Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Suomi - devalvaatioiden koelaboratorio

Suomessa on alettu harrastaa devalvaatioita. Nyt on menossa ns. sisäinen devalvaatio. Toisin kuin perinteinen ulkoinen devalvaatio, sisäinen devalvaatio ei ole rahapolitiikkaa, vaan leikkaavaa yhteiskuntapolitiikkaa (linkki).

Epävirallisten tietojen mukaan tekeillä olisi vielä fiskaalinen devalvaatio. Tarkoituksena olisi alentaa työnantajamaksuja, ja rahoittaa se arvolisäveron korotuksella (linkki). 

ALV:n korotus olisi ristiriidassa sisäisen devalvaation kanssa. Sisäisen devalvaation logiikan mukaan arvonlisäveroa pitäisi pikemminkin alentaa. Sitä paitsi sisäinen devalvaatio ja työttömyys laskevat ostovoimaa, ja ALV:n korotus heikentäisi sitä entisestään. Siten korotuksen tuottotavoite tuskin edes toteutuisi.

Huomasin, että professori Pertti Haaparanta on samalla tavalla kummastellut arvolisäveron korotusta. Hän kirjoittaa blogissaan seuraavasti:

"Pääministeri nimesi arvonlisäveron korotuksen yhtenä mutta epäluotettavana sisäisen devalvaation keinona. Muu maailma kuitenkin tuntee arvonlisäveron alentamisen sisäisen devalvaation keinona. Sehän alentaisi kotimaisia hintoja ja siten lisäisi tulojen ostovoimaa. Käytännössä se ilmeisesti alentaisi enemmän kotimaisten tuotteiden hintoja kuin ulkomaisten tuotteiden hintoja, mikä lisäisi erityisesti kotimaisten tuotteiden kysyntää."

Suomesta on tullut koelaboratorio. Kun ei ole tieteellistä teoriaa tai tutkimusta, tehdään kokeita ja toimenpiteitä, joiden seuraukset saattavat olla jopa päinvastaisia, kuin mitä on tarkoitettu.

Optimaalisen valuutta-alueen teoria on saanut vahvistusta Suomen tilanteesta. Suomi on kuin malliesimerkki maasta, joka on väärässä valuutassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Optimaalisesta valuutta-alueesta: (Enemmänkin googlettamalla)

http://wanda.uef.fi/-estola/kvrahatalous/Valuutta-...

http://www.mv.helsinki.fi/home/kanniain/EUnTulevai...

MUTTA muodostaisivatko Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja yhdessä optimaalisen valuutta-alueen?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ruotsalaiset tekivät optimaalisen valuutta-alueen tutkimuksia 1990-luvulla, ja niissä tutkimuksissa Suomi ja Ruotsi olivat milteipä siamilaiset kaksoset.

Norja ja Tanska eivät olleet samalla tasolla. Onhan Suomella ja Ruotsilla vuosisatojen yhteinen historia. Lakimme, kulttuurimme ja hallintorakenteemme ym. ovat kuin samasta puusta veistettyjä. Meillä on ollut yhteiset vapaat työmarkkinatkin yli 60 vuoden ajan. Pohjoisessa isot alueet ovat milteipä samaa talousaluetta.

Vielä vuonna 2004 Jaakko Kiander otsikoi tilastoanalyysinsa "Suomen ja Ruotsin taloudet ovat identtiset kaksoset" http://www.stat.fi/tup/economictrends/econ404_pohj...

Eurokriisin jäljiltä Suomen talous jatkaa näivettymistään. Samaan aikaan Ruotsin talous jatkaa kasvuaan kohisten.

Suomen pitäisi erota eurosta, ja mennä ja palata samaan valuuttaan Ruotsin kanssa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Taoudelliset shokit ovat eriaikaisia ja palkkatasot riittävän joustavia.
Ainakin näissä kohdin Suomen ei pitäisi olla eurossa ja ongelmat näkyvät. Euron lääkkeet nykytilanteessa ei palvele Suomea ja yhteiskuntasopimusta ei syntynyt.

Toimituksen poiminnat