Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Taloussanomat: "Suomi voi selättää Ruotsin taloustaistossa"

Otsikko on Taloussanomista vuodelta 2008. Nyt tiedämme, että toisin kävi. Ruotsi selätti Suomen. Tässä poimintoja artikkelista:

Ruotsi on nöyryyttänyt Suomea tavan takaa niin urheilussa kuin taloudessakin. Vaan kuinka käy nyt talouden taantuessa? Asiantuntijoiden mukaan kruunuunsa takertunut Ruotsi ei hyödy itsenäisestä rahapolitiikastaan vaan eurokuntoinen Suomi voi selättää sen.

Talouskasvu on laantumassa, ja ekonomistit heikentävät ennusteita kilvan. Kumpi pärjää paremmin huonona aikana, yhteisvaluutassa oleva Suomi vai rahaliiton ulkopuolelle jättäytynyt Ruotsi?

Suomi on yhteisvaluutan takia enemmän suojassa valuutta- ja korkomyllerryksiltä kuin Ruotsi, arvioi Helsingin kauppakorkeakoulun kansantalouden professori Pertti Haaparanta.

 – Mukanaolo valuuttaunionissa tuo vakautta turbulenssitilanteissa, sanoo Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Huonona aikana Ruotsin valuutta saattaisi heikentyä voimakkaasti. Itse asiassa se on heikentynyt viime aikoina jonkin verran.

Ruotsi saattaisi ajautua valuuttapaon ja korkeiden korkojen kurimukseen. Näin Suomessa kävi 1990-luvun alussa.

Poimintoja artikkelin kommenteista:

Konjunktur Institutenin Juhana Vartiainen taas arvioi että Ruotsi pärjää paremmin nimenomaan sen takia, että sillä on oma valuutta ja itsenäinen keskuspankki.

Käsikynkkää menty vuosikymmeniä talouskehityksessä Ruotsin kanssa, tuskin polut nyt lähtevät menemään eri suuntiin, varsinkin kun keskinäiset kytkötset ovat niin vahvat kaupassa. Jos Suomi löytäisi öljyä Lapista niin ehkä sitten...

Toimittaja ei voisi olla perusteellisemmin väärässä! Ruotsilla on valttikorttina devalvointi.
Suomella ei tätä ole!

Taloussanomat on minusta väärässä ja Konjunktur Instituten voi ollakin okeaassa. Perusteluni:
1)Ruotsilla on valuuttareservit hyvällä mallilla.
2)Ruotsilla on se oma valuutta, vaikkakin se on jo minimaalisesti heikentynyt, niin ainakin vienti toimii ja tuo valuuttaa sisään. Lisäksi kun olot aivan hulluksi lähtevät esim. ensi keväällä, voi kruunu devalvoitua lisääkin.
3)Ohjauskorko on vain 0,5% suurempi kuin "yhteishyvässä". Se ei ole paljon kunhan vienti edelleeen toimii ja silloin kaikki vastuunkanto toimii solidaarisesti, kaikki maksavat tuontikulutuksesta rohkeemmin.
4)Ruotsi ei ole ajanut hyvivointiyhteiskuntaa niin alas kuin Suomi, jossa on jo eriarvoinen syrjäytyneiden sairastunyt entinen hyvinvointi ( seurauksena sairaat ilmiöt ). Lopputuloksena ruotsalaisten voisi arvata olevan luottavaisemmalla mielellä, uskaliaampia ja toiminta-altiivimpia, kuin Nokian keksijöiden valtio.

Hieman tämä uutisointi hämää, kun lukee myös YLE:n uutisen, Ruotsi hyötyy kruunusta http://www.yle.fi/uutiset/talous/oikea/id103589.html

ruotsilla ei takuulla mene yhtä huonosti kuin suomella. Siellä kuulemma myös kansalaisvaikuttamisellakin on merkitystä toisin kuin täällä.

Äkkiseltään tuntuu siltä, että nämä talousmiehet/naiset eivät ymmärrä itsekään mitään siitä miten maailmantalous toimii saati edes oman maan.

Ruottalaiset tajusivat pysyä eurosta erossa ja todennäköisesti pärjäävät paljon paremmin kuin me - kuten joka ikisellä kerralla ennenkin. Hölmölandiassa pihistetään kun pitäisi elvyttää ja elvytetään kun pitäisi pihistää.

Ruotsissa ollaan talousasioiden käsittelyssä avoimempia. Vaikutukset talouteen näkyvät siten nopeammin ja nykytiedoilla missä suomalaiset talouden "amatöörit" peittelevät ja puhuvat ympäripyöreitä tilanteestamme suomen talous vaikuttaa vahvemmalta. Kunhan nämä totuudet tulevat esille tilanne kääntyy kyllä ruotsin eduksi

Jaahas? Uutisissa tuli eilen, että Ruotsi hyötyy meneillään olevasta kriisistä, Suomeen verrattuna. Syyksi kerrottiin Ruotsin kruunu? EU lobbarit ovat taas asialla!

Ainakin kruunu on hiekentyntyy tänä aamuna selvästi suhteessa euroon, perjantaina euro oli 9,70 sek, nyt 9,78. Vielä kesäkuun lopussa suhde muuten oli siinä 9,40 sek.

LOPUKSI

Nythän tiedämme, että Suomelle kävi tässä taloustaistossa enemmän kuin köpelösti. Ruotsi pääsi omalla valuutallaan talouskasvuun, kuten todettu Ajatuspaja Liberan tutkimuksessa "Euron tulevaisuus ja vaihtoehdot"   

Paavo Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on jätetty eduskunnalle.

Toivottavasti Suomi tajuaa erota eurosta ilman kansanäänestystäkin. Paras ja varmin vaihtoehto olisi valuuttaliitto Ruotsin kanssa. Siinä kukaan vakavasti otettavava ekonomisti ei pystyisi pelottelemaan markkakorteilla ja korkopeikoilla.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Ruotsi on nöyryyttänyt Suomea tavan takaa niin urheilussa kuin taloudessakin.''

Ei taloudessa ketään voi nöyryyttää. Johan Virokin menee Suomen ohi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Vajaa puolivuotta myöhemmin sama Taloussanomat kertoo Dagens Industrin uutisen, miten Stora Enson Jouko Karvinen kehuu Ruotsin kruunun tuomia kilpailuetuja.

– Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista. Olemme suunnattoman iloisia ruotsalaisten tehtaista, Karvinen sanoo.

– Jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa yhtiön tulosta 115 miljoonalla kruunulla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Juuri nyt ollaan Valkeakoskella, Tervasaaren paperitehtaassa purkamassa yhtä paperikonetta siirrettäväksi Ruotsiin tulosta tekemään. Suomessa poliitikot ovat sitä mieltä että parempi maata kotisohvalla kuin tehdä töitä, sama ongelma kaikissa euromaissa.

Jukka Laine

Mahtaako ruotsalainen ay-liike olla joustavampi? Kyllä Sipilä asialle tekisi jotain, jos vaan järjestöille jotain mahtaisi.

Minkälaisella valuuttakurssilla väestön ikääntyminen ja vaihtotaseen heikentyminen hoituisi?

Ei maailma ole pelkästään valuuttasidonnainen. Eurossakin voi pärjätä, jos ei asu keskellä luokkasotaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurossakin voi pärjätä, jos ei asu keskellä luokkasotaa."

Tosiasiat pitää huomioida. Tuollainen jossittelu ja voivottelu ei johda mihinkään.

Jukka Laine

Nimenomaan herra Makkonen. Suomen ongelmat eivät korjaannu rahaa painamalla vaan syihin puuttumalla.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomalainen Euro-Jeppe on euronsa kanssa kuin alkoholisti ja taitava ongelmien poisselittäjä, jopa valehtelija. Suomen viennin ongelmiakin selitellään, että Eurooppa on lamassa eikä investoi, ja sen takia Suomen investointituotteisiin perustuva vienti ei vedä.

Nordean ekonomistit runoilevat tuoreessa talouskatsauksessaan:
"Suomen teollisuus- ja investointipainotteinen vientisektori ei saa uutta kysynnän kasvua maailmanmarkkinoilta"
http://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdisto...

Samaan aikaan Ruotsin tilastokeskus kertoo aivan toista ja päinvastaista, että Ruotsin talous kasvaa voimakkaasti, ja tämä kasvu perustuu nimenomaan investointitavaroiden vientiin.
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-ef...

"Investeringsvaror drog upp varuexporten"

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Odotellan nyt rauhassa ruotsin asuntokuplan puhkeamista, voi viedä jonkin aikaa mutta tulossa on.

Ilmeisesti tämän kuplan takia, Nordea haluaisi siirttää toiminnot ruotsiin, suomi olisi vain eräänlainen haarakonttori joka tukisi emoyhtiötä.

Ilmeisesti ainakin osa ruotsin asuntokuplasta saataisiin suomalaisten maksettavaksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Niin että Nordea siirtää kirjansa Ruotsiin Ruotsin asuntokuplan pelossa? Ruotsissa asuntojen hinnat nousevat. Suomessa hintakehitys on mollivoittoista. Omakotitalojenkin arvot ovat laskeneet, eivätkä enää ole lainavakuuksien arvoisia. Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on eurokriisin alusta lähtien tiennyt, mistä on kyse. Hänen tuellaan tehtiin mainittu Liberan selvityskin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#7

Svenssonit ovat lähteneet torjumaan asuntokuplan amorteerauksella. Nyt lainoja kuoletetaan, 1.6 alkaen. Aikaisemmin asuntolainan pääoma sai olla koskematta, vain korot maksettiin. Tämä on kuulemma ollut yhtenä tekijänä asuntojen hinnan nousuun. On siten eri juttu, riittääkö tuo toimenpide estämään hintakuplan puhkeamista.

Toisaalta. Hinntojen vahva nousu selittyy myös maahantulleiden, siis asunnottomien määrällä. Kunnat ostavat jopa omakotitaloja maahantulijoiden käyttöön. Koko maan asuntotilanne on erittäin vaikea, eikä uudistuotanto ole ehtinyt mukaan tilannetta tasaamaan. Perheiden yhdistymisen myötä tilanne tulee nähtävästi eskaloitumaan erittäin vaikeaksi parin vuoden sisällä.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-infors-amorte...

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/komm...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saarikko voisi myös kertoa mikä on se taho joka toimii devalvaation maksumiehenä. Tässä viittaan prof. emeritius Tauno Tiusasen blogiin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomessa käynnistetyn euro-devalvaation maksumiehinä toimivat köyhät, työttömät, opiskelijat, eläkeläiset, naisvaltaiset ammattialat, asuntovelalliset ym. vastaavat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saarikko, markka-aikaisten devalvaatioiden maksumiehinä toimivat vähävaraisin kansanosa ja juuri siksi hyvätuloiset haluavat markan takaisin kuten prof. Tiusanen toteaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #13
Pekka Iiskonmaki

#8
Köyhät, palkansaajat, eläkeläiset ja muut joutoväki maksaa devalvaation.

AY -liikkeen johto hyötyy siitä, koska niiden omaisuuden arvo nousee suhteessa muihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"mikä on se taho joka toimii devalvaation maksumiehenä."

Ulkoisen vai sisäisen devalvaation? Hallitushan nyt yrittää sisäistä devalvaatiota eli palkkojen laskua. Työttömät ainakin ovat maksumiehiä omalta osaltaan ja työlliset maksavat veroissaan heidänkin elatuksensa. Euro on devalvoitunut kymmeniä prosentteja eikä kukaan ole sitäkään itkenyt.

Jukka Laine

Suomessa voi yksityiset investoinnit lähteä liikkeelle vaan kustannustasoa laskemalla ja verotusta keventämällä.

Kumma kun euron devalvoituminen ei paranna meidän kilpailukykyä kruunua vastaan.

Sisäinen devalvaatio voi laskea kustannuksia ja olla sosiaalietuuksiin sidottujen edunsaajien etu. Rahan arvon leikkaaminen leikkaa mm. eläkeläisten ostovoimaa enemmän inflaation kiihtyessä.

Eli tuokaan ei ole hyvä puoli rahan ostovoiman heikentämisessä. Entäs paljonko olisi markkasuomessa korkotaso. Eurolainat kallistuisivat heti kymmeniä prosentteja. Nyt rahapoliittinen vakaus ja alhaiset korot perustuvat EKP:n velkojen osto-ohjelmaan.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Onko sinulla teoriaa ja/tai dataa asiasta.

Jukka Laine

Eikö tässä ole Suomea aika monta vuotta velkaelvytetty peräkanaan ja lähes nollakoroilla. Ja sama ilmiö on nähtävissä Euroopassa. Nyt tarvitaan muita keinoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ruotsi voi omalla keskuspankillaan painaa kruunun arvoa aina kilpailukykyisemmäksi halutessaan. Arvo ei ole tärkeää vaan suhde kilpailijoihin.

Jukka Laine

Tottakai Suomen talous kärsii nykytilanteesta. Eihän kyse ole siitä. Eurosta irtaantumista minäkin kannatan, mutta emme voi nyt ryhtyä 90-luvun alun tilanteeseen.

Suomi ei kestäisi euroluottoja ja reioasta korkotasoa, sekä sekavaa työmarkkinatilannetta nykykunnossa. Luultavasti pitää odottaa aikaa jälkeen suurte

Jos Ruotsi painaa rahansa arvoa alas parantaakseen viennin kilpailukykyä, niin korot nousevat ja esim. eläkkeiden ja muiden sosiaalietuuksien ostovoima heikkenee.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Niinhän se menee niin Ruotsissa, Venäjällä tai Zimbabwessa.
Heti kun alkaa palmun alla oman valuutan ylivertaisuuteen tottuneelta kuluttajalta rahat loppua niin kohtakos keskuspankki painaa lisää ja taas kelpaa tuntipalkkaisen hakea kaupasta bemari halvalla korolla.
Ja kun Suomikin siirtyy omaan valuuttaan alkaa meiltä Ikean, Henkan ja Maukan sekä Saabin vienti vetää vaikka ostajilta rahat loppuisi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Spekulaatioiden takia:
Toivottavasti Suomi tajuaa erota eurosta ilman kansanäänestystäkin. Paras ja varmin vaihtoehto olisi valuuttaliitto Ruotsin kanssa. Siinä kukaan edes vakavasti otettavava ekonomisti ei pystyisi pelottelemaan markkakorteilla ja korkopeikoilla.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mitä Ruotsi ajattelee valuuttaliitosta Suomen kanssa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Jokin aikaa sitten Ruotsin valtiopäivillä olisi esitys valuuttaliitosta. 1970-luvulla oli Nordek. Sopimus oli allekirjoitusta vaille valmis, mutta viime tingassa Suomi vesitti sen. Ruotsissa on ehdotettu pohjoismaista liittovaltiotakin. Kirjoitin asiasta täällä:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2101...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Me otetaan Saksa kiinni." Näin luin Suomenmaan verkkouutisista Olli Rehnin sanoneen muutama päivä sitten. Sipiläkin mainitsi 27.3.2013 blogissaan, että Suomi on valuutta-alueena liian pieni. Ruotsi ja Suomi yhdessä ovat liian pieni , mutta euroalue on riittävän vakaa valuutta-alue. Kuinka tämä nyt oikeasti mahtaa mennä?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Olli Rehn sanoi, että Suomi saavuttaa Ruotsin tason yksik­kö­työ­kus­tan­nuk­sissa vuoteen 2017 ja Saksan vuoteen 2020 menneessä. Neljän vuoden kuluttua siis tiedämme, miten tässä käy ja miten Suomen talous makaa.

Jukka Laine

Väestön ikääntymistä ei voi korjata rahapolitiikalla. Se on meidän suurin dilemma minusta. Suuret ikäluokat ja heitä varten rakennettu hyvinvointivaltiomalli.

Voiko talousmalli toimia, jossa eläkemaksut kerätään yksityisiin eläkeyhtiöihin pois kotitalouksien varallisuudesta ja sijoitetaan pois kansantaloudesta ulkomaille.

Vaihtotase heikkenee kun julkistalous säästää eläköitymismenojen takia ja osa eläkeläisistä kuluttaa vielä varansa muualla ja eläköityvien tilalle pitää palkata uusia työntekijöitä jolloin menopaine kasvaa entisestään.

Kaupan päälle veroja ja maksuja, kuten eläkemaksuja kiristetään, joka heikentää palkansaajien ostovoimaa ja kotimarkkinoita ja kun viennin pahimmat kilpailijamaat ovat tehneet talousuudistuksia joilla on lisätty työn tarjontaa ja parannettu hintakilpailukykyä niin tilanne on nyt tämä. Talous ei elvy vaikka raatoon pumpattaisiin lisää rahaa, koska taloutemme rakenteet ja mm. työmarkkinoiden dynamiikka ovat liian kankeat yrityksien näkökulmasta. Päälle tulee vielä jäykät sosiaaliturvamallit ja byrokratia, jolla estetään loputkin työhaluista.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Onni onnettomuudessa oli, että suuret ikäluokat jäivät eläkkeelle. Ei tullutkaan eläkepommia, vaan tekivät tilaa nuoremmille. Massatyöttömyyskin helpottui.

Toimituksen poiminnat