Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ruotsalaiset intellektuellit: Eroon EU:n kriiseistä Pohjolan liittovaltioon

Ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä on parikin tuoretta kirjoitusta kriisiytyneen EU:n tiimoilta. Ruotsin euroon liittymiseltä pelastanut kansantaloustieteilijä Lars Calmfors kirjoittaa EU:n kriisistä (linkki) ja historioitsija Gunnar Wetterberg ehdottaa vastauksena kriiseihin Pohjoismaiden liittovaltiota (linkki).

Calmfors on pessimistinen EU:n tulevaisuuden suhteen. Hän näkee, että EU:n kriisien ratkaisu edellyttää entistä syvempää integraatiota, mutta vain samankaltaisten maiden kesken. Calmforsin mukaan Ruotsilla ei olisi rahkeita olla siinä mukana.

Gunnar Wetterberg näkee Pohjolan liittovaltion ratkaisuna moneen kriisiin ja uhkakuvaan. Seuravassa listaan vain luetteloa niistä:

1) Eurokriisi
2) Epäonnistunut Schengenin rajasopimus
3) Britannian mahdollinen ero EU:sta
4) Venäjän toiminta
5) Pohjoismaissa on yhteiset työmarkkinat - olleet jo yli 60 vuotta
6) Pohjoismaiden vapaa liikkuvuus on EU:n takia uhattuna
7) Pohjoismainen puolustusyhteistyö on tiivistynyt
ym.

Wetterberg kirjoittaa, että elinkeinoelämä ja ammattijärjestöt kannattavat pohjoismaista integraatiota. Lisäksi Pohjoismaissa tehdyn mielipidetutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia vastaajista on Pohjoismaiden liittovaltion kannalla. 

Suomi olisi suurin voittaja Pohjolan liittovaltiossa. Calmforsin ja Wetterbergin mainitseminen uhkakuvien lisäksi Suomessa on krooninen talouskriisi. 1970 -luvun alussa Nordek oli jo allekirjoitusta vaille valmis. Nyt Suomella olisi sitäkin suurempi syy herätä, ja aktivoitua pohjoismaisesta integraatiosta.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näinhän asia on, Suomessa vain on viljelty ikävää svekofobiaa viime vuosina. Personaaliunionista Ruotsin kanssa voisimme aloittaa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Suomalaisten asenneongelma ruotsalaisia kohtaan voi olla hidaste syvemmälle pohjoismaiselle integraatiolle. Vastustus usein perustuu muinaishistoriaan, eivätkä vastustajat tajua, että Ruotsikin on muuttunut viimeisten 200 vuoden aikana.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Voit lohduttautua sillä, että ruotsalaisilla on vähintäänkin yhtä suuri asenneongelma suomalaisia kohtaan kuin on toisinpäin.

Norja on upea maa jossa asuu hienoa väkeä. Pahimmalla tahdollakaan en soisi heille tulevaisuutta jonka puheena oleva liitto heille toisi. Ovat kyllä sen verran fiksuja että ei tässä tarvitse olla sellaisesta huolissaan.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #27

Pohjoismaisissa yhteyksissä on voinut havaita, miten mieluisia suomalaiset ovat kaikille. Yllättävää kyllä, tanskalaiset ehkä ovat hieman nurkkakuntaisia. Ruotsalaiset ja suomalaiset varsinki ovat hyvin läheisiä toisilleen nykyään. Suomi pärjäisi hienosti Pohjolan liittovaltiossa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

" Syvempää integraatiota, mutta vain saman kaltaisten maiden kesken".
Allekirjoitan.
Miten ihmeessä on edes ajateltu, että Turkkikin olisi eurooppaa? Turkki on euraasiaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Turkki - aivan ja vielä suomalaisten puuhamiesten toimesta. Ruotsalaiset sanoisivat, että se on naivia politiikkaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsalaiset yleisesti ottaen ovat suomalaisia fiksumpia, mutta sitä ei suuri osa suomalaisista kestä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #4

>#4: "Ruotsalaiset yleisesti ottaen ovat suomalaisia fiksumpia,.."

Ruotsi toi sivistyksen eli kristinuskon tai ehkä paremminkin Ruotsin vallan Suomeen noin 850 vuotta sitten. Olemme saaneet nauttia näistä antimista siitä lähtien. Vakaa käsitykseni kuitenkin lienee, että he ovat laskuttaneet, ulosmittanneet ja pakkoperineet kaikki ne saatavat, jotka he ovat katsoneet tämän maan olevan heille velkaa heidän palveluistaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Euroopan ja aasian raja on siirtynyt historian aikan useita kertoja esim Rooman aikaan raja kulki suunnilleen siitä missä nyt on Euroopan ja Venäjän raja, ja hakeehan Turkki Eu jäsenyýden lisäksi paikkaa Euroopan maaksi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näyttää pikemminkin siltä, että Turkki pyrkii hylkäämään Atatürkin perinnön ja tuomaan uskonnon takaisin politiikaan ja muuttumaan Lähi-idän suurvallaksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Paras otsikko jonka olen nähnyt. Olen mielessäni aina unelmoinut vielä tiiviimmästä pohjolasta, kuin mitä se nyt on.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kiitokset! Kyllähän se on niin ja nyt jo nähty, että Suomella ei ole yksin tulevaisuutta täällä Pohjan perällä. Suomi pelaa aikaa ja aika loppuu sekin joskus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

20 vuoden kuluttua Suomi kuuluu johonkin federaatioon.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Olisi maantieteellisesti komia kokonaisuus, jossa olisivat Suomi, Ruotsi ja Norja.
Olisi ainakin rantaviivaa......

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Uusi Kalmarin unioni. Pakkoruotsin pukkaa. Eipä haittaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eli ruotsissa ollaan heräämässä siihen pohjoismaiden liittovaltio intoon kuin mikä Suomessa oli viime vuosikummenenä (2000-2009). Entäpä jos kysytään vielä Baltian maat mukaan, vai kehkeytyisikö piankin liian vahva talousvaltio...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Neuvostoajan jäljiltä baltian maat eivät vielä valitettavasti ole läheskään samalla tasolla mitä tulee talouteen, sosiaaliturvaan, lainsäädäntöön, koululutukseen ym., jotka tekevät Pohjoismaista yhteensopivia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ottavat kiinni kuitenkin kovaa vauhtia, ajattelin yhteensopivuutta kuitenkin enemmän kulttuuripiirin ja hyötysuhteen näkökulman kantilta baltia olisi mm hyvä maatalouden tuotanto aluen. Baltian alueen jälleen rakentaminen tarjoaisi myös työtä, mikä omalta osaltaan vauhdittaisi talouskasvua.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #15

Se on totta, että eurossa Suomi taantuu ja Baltian maat tulevat samalle tasolle ja menevät ohikin. Baltian mailla on euron suhteen paljon, paljon parempi sijainti ja tilanne kuin pohjoismaisella Suomen hyvinvointiyhteiskunnalla. Suomi voisi pärjätä Baltian maiden kanssa, jos Suomi palaisi aikaan ennen Pekka Kuusen käsikirjoittamaa hyvinvointivaltiota eli 1950-luvulle.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kiitokset, Calmforsin kirjoitus meinasi mennä ohi.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Niin että uusi yhdistyneet kuningaskunnat suhnilla. No mikäpä ettei. Norskit vastaisi energiasta, suomalaiset puolustuksesta ja Ruotsi...niin no...vaikka sitten pakolaisista. Hyvä siitä tulee.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Pohjoismaisessa unionissa olisi todellakin enemmän järkeä kuin Euroopan unionissa. Ja se olisi varsin toimiva kokonaisuus. Tällaisessa Suomi kannattaisi olla mukana, jos vain saa hyvät edut.

Tosin taitaa joidenkin asennevamma Skandinaavista unionia kohtaan hidastaa asioita.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kannatetaan!

Liittovaltion nimi voisi olla yksinkertaisesti vaikka "Norden".

Rahayksikkö voisi olla krona/kruunu.

Ja jo muutoinkin aivan ensiksi pohjola voisi jo nyt irrottautua Schengenistä pohjoismaisen liikkumisvapauden turvaamiseksi.

Samaan pakettiin kuuluisi Suomen ja Ruotsin liittyminen liittyminen Natoon. Putin rikostovereineen on parhaillaan laittamassa Venäjää polvilleen, joten oiva tilaisuus liittyä Natoon tulee lähivuosina.

Vanhan EU:n voisi muutenkin korvata erilaisilla blokeilla: Pohjoismaat, saksankieleinen blokki, Irlanti+Britannia, Välimerenmaat, Itä-Blokki.

Euron voisi muuttaa yhteiseksi rinnakkaisvaluutaksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Wetterberg ei vihjaissut Baltian maiden olevan osa Pohjolaa. Onhan niillä toki erilainen historia ja talousrakenne, mutta entä se ruotsalalainen solidaarisuus? :-))

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tottahan se on että Suomen ja Viron tiet erosivat viimeistään Pähkinäsaaren rauhan aikaan. Tie ei kuitenkaan ole kovin kauas vielä viennyt ja meissä Suomalaisissa on yhä Germaanista kuin Baltilaostakin. Merkittävin kuitenkin tämä liittovaltio olisi Saamelaisille sillä silloin nämä pääsisivät jälleen elämään yhden valtion alueella ellei peräti korotusta liittovaltioksi.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Itse näen kaksi todellista vaihtoehtoa: joko Pohjolan liitto tai (mieluimmin) Hansaliitto. EU on tuhoon tuomittu..

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111986-hans...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pohjoismainen liittovaltio on erinomainen idea. Olen itse pohdiskeluissani tullut samanlaisille linjoille: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210077...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Rajaselkkaus pohjoisessa (Odinin sotilaat yms.) ja ehdoton antautuminen syystä loukkaantuneelle Norjalle. Pakkoruotsin tilalle pakkonorja Hiihtoliittojen välitön yhdistäminen, mieluummin ennen MM-kisoja.

Nato-agenda ja pääsy Jäämerelle varsin houkuttavia seurauksia. Tanska ja Ruotsi olisivat puskurimaita etelästä tulevalle invaasiolle ja Suomelle jäisi itäisenä kuvernementtina 1340 km itärajaa suojeltavaksi sivultakoukkauksen varalta. Kilpailuvirasto eli YK hyväksyisi mennen tullen. Kaikki neljä liitossa, liian määräävä asema hyvinvointiyhteiskuntien joukossa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ruotsilla on "liittoutumiseen" varsin yksinkertainen syy: maa on tuhoutumassa. Siellä ei esimerkiksi ole toimivaa puolustusta ja maassa on enemmän vieraita, kuin omia sotilaita. Poliisi on täysin ylikuormitettu eikä ehdi reagoida rikoksiin välttämättä lainkaan eikä edes uskalla mennä tietyille alueille. Lehdistösensuuri/itsesensuuri on sotatilatasoa, samoin joidenkin poliittisten puolueiden vainoaminen - maa ei siis ole demokratia eikä vapaa. Maassa asuu todennäköisesti yli 100 000 ihmistä joista yhteiskunta ei tiedä mitään, osa kunnista on katkeamispisteessä jne.. Kaiken kruunaa se, että ruotsalaiset ovat oikeasti jäämässä vähemmistöksi omassa maassaan varsin nopealla aikataululla.

Lyhyesti sanottuna maa on lastentarha josta opettajat ovat joko uupuneet tai häipyneet. Lapset ovat saaneet karkkiautomaatin rikki ja luulevat, että niitä riittää ikuisesti. Ikävä totuus kuitenkin on, että kun karkit loppuvat, sekasorto alkaa. Maa voi romahtaa viikon päästä, vuoden päästä tai viiden vuoden päästä, mutta se romahtaa tällä menolla varmasti.

Romahdus ei tapahdu siten, että kuormitus nousee 100%:sta 101%:iin ja sitten pienellä säätöliikkeelä normaalitila palautetaan. Se tapahtuu siten, että sulake kärähtää ja aitaa kaatuu ja normaalitila ei palaudu koskaan tai palautuu vasta vuosien ongelmien jälkeen.

Suomella ei ole yhtään syytä hirttäytyä samaan köyteen, vaan pikemminkin tulisi pyrkiä välttämään samankaltaisia ongelmia keinolla millä hyvänsä.

Toimituksen poiminnat