Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Suomesta on tullut Pohjolan DDR eli Itä-Ruotsi

Kun katsoo Suomen ja Ruotsin kansantalouden kehitystä tulee väkisinkin mieleen, että Suomesta on tullut Itä-Ruotsi eli samanlainen kuin oli Itä-Saksa suhteessa Länsi-Saksaan.

DDR:n talouden pääpaikka oli Moskovassa samalla tavalla kuin Suomen talouden pääpaikka on Frankfurtissa

Nyt sisäisellä devalvaatiolla Suomea ajetaan alas samalle tasolle suhteessa Ruotsiin kuin oli DDR suhteessa Länsi-Saksaan.

Kun Saksat yhdistyivät, Saksan talous hyötyi ja hyötyy edelleen Itä-Saksan halvasta työvoimasta. Siellä Itä-Saksan Bochumissa se Nokian surullisen kuuluisa tehdaskin oli halvan työvoiman perässä.

Puheet, jostain Hartz-reformista Saksan talouden menestystekijänä ovat pelkkää puhetta. Saksa menestyy, koska sillä on edelleen kahdet työmarkkinat entisen Itä-Saksan jäljiltä. Mikä tärkeintä, Saksalla on oma optimaalinen valuutta eli euro eli entinen Saksan markka.

DDR:n aikana kukaan ei laskenut DDR:n talousliiton kustannuksia Moskovan kanssa. Suomessakaan mikään virallinen taho ei ole laskenut euron kustannuksia Suomelle. Menetykset näyttävät olevan hyvinkin samaa luokkaa, kuin olivat Itä-Saksan tappiot ruplataloudessa.

Suomen taloudelle sopii parhaiten se, mikä pelasti Itä-Saksankin. Suomen pitää mennä yhteiseen valuuttaan ja talouteen Ruotsin kanssa.

Ruotsissa yhteisvaluuttaa on esitetty monta kertaa ja jopa valtiopäiväaloitteena. Suomessa euro on joillekin pyhä ja koskematon asia, jopa uskonto.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Jukka Laine

Työmarkkinoiden sääntelyn purkaminen ja vapauttaminen ovat eräs tärkeimpiä asioita joihin pitäisi nopeasti ryhtyä. Myös verotuksen kannustavuus erottavat meidät Ruotsista (mm. perintövero).

Itäinen Saksa on edelleen elintasossa perässä. Ei ole auttanut yhteinen valuutta. Pärjäisikö Suomi Ruotsille samassa valuutassa tai pärjäisikö Ruotsi eurossa Suomea paremin. Ei ja kyllä. Työ-ja sosiaaliturvauudistus on tehty Ruotsissa jo 90-luvulla. Suomi valitsi toisin. Nyt hallitus sentään yrittää.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomi pärjäisi ja hyötyisi yhteisestä valuutasta Ruotsin kanssa. Se tarkoittaisi mm. investointien virtaa Suomeen. Suomi ja Ruotsi ovat kansantaloustieteellisten tutkimusten mukaan parhain mahdollinen yhteinen valuutta-alue.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomeen ei tultaisi investoimaan latin äyriäkään; kiitos SAK:n. Päinvastoin investoinnit valuisivat Suomesta Ruotsiin, jossa on työrauha ilman laittomia lakkoja ja homma toimii muutenkin. Suomeen jäisi pari telakkaa ja joitakin sellutehtaita ja tietenkin ne suomalaiset sarvikuonot, joita ei kelpuutettaisi Ruotsiin töihin.

25 vuotta Ruotsissa töissä ollut!

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #3

Ruotsissa on työrauha, koska työntekijät ovat mukana yritysten hallinnossa ja hallituksissa. Samoin Saksassa on ns. myötämäärääminen eli työntekijöitä kuullaan. Suomessa ei ole samanlaista työpaikkademokratiaa. Olen tutkinut asiaa. Josko Suomi olisi samassa taloudessa Ruotsin kanssa, niin Suomeenkin saataisin työelämään uudistuksia ja demokratiaa ja työrauhaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Suomessa istuu vanha isäntävalta vielä niin tiukassa, ettei renkejä ja piikoja haluta samojen tammipöytien äärelle kokoustamaan kuin työnantajan edustajat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #5

Ruotsissa työsopimukset ovat juridisesti sitovia, tämä koskee työntekijöitä, niin, että kollektiivisessa sopimuksessa mukana olevissa työpaikoissa vallitsee työrauhavelvoite, joka koskee jokaista työntekijää. Laittomat lakkoilijat saavat kukin sakon maksaakseen (tuhansia kruunuja), mikäli oikeus tuomitsee lakon laittomaksi.

Suomessa ollaan tästä vielä kaukana. Ainoastaan kollektiivisen työsopimuksen ulkopuolisia työnantajia vastaan saa aloittaa työtaistelun Ruotsissa, kun kollektiivinen työsopimus on voimassa. Esim. Rinteen tapaisia lakkopäälliköitä ei Ruotsin ay-liikkeen johdossa löydy.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #5

Tuskin saadaan Suomessa työelämään demokratiaa ja työrauhaa. Kossu- ja sarvikuonokulttuuri elää Suomessa väkevänä!

Jussi Säntti

Ruotsin investointihistoria Suomeen on vaisu. Mitä esim Marcus Wallenberg teki Suomessa Kekkosen aikana?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #9

MW rakensi Valmetin kanssa Saab-Valmetin Uuteen kaupunkiin. Samalla hän myi ASE:an hissiliiketoiminnan Koneelle. Tästä alkoi Koneen kansainvälistyminen.

Jukka Laine

Suomella on alhaisempi työllisyysaste, pysyvä investointien lasku ja väestö ikääntyy aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa harjoittavan Ruotsin ikärakenteen pysyessä suotuisampana. Suomen surkeus johtuu surkeasta kyvystä sopeutua muutokseen. Tosiasiat pitää tunnustaa tai kone törmää vuoreen.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Päivän Hesari kertoo:
"Ruotsin työvoimaviranomainen kertoi vastikään kuluneella viikolla, että yli puolet työttömistä on nyt ulkomaalaistaustaisia. Ulkomailla syntyneiden työttömyysaste on 21,4, kun Ruotsissa syntyneiden on 4,7."

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1460513437306

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Tuntuu hullulta, että Suomen talous on vapaassa pudotuksessa, ja että ratkaisua haetaan apinoimalla Itä-Saksaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli Ruotsi pärjää meidän mamujen avulla?

Jukka Laine
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olisiko DDR menestynyt ilman ruplataloutta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen ja Ruotsin välisesti ero on päätöksenteossa. Ruotsalaiset osaavat päättää asioista fiksusti ajatellen pitkäjännitteisesti myös tulevaisuuteen, Suomessa puolestaan mennään aina sieltä, missä aita on kulloinkin matalin.

Suomi oli Nokioineen ja Soneroinenn hetken aikaa samalla viivalla Ruotsin kanssa, mutta vain hetken. Sonerakin saatiin menestystarinasta kupruksi Lipposen hallituksen ostettua miljardeilla " ilmaa " Saksasta. Ruotsalaiset eivät olisi moiseen tyhmyyteen sortuneet. Olisi myös vaikea kuvitella, että Ruotsi olisi sortunut suureen tyhmyyteen, jota kutsutaan Mauno Koiviston hallituksi rakenneuudistukseksi, joka syöksi lopulta Suomen suohon 1990-luvun alussa. Koiviston konklaavikaan yritysten tuhoksi olisi tuskin Ruotsissa menestynyt edes idean astelle, mutta Suomessa tuho toteutettiin huolimatta sen karmivista seurauksista kymmenille tuhansille suomalaisille yrittäjille.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Voisiko olla parempi, että olisimme tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa? Olisiko se sitten valuuttaliitto vai peräti jonkinlainen liittovaltio, josta Matti Vanhanenkin on jotain maininnut. Mitä sillä sitten saavutettaisi. Varmaankin tilanne palautuisi 1700-luvun lopun kuvioon. Olisimme Itämaa vähän niin kuin DDR nykyisin. Ehkä ei niin huono vaihtoehto. Kyllähän silloin asiat kehittyivät molemmissa maissa.

Jos jatkamme euroalueessa, meistä on tulossa hiljalleen kuihtuva raaka-ainereservaatti, jossa väestö vanhenee ja työkykyisimmät muuttavat paremman leivän ääreen. Tänne ei juuri investoida. Ei tunnu kovin uskottavalta, että EU:sta syntyisi aito liittovaltio, joka huolehtisi kaikista alueistaan ja kansalaisistaan, päinvastoin. Joten tältä suunnalta ei ole odotettavissa mitään hyvää.

Vaan mistäpä löytyy ne valtiomiehet ja -naiset, jotka toteuttavat näitä pohdintoja. Kaikki puolueet vannovat euron nimeen. Soraääniä ei kuulu. Ja jos jotakin kansalaisten parhaaksi tulee mieleen, tuottoisat EU-virat tulevat silloin todelliseksi vaihtoehdoksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mistä ihmeestä tämä itsensä ruoskiminen ja tuhkan päälle sirottelu oikein kumpuaa. Saksalla, "Euroopan sairaalla miehellä" oli vaikeutensa, samoin on ollut myös Ruotsilla. Suomi on nyt vaikeuksissa, mutta jo kohtuullisen pitkään eläneenä ja eri käänteitä nähneenä en hetkeekään epäröi Suomen kykyä tästä notkahduksesta nousta. Jatkuvalla marinalla ja menneisyyttä haikailemalla tämä ei kyllä tapahdu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sanos nyt Granlund miksi ay-liike ja sossut eivät hyväksy euroon sopeutumista laskemalla palkkoja ja etuisuuksia?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sak esitti syksyllä palkkaratkaisun joka olisi ollut miinusmerkkinen.

Toimituksen poiminnat