Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Yle epäonnistui Brysselin tapahtumien uutisoinnissa

  • Ylen erikoista verkkolähetystä Brysselin tapahtumista
    Ylen erikoista verkkolähetystä Brysselin tapahtumista
  • Hercule Poirot Ylen erikoisessa erikoislähetyksessä
    Hercule Poirot Ylen erikoisessa erikoislähetyksessä
  • SVT:n broadcastingia Ylen Fem kanavalla
    SVT:n broadcastingia Ylen Fem kanavalla

Brysselin terroriskujen raportointi televisiossa osoitti vakavia puutteita Ylen valmiudessa ja toiminnassa. Parin ensimmäisen tunnin ajan lähetys oli aivan sekaisin. Toimittajat kyllä yrittivät parhaansa, mutta systeemi ja tekniikka pettivät täysin.

Brysselin erikoislähetys juonnettiin toimituksen tiloihin kyhätystä "kenttädeskistä". Internetissä ohjelmasta oli tarjolla mustaa ruutua ja sen alla sekalainen kokoelma twiittauksia (ks. kuva).

TV:n puolella kymmeneltä alkanut Hercule Poirot -sarja jatkui hyvän aikaa, kunnes se saatiin poikki ja vaihdettiin erikoislähetykseen. Yhdentoista aikaan uutislähetystä tulikin sitten limittäin erikoislähetyksen kanssa.

Sen jälkeen tuli varsin erikoista erikoislähetystä, kun äänessä oli Yle, mutta ruudussa hääräsi Hercule Poirot (ks.kuva). Kesken kaiken tämäkin vaihtui vielä alueuutisten uusintoihin, kunnes viimein päästiin takaisin raportoimaan Brysselin terrori-iskuista.

Ruotsin SVT teki Brysselin erikoislähetyksen ammattitaidolla ja varmuudella sekä verkossa että televisiossa. Siirtymä tehtiin sujuvasti kesken aamulähetyksen. Internetissä oli tarjolla älypuhelimissa näkyvä HTML5-versio.

SVT:n lähetys näkyi Manner-Suomessa Yle Fem -kanavalla. Ruotsinkielinen Yle jatkoi SVT:n lähetyksen jälkeen raportointia iltapäivälle saakka.

SVT:n lähetys oli broadcastingia parhaimmillaan. Se aloitettiin lennosta suoraan uutisstudiosta. Televisio näytti ylivertaisuutensa ja tarjosi suoraa tietoa, läsnäoloa ja tuntemuksia tapahtumasta. Käytössä oli useita eri uutislähteitä. Kaikki ikkunat olivat suoraan auki Brysseliin.  

Iltapäivällä SVT:n jatkaessa intensiivistä erikoislähetystään Ylen TV1 lopetti, ja siirtyi näyttämään ohjelmatietojen mukaista sotilasfarssia Komppanian neropatit vuodelta 1952.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivisen tausta on Nokian verkkotoiminnoissa. Niinpä Ylenkin strategia on ollut, että "verkko edellä mennään". Uutistoimintaa johtaa Atte Jääskeläinen sanomalehtitaustalla. Niinpä printtiä pukataan verkkoon. 

Uutislähetyksiä on automatisoitu ja tekniikan henkilökunta on vähennetty alle minimirajojen. Melkein lähetyksessä kuin lähetyksessä on jonkinlainen tekninen ongelma. Televisio ei todellakaan ole mikään painokone.

Brysselin terrori-isku osoitti vakuuttavasti, että internet ei ole television vertainen joukkotiedotusmedia. Kaikkea muuta. Siinä missä SVT:ssä on viime vuosina menty kaikilla ohjelma-alueilla valtavasti eteenpäin aina kansainvälisiin palkintoihin saakka, Ylessä on johdonmukaisesti ajettu alas televisio- ja broadcasting-osaamista.

Ylelle on käynyt kuin entisessä stereotestissä kävi monolähetyksille. On menty maan alle verkkoihin ja taivaan twiitteihin. On menty lähes kuulumattomiin ja silmän kantamattomiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

YLE:n areenalla tosiaan on niitä ohjelmia, mitkä vaativat toimiakseen Flashin hakemalla pöytäkoneversio Adoben sivuilta.

Kysyin tästä ongelmasta palautteessa ja sitten minulle kerrottiin sähköpostitse:

Hei, kiitos yhteydenotosta.

HTML5-tekniikkaa käyttävää videosoitinta Areena ei vielä käytä, koska HTML5-videoiden selaintuki on vielä puutteellinen ja koska HTML5-videoiden suojaaminen oikeuksien omistajien vaatimalla tavalla vaatii DRM-tekniikkaa, jonka käyttö on kallista ja teknisesti hankalaa. Sitä mukaa kun teknisiä ja lisenssihaasteita ratkotaan, HTML5-muotoisen videon käyttö Areenassakin varmasti tulee ajankohtaiseksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Aivan - Yle käyttää rajoittamattomasti lähetysaikaa mainostaakseen verkossa olevaa tarjontaansa, ja sitten kun menet verkkoon niin tarjolla onkin "Lataa Flash".

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Siksi ihmettelenkin, että Mikael Jungnerin aikana haluttiin saada koko sisältö nettiin samaan tapaan kuin Youtube. Mutta sitä ei ole saatu aikaiseksi pitkään aikaan ja yhäkö on ongelmia?

Sama pätee muissakin median tarjonnassa. Esimerkiksi Katsomohan perustuu Silverlightiin, minkä Microsoft hautasi 2012 ja asetti päättyväksi 2021 ja liittyi mukaan HTML5-tekniikkaan samaan tapaan kuin Adobekin halusi Flashin lopetettavaksi ja siirrettäväksi HTML5:lle.

Sen takia Adoben ohjelmien nimet muutetaan, jotta se ei mitenkään johtaisi Flash-nimelle. Adobe on toistuvasti muistuttanut kehittäjiä ja sisällön tarjoajia siirtymään uuteen tekniikkaan, siitä huolimatta vain 30% on vaaditussa tekniikassa ja loput jatkavat edelleen vanhaa.

Olisi nyt korkea aika asettaa kylmän viileästi stopit noille hulluille DRM-vaatimuksille ja miten sisällöstä maksetaan monimutkaisesti. TO-järjestöt ja erinäiset lafkat eivät oikeasti elä tässä nykymaailmassa.

Minä hankin pari vuotta sitten rikkinäisen läppärin, jonka vian tiesin melko varmaksi ja sain sen korjattuani hankkimalla varaosan.

Asennettuani siihen isommat kiintolevyt ja puhtaan Vistan ilman bloatwareja. Ihmettelin, ettei Bluray-levyjäni suostuttu näyttämään mediaohjelmassa ja kokeiltuani demo-ohjelmistoja, niin ne toimi takkuisesti. En uskaltanut ostaa vaihtoehdoista mitään, kun ei ollut takeita varmasta toimivuudesta.

Kodi-ohjelman (entinen XBMC) kautta sekin näytti huonolta. Saatuani lukuisten sivustojen kautta opiskeltua, niin osasin korjata ongelman ja sen jälkeen rupesi bluray-TV-sarja-levyt näyttämään pehmeältä ja nopealta.

Syy oli yksinkertainen: DRM haittaa todella paljon laitteistoa ja levyt toimivat miten sattuvat, kun niitä eri rekisteriavaimia ja salatut suojausavaimet piilotetaan ihan miten sattuu ympäri käyttöjärjestelmää. Mitään yhteistä niillä ei ollut. Suurin osa BD-levyistä takkuili ja eivät toimineet lainkaan.

Minä halusin yksinkertaisesti katsoa ostamiani levyjä enkä halunnut niiden ohjelmien aiheuttavan ongelmia levyjen toistamisessa. Minä matkustelen vähän muualle ja jään yöpyilemään useissa paikoissa, niin mikäs siinä levyjä katsellessa. DVD-levyt toistuvat, mutta ei Bluray-levyt kuin harvat ovat toimineet.

Viilailtuani aikani monimutkaisten rekisterien ja avaimien kanssa sain ne toimimaan yhtenäisesti samassa paikassa ja ainoastaan siinä. Rupesi Kodi-ohjelma toimimaan erinomaisesti ongelmitta ja ilman läppärin rasitusta. Kaikki BD-levyt toimivat ja ongelmitta.

Kuormitus oli siinä läppärissä 70-90% luokkaa ja nykyään vain 12-20%.

HTML5:n ajatus oli, että ettei erilaiset laitteet vaikuta toimivuuteen ja että kaikki toimisivat laitteistoista riippumatta.

En vain voi käsittää, että miten asiat voivat olla vielä noin huonolla tolalla täällä ja muualla?

YLE:n kannattaisi miettiä uutta kanavaa, missä voisi tiedottaa jatkuvasti kuin, että rupeaisi muuttelemaan kesken kaiken ohjelmatarjonnan ja sisällön.

Tänään minä katselin kaikessa rauhassa Australian Mestarikokkia ja sitten tuli piperrysilmoitusta ja ilmoitettiin, ettei huonokuuloisten hätäilmoitukseen menevät tekstiviestit toimi tällä hetkellä ja vikaa ei tiedetä milloin on taas toiminnassa. Siinä minun mielestä vähän sekoiltiin näyttämällä varoitusta kesken ohjelmaa.

Luulisi, että ihan kaikilla huonokuuloisilla ja kuuroilla on kännykät, niihin voisi lähettää suorat ilmoitukset tekstiviesteinä? Ei kaikki toljota telkkaria vaan voivat olla jossain muualla tietämättöminä.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Hieman tahatonta komiikkaakin tuossa Ylen noin klo 10 uutisoinnissa... Onhan mestarietsivä Hercule Poirot belgialainen eikä ranskalainen... - ja ohjelmaan oli näköjään ympätty ruudun yläreunassa kulkeva tiedotenauha...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Paras" kommentti Sirpa Pietikäiseltä "osanottoni Brysselin onnettomuuden omaisille"...

Ei sitten voinut käyttää terrorismi sanaa...
Muutenkin ketä käytettiin haastatteluissa läpi uutisvirran tais naiset voittaa 8-2...

Toimituksen poiminnat