sama on tilanne monessa muussakin asiassa. Muiden virheistä emme osaa oppia, tuskin omistammekaan.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kiitokset Tapani. Samanlaisia kirjoituksia alkaa varmaan ilmestyä, kun ihmiset havaitsevat, missä mennään. Minulle tuo on ollut jo pitkän aikaa selvä asia. Saksa, Pariisi, Brysseli ja Ruotsi ehkä avaavat ihmisten silmiä. Niin ja Suomikin on jo niillä samoilla liepeillä kuin olimme osana Ruotsia 1600-luvulla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Taasko Suomi joutuu lähettämään miesväkensä hakkaamaan päälle hevosten selässä niin että Norjalaiset ovat tehdä housuun? Toivottavasti ei, se olisi ikävää nauruun kuolevien Isis:n terroristeille. Kai tähän pakolais tulvaan ja sen sivuoireena olevaan terrorismiin löytyisi jokin vähemmän kiduttavanpi ratkaidutapa, kuten Isi-järjestön hävittäminen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Toisinaan olen kyllä miettinyt vieläkö Ruotsi on vihainen meille Suomalaisille, Virolaisille ja Karjalaidille mm Birkan hävityksestä, Sigtunan palosta sekä Sekä Suomenlahden bloggaamisesta? Rautakautisia/viikinkiaikaisia tapahtumiahan nuo on ja johtivat lopulta Ruotsin Suomen valloitukseen.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomalaisilla on hyvät suhteet Ruotsiin ja vice versa. Kultuurimme ovat samat ja jopa lainsäädäntömme on melkein sama ym. Valuuttakin voisi olla yhteinen ns. optimaalisen valuutta-alueen teorian mukaan. Tornion/Haaparannan talousalueella menee hyvin.

Petteri Hiienkoski

30-vuotinen sota liittyi tietyyn historialliseen tilanteeseen, jolla on hyvin tai ei yhtään tekemistä sen kanssa, jossa nyt elämme. Tieteelliseen metodiin kuuluu totuudellisuus, tieteellisestä maailmankatsomuksesta en olisi niinkään varma: skientismi on kuitenkin verraten nuori uskomusjärjestelmä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tähän taloususkontoonsa EU ja USA tukehtuu, uusliberalismi tuhoaa itse itsensä. Muslimi-invaasio on vain savuverho talouden romahtamiselle.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Lyhyttä blogia ei voi pitää analyysina, vain mietteinä, olettamuksina ja väitteinä, jotka eivät mitenkään riitä edes hypoteeseiksi.

Historia ei ajanmukaisessa Euroopan kontekstissa voi toistaa itseään: tänäinen Eurooppa on erilainen kuin 1600 luvun maanosa.

Suuri yhteiskunnallinen muutos - hyvin mennessään - vie vähintään kolme sukupolvea eli 90 - 100 vuotta. Euroopassa olemme vasta pääsemässä yhteiselämän käytäntöjen alkuun. Euroopan unioni luotiin rauhan takaamiseksi, sammuttamaan itsekkäiden ja vahvojen kansallisvaltioiden herkkä taipumus sotimiseen. Westfalenin rauhan jälkeen Euroopan kansallisvaltiot kävivät toistensa kimppuun oikein tunnetusti ja maineikkaasti. Vasta II Maailmansodan jälkeen on ollut selvästi rauhallisempaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euroopan unioni luotiin rauhan takaamiseksi, sammuttamaan itsekkäiden ja vahvojen kansallisvaltioiden herkkä taipumus sotimiseen."

Kun nyt spekuloit että EU on estänyt sodat Euroopassa niin kerro myös mitkä Euroopan maat olisivat sotineet ja miksi jos EU:ta ei olisi?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Yrität ilmeisesti sanoa, ettei Eurooppa ole yhtään sivistynyt neljänsadan vuoden aikana. Todellisuudessa nämä kansallismieliset ja uskonnolliset ryhmät ovat melko pieni, joskin äänekäs vähemmistö. Suuri enemmistö on kehittynyt vuosisatojen saatossa edes jonkin verran.

Vähemmän kansallismielisyyttä ja uskontoa, niin hyvä tästä tulee. Molemmat ovat kotoisin sieltä ihmiskunnan synkästä historiasta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eurooppa on toki voinut sivistyä ja lopettaa uskonsodat. Nyt onkin kyse siitä, että pimeää aikaa yritetään väkisin tuoda tänne takaisin keräämällä ihmisiä jotka rituaalitappoja harrastavat:

http://www.catholic.org/news/international/middle_...

Seuraavaksi tietysti esität, että juuri tuota he ovat lähteneet pakoon. Ehkä ovat, mutta ei heistä kukaan ole tänne asti päässyt. Tänne ei nimittäin käytännössä saavu uskonnollista vainoa pakenevia naisia tai lapsia tai edes uskonnollista vainoa pakenevia miehiä. Nuo ihmiset ovat täysin kadonneet ja se ei tunnu huolettavan ketään.

Voit toki yrittää todistaa, että muslimimiehet ovat muslimimaissa suurimman vainon kohteina, minkä vuoksi turvapaikat pitää antaa heille. Kaikkein akuutein tämä todistelutarve olisi ny Kanadalle, joka lopetti kokonaan yksin matkustavien miesten vastaanottamisen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

#15
Nyky käsityksen mukaan pimeääkeskiaikaa ei aiheuttanut kridtinusko vaan ikääntyneen Rooman impperiumin heikkeneminen ja sortuminen kansojen ja hunnien liikehdinnän alle. Rooman heikkeneminen johtui taas normaalista imperiumin elinvaiheesta. Imperiumi näivettyi hiljalleen omiin vaivoihinsa. "Rooman tuho tapahtui hiljalleen erilaisten ongelmien pitkittyessä. Syitä löytyi niin taloudellisia, ilmastollisia, poliittisia, sotilaallisia ja keisarin toiminnasta johtuvia konflikteja". Kristinuskon ansiosta kuitenkin renesanssi syntyi munkkiluostareissa.

Toimituksen poiminnat