Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen valehtee

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kulkee ympäriinsä ja hokee, että Suomen talous ei kasva, koska "Paperin kulutus on laskenut, ja Nokia hiipui".

Nokian kohdalla Liikanen astuu loogiseen miinaan. Jopa talouden nobelisti Paul Krugman on noteerannut tämän blogissaan otsikolla Annoying Euro Apologetics. Krugman kirjoittaa: "Onko uskottavaa antaa eurolle kunnia Nokia-buumista?" 

Paperiteollisuuden ongelmia Erkki Liikanen selittää paperin kulutuksen laskulla. Suomen Pankin julkaisussa Euro ja talous 3/2009 mainitaan kulutuksen laskun lisäksi ongelmana mm. kustannukset. Vertailuja kilpailijamaihin ei tehdä.

Kuitenkin Suomen Pankissa oli varmaan tiedossa, että Suomen paperiteollisuuden ongelmat johtuivat eurosta. Mm. Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen sanoi Dagens Industri-lehdessä keväällä 2009 seuraavaa:

"Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista. Ruotsin-tehtaat pyörivät täysillä. Jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa Stora Enson tulosta 115 miljoonalla kruunulla". (Linkki

Suomi otti euron käyttöön vuonna 2002. Nyt vuoden 2016 kynnyksellä taloutemme on kymmenen vuoden takaisella eli vuoden 2006 tasolla.

Pasi Holm kirjoittaa paljon kertovasti tuoreessa blogissaan:

"Kilpailukyvyn paraneminen alkaa näkyä reaalitaloudessa aikaisintaan vuonna 2018. Kuinka paljon se näkyy, on riippuvainen myös kilpailijamaan Ruotsin toimista. Jos Ruotsi panostaa kilpailukykyyn, Suomen talouskasvu saattaa jäädä matalaksi ja elintasoero Ruotsiin kasvaa. Ja Ruotsilla on vielä käytössään urheilukielestä tuttua D-vitamiinia."

Ruotsi ei lähtenyt mukaan euroseikkailuun. Sillä oli oma maahanmuuttoseikkailunsa. Nyt syksyllä maahanmuutto karkasi käsistä, ja karahti omaan mahdottomuuteensa. Ruotsi ei jäänyt tuleen makaamaan. Se ratkaisi asian käpälän käänteessä, ja teki hetkessä maahanmuuttopolitiikassaan täyskäännöksen.

Suomen on korkea aika lopettaa vuosikausia kestänyt valehtelu ja vatulointi ja tarttua härkää sarvista. Pitää avoimesti tutkia ja keskustella ero eurosta. Pohjoismainen yhteisvaluutta Ruotsin kanssa olisi diplomaattisin ja tutkimustiedonkin mukaan paras ratkaisu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Eurosta valehtelee tai vaikenee moni muukin: VM, VATT, Yle (pois lukien Brysselin kone), ETLA...

Euro-totuutta ovat ansiokkaasti edistäneet ennen kaikkea ajatuspaja Libera, muutama professori ja blogisti ja tietenkin Paavo Väyrynen.

Uuden Suomen Puheenvuoro on ollut tärkeä foorumi euro-debatille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siis minkä tutkimustiedon mukaan ruotsin kruunu olisi meille paras?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Vellu - en kirjoittanut, että se olisi Ruotsin kruunu, vaan uusi yhteisvaluutta. Tutkimustieto perustuu ns. optimaalisen valuutta-alueen tutkimuksiin. Suomen pitäisi selvittää tämä uudelleen yhdessä Ruotsin kanssa. Ruotsissa on paljon kiinnostusta yhteiseen valuuttaan Suomen kanssa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten yhteisvaluutta Ruotsin kanssa olisi optimaalisempi valuutta-alue kuin Suomen oma raha täydellisen optimaalisella valuutta-alueella eli omalla maalla omissa käsissä?

Mikä ylittää tuon oman maan optimaallisuuden?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta olisi jo korkea aika ruveta suunnittelemaan rahan lopettamista. Tarvittava tietotekniikka on olemassa. Ajatelkaa miten kalliiksi tule ylläpitää tämä massiivinen pelkästän rahan pyörittämiseen keskittynyt globaali finanssikupla.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Onko paperin kulutus yllättäen kasvanut, vai johtuuko heikentyneestä eurosta, kun metsäteollisuuden vienti on alkanut vetää: http://tulli.fi/tilastot/tilastojulkaisu/-/asset_p...

Toimituksen poiminnat