Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Erikoistoimittaja Ervastin potkut Yleisradiosta

Erikoistoimittaja Pekka Ervasti sai potkut Yleisradiosta ilmeisesti hänen blogi-kirjoituksensa Yhdysvallat, rakkaani! takia. Kirjoitus on kriittinen ja siinä on sosiologista oivallusta.

Pekka Ervasti kuvailee blogissaan, miten entisaikojen suomettuminen ja Neuvostoliiton mielistely on vaihtunut Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten mielistelyyn. Hän siteeraa nokkelasti ulkoministeri Soinin puhetta ja kehottaa lukijaa korvaamaan puheessa Yhdysvallat Neuvostoliitolla.

Ruotsin yleisradio ei olisi Ervastille potkuja antanut, ja jos olisi antanut, niin se olisi avoimesti kerrottu ja uutisoitu. Nyt tietona on vain Ervastin paljon kertova twitter-viesti, jonka mukaan työsuhde päättyi "yhteisestä sopimuksesta".

Pekka Ervasti kirjoitti blogin samalla tyylillä, jota hän oli tottunut käyttämään Suomen Kuvalehdessä. Siellä hän olisi potkujen sijaan saanut kiitosta.

Pekka Ervastin potkut ovat tietenkin yksittäistapaus niiden ammatti-ihmisten rinnalla, jotka on viimeaikoina siirretty Ylessä sivuun. Tilalle rekrytoidaan tuoretta verta erilaisista laajasalo-opistoista toteuttamaan "valtakunnassa kaikki hyvin" -agendaa.

Viimeisin hitti Ylessä on ollut kivellä makaava Saimaan norppa. Tänään Ylen pääuutislähetyksessä katsojia kehoitettiin menemään verkkoon. Siellä on juttua hyttysestä, jonka pisto kutiaa alkukesällä enemmän kuin loppukesällä (linkki).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Minkäs takia Yleleaks lakkautetaan? Lakkautuspäätös tuli tietoon sen jälkeen kun Yleleaksissä oli kommentoitu Elina Lepomäkeä ja tietenkin muitakin poliitikkoja. Ei voi välttyä vaikutelmalta että piiloisasti kyseessä on poliittinen sensuuri. Tietenkin se peitellään ja selitetään ties millä tavoin.

Yle on niinsanotusti eduskunnan hallinnoima media. Asetelma on varsin erikoinen: eduskunnan hallinnoimassa mediassa kommentoidaan edustajien (= isännän) tekemisiä ja saman tien ohjelma lakkautetaan.

Totta tai ei, mutta asetelmassa on samansukuisuutta Venäjän tai Kiinan mediapolitiikan kanssa. Tältä ainakin ulkoa katsoen näyttää.

Mielestäni Yleleaks oli Ylen älykkäimpiä ohjelmia. Äly pois Suomesta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Yleleaksissa irvailtiin mielestäni tasapuolisesti kaikkia puolueita. Hyvien näyttelijöiden toimesta ja varsin sympaattisesti. Tuskin tuosta on kukaan puoluejohtaja pahastunut. Sääli, että se lopetetaan.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Tasapuolinen irvailu" voi olla lukumääräisesti samaa... mutta toisia irvaillaan ilkeämmin kuin toisia...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eihän tuota lopettamispäätöstä ole vielä kiveenhakattu YLEn kertoman mukaan. IS:ssa kirjoitetaan mm. näin; "Ohjelman paluusta ruutuun ei toistaiseksi ole takeita. Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén viestitti IS:lle, että YleLeaksin kohtalo selviää syksyllä, kun ”Ylen tehtävä ja rahoitus tarkentuvat”."

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001159395...

Mikäli kyseessä on poliittisesta päätöksestä johtuva lakkauttaminen sitten syksyllä, niin alkusysäyksen tuolle lienee antanut ex-kansanedustaja. IS:ssa oli jo alkuvuonna 2015 eräs ohjelmasta noussut kohu.
"Laajasalon henkilöhahmo Teemu Tammisalo sanoi ohjelmassa Rajamäen onnistuneen tappamaan monta pakolaislasta hoitamattomiin sairauksiin.

– Kun pappi kutsuu murhaajaksi... Se loukkasi minua enemmän kuin mikään koko sisäministerikaudellani, sanoo kansanedustaja, entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd)"

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000090116...

Tuontapainen tapa tehdä viihdeohjelmaa kuin tuossa ohjelmassa esitettiin ei pidä olla hyväksyttävää. Oma mielipide ja varmaan monen muunkin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ylen verkkosivujen hyttysjuttu on saanut 16 jakoa. Toimittaja olisi voinut lähettää sen kavereilleen sähköpostilla.

Timo Lehtonen

”Erikoistoimittaja Pekka Ervasti sai potkut Yleisradiosta…”
Voiko tuo olla edes totta?
Sen muutaman kerran kun näin Pekka Ervastia Ylen ohjelmissa, niin mielestäni hän oli ns. mies paikallaan.
Kertokaa suoraan minkä syyn takia hän sai potkut Yleisradiosta!
https://www.google.com/search?q=%22pekka+ervasti%2...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei Pekka Ervasti potkuja saanut. Mitä puhetta tämä on?

Timo Lehtonen

Mikko Kokko kirjoitti 3.6.2016 22:29: "Ei Pekka Ervasti potkuja saanut. Mitä puhetta tämä on?"

Mikko Koko, kerro oma käsityksesi mihin perustuen blogisti kirjoittaa "Erikoistoimittaja Pekka Ervasti sai potkut Yleisradiosta"

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #9

Historian varrellahan ei ole ketään irtisanottua henkilöä, jonka työsopimus olisi päätetty "yhteisymmärryksessä".. Tietysti Ervasti ilmoittaa näin sopimuksensa mukaisesti, jotta on oikeutettu erottamisen yhteydessä maksettaviin korvaukseen ja voi siirtyä "uusiin haasteisiin toisessa yhtiössä".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #9

Kokko.

"En irtisanoutunut" kertoo aika paljon.

"Työsuhde päättyi yhteisymmärryksessä" tarkoittaa useimmiten sellaista irtisanomiskorvausta, jota vastaan asianomainen ei kerro irtisanomisen todellista syytä julkisuudessa, koska työnantaja katsoo, että tiedosta olisi haittaa sen imagolle ja uskottavuudelle.

Mutta tuntien Ervastin sarkastisen tavan ilmaista itseään, voi helposti päätellä, että tämä on hänen tapansa kertoa potkuista irtisanomissopimuksensa puitteissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämän päiväisessä A-Studiossa Susanne Päivärinta nosti tämän "yhteisen sopimuksen" esiin, ja kyllä se hieman ulosajolta vaikutti. Päivärinta tiedusteli myös Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläiseltä, että mikä on totuus huhun suhteen, jonka mukaan Ervastille olisi maksettu siitä, ettei hän toisi julkisesti ilmi kuinka monta hänen artikkeliaan on hyllytetty. Eräänlainen vaitiolosopimus. Päätoimittaja Jääskeläinen vastasi tähän teennäisellä hymyllä, ja totesi asian olevan "hänen ja Ervastin" välinen. Näin ikään hän ei suoraan ainakaan kieltänyt tällaisen kummallisen sopimuksen olemassaoloa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Yhdysvallat on valtio, jonka touhuilussa on monia asioita, joita ei voi oikein ymmärtää saati hyväksyä. Suorastaan käsittämätöntä valtiollista ja muutakin toimintaa. Mutta, MUTTA! Jos USA:ta verrataan naiivin yhteismitallisesti Neuvostoliittoon, niin kun Ervasti tekee, se vasta onkin käsittämätöntä!? Oliko siinä toimittajalle "potkujen" aihetta, sitä en tiedä.

Yhdysvallat ei uhkaa maatamme sotilaallisesti, eikä mikään muukaan länsivaltio, Venäjä on meille ainoa varteenotettava uhka. Muukin kuin sotilaallinen. Uhka on välillä pienempi, välillä suurempi, jopa olematon, mutta uhka se näilläkin näkymillä on.

Venäjän uhasta naapurivaltioilleen sai melkoisen synkeän kuvan YLE:n esittämästä Ulkolinja-ohjelmasta. Baltian-maat ovat helisemässä venäläisvähemmistönsä kanssa. Sitä lietsotaan häikäilemättömästi Venäjän johdon taholta toimimaan heidän (Venäjän) etujen mukaan, itsenäisissä(!) maissa. Tavoitteena laajentaa Venäjän etu- ja elinpiiriä. (Eräs toinenkin maa sitä toiseen ilmansuuntaan hiljan yritti toteuttaa.)

Myös YLE:n esittämässä ajankohtaisohjelmassa malesialaiskoneen alasampumisessta paljastui Venäjän johdon täydellinen valheellisuus. Massiivisella ja näkyvällä valhepropagandalla koitetaan syy koneen tuhoon sysätä muille tahoille. Tuskin onnistuu!

Eli, vertallaanpa Venäjää ja Yhdysvaltoja asiallisissa asioissa miten tahansa, niin Venäjä jää auttamatta kaikessa toiseksi. Sieltä ei kyynisesti todeten tule meillekään muuta hyvää kuin auringonnousu. No, tosin kaasua ja kaupankäyntiä.

Mitä ihmeen pahaa on sotilaallisessa harjoittelussa USA:n joukkojen kanssa?!
Sillä on tarkoituksena parantaa mahdollisuuksiamme mahdollisessa puolustustaistelussa hyökkääjää vastaan. On se kumma, jos joku suomalainen ei vieläkään tajua mistä ilmansuunnasta hyökkääjä tulee, ja on tullut, jos on tullakseen. Me harjoittelemme omin tarkoitusperin, Venäjä tehköön myös niin, mutta molemmat pysykööt omalla puolen rajaa, siitä on pidettävä kiinni. Ja Venäjä saadaan niin tekemään kun hyökkääjän laskemat menetykset, myös poliittiset, tappioiden muodossa nostetaan tarpeeksi korkealle. Siitä maanpuolustuksemme, ja monen muunkin valtion, lähtee. Ja apua tarvitaan ja paljon. Sitä on mahdollista eniten saada Atlantin takaiselta valtiolta.

Ervasti kirjoittaa jonkinlaisella piruilulla vakavasta asiasta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Uskomatonta sokeutta.

Venäjän tiedustelu, propaganda ja sotilaalliset toimet ovat USAa paljon alkeellisemmat, sen näkee siitäkin, miten hyvin jälkimmäisen touhut pysyvät piilossa ja edellisen eivät. Ja sen lisäksi tulevat kaltaisesi, jotka peittävät silmänsä USAn tekemisiltä.

Se, että Venäjä (Neuvostoliittoa muuten ei enää ole olemassa, ellet tiennyt) on naapurissamme, ei ole enää yhtä mekityksellinen asia kuin viime sotien aikana. USA on käytännöllisesti katsoen aivan yhtä lähellä.

Suomen ei ole mitään järjen hiventäkään sekaantua näiden kahden konflikteihin. Siitä ei seuraa mitään hyvää, ja pahimmillaan koko maan tuhoutuminen.

Ja Naton kanssa flirttailu, saati siihen liittyminen merkitsisi juuri sitä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Toki tiedän, että Neuvostoliittoa ei enää ole, se on hävinnyt, Trotskin sanoja lainaten, historian roskatunkiolle, ja siellä pysyköön. Mutta Ervasti käski verrata juuri Neuvostoliittoa ja Yhdysvaltoja. laittaa nämä vertailussa vastakkain.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #28

Ei ihan mahdoton vertaus.

Sama paketti, toinen ruskeassa voimapaperissa, toinen kirjavan räikeässä lahjapaperissa.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #28

Kumpi näistä valtioista on teksituin perustein viimeisen 20 vuoden aikana hyökännyt ja tuhonnut seuraavat maat: Balkan, Irak, Libya ja Syyria?

Georgian sodan EUn kattavan vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen aloitti Georgian Saakhasvili, NATO ensin "koulutettua" Georgian armeijaa.

Krimillä taasen ei tapahtunut mitään miehitystä, vaan vuoden 1992 tapahtumien poisto. NL:n hajotessa Krimin asukkaat halusivat palata takaisin osaksi Venäjää, josta heidät oli heitä kuulematta 1954 siirretty Ukrainaan.

1992 Krimi julistautui itsenäiseksi kuin Viro, mutta sai vain autonomian.

2014 torivallankaappauksella valtaan noussut hallinto aikoi viedä Krimiltä sen autonomisen aseman. Joten kansa äänesti eron Ukrainasta.

USA levittää molemmista täysin tekaistua tietoa, jonka mukaan Venäjä aloitti sodan Georgiassa, eikä USAn nukke Saakhasvili, kuten EUn selvitys osoitti. Krimin todelliset tapahtumat on kertonut jopa amerikkalainen Forbes.

USA ei eroa Neuvostoliitosta, nyt olemme pahemmin suonettuneet tähän roistovaltioon ja sen sanomisesta ääneen sai Ervasti potkut.

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #28

Kumpi näistä valtioista on teksituin perustein viimeisen 20 vuoden aikana hyökännyt ja tuhonnut seuraavat maat: Balkan, Irak, Libya ja Syyria?

Georgian sodan EUn kattavan vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen aloitti Georgian Saakhasvili, NATO ensin "koulutettua" Georgian armeijaa.

Krimillä taasen ei tapahtunut mitään miehitystä, vaan vuoden 1992 tapahtumien poisto. NL:n hajotessa Krimin asukkaat halusivat palata takaisin osaksi Venäjää, josta heidät oli heitä kuulematta 1954 siirretty Ukrainaan.

1992 Krimi julistautui itsenäiseksi kuin Viro, mutta sai vain autonomian.

2014 torivallankaappauksella valtaan noussut hallinto aikoi viedä Krimiltä sen autonomisen aseman. Joten kansa äänesti eron Ukrainasta.

USA levittää molemmista täysin tekaistua tietoa, jonka mukaan Venäjä aloitti sodan Georgiassa, eikä USAn nukke Saakhasvili, kuten EUn selvitys osoitti. Krimin todelliset tapahtumat on kertonut jopa amerikkalainen Forbes.

USA ei eroa Neuvostoliitosta, nyt olemme pahemmin suonettuneet tähän roistovaltioon ja sen sanomisesta ääneen sai Ervasti potkut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomi on menestyksellisesti viljellyt kahden välisiä suhteita eri suurvaltioihin: Saksan Keisarikunta, Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto. Kaikki em. suhteet meni kohtalaisen hyvin. Mikä tässä USA jutussa nyt ähellyttää?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tarkoititko ko. Ervastin juttua?

Jukka Laine

Yhdysvallat painostaa eurooppalaisia valtioita TTIP-sopimukseen, talouspakotteisiin Venäjää vastaan jne. omien intressiensä mukaisesti. USA voi painostaa myös Yleisradiota, koska se on Eduskunnan valvonnassa. USA on todennäköisesti myös Venäjän vastaisen propagandan takana jota Suomessa media esittää. Osa mediasta on varmasti ihan omasta halusta mukana. Yle puhuu hyttysenpistoista, kun kädet on sidottu. Ja tolvanat hurraavat.

Janne Suuronen

Ervastihan ei tunnetusti ollut aktiivinen tai tunnustuksellinen feministi eikä aktiivinen tai tunnustuksellinen vihreä eikä aktiivinen tai tunnustuksellinen demari eikä aktiivinen tai tunnustuksellinen monikultturisti, vaan sitoutumattomana ajatteli omilla aivoillaan.

Mitä annettavaa Ervastilla siis olisi voinut olla Ylen ajankohtaisohjelmistoon ? Rahalla ostivat hiljaiseksi. Aika näyttää, avautuuko Ervasti aiheesta myöhemmin.

Seppo Hildén

Eiköhän Ervastin potkujen syynä ollut Kokoomuksen hermostuminen (Lue Stubb) Ervastin aika suorasanaiseen (ja perusteltuun) kritiikkiin Stubbin johtajalahjojen puutteesta pressiklubissa kevään aikana (http://areena.yle.fi/1-3062283). Stubb on ilmeisestin viestinyt YLE:n kokoomustaustaiselle tj Kivistölle, että mies pitää saada ruudusta ulos ennen puoluekokousta ja Kivistöhän hoiti ongelman pois.

Homma on härskin läpinäkyvää ja kertoo Suomen sananvapauden tilasta. YLE:stä heitettiin ulos niitten paras toimittaja.

Toivottavasti tj Kivistö on ylpeä journalismin kehittämisestä YLE:n sisällä!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbia asiattomasti läimineiden konkaritoimittajien lista on pitkä: Ylen Riikka Uosukainen, MTV3:n Timo Haapala, Iltalehden Juha Ristamäki. Viime päivinä ovat kuitenkin olleet hiljaa eikä mistään sylttytehtaasta ole julkaistu "kyselyjä" Orpon mahtavasta suosiosta. Se lienee merkki siitä, että Orpon ja Vapaavuoren kampanja on kentällä vastatuulessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ervastilleko potkut?

Perussuomalaisten lädenjälki alkaa sittenkin pikkuhiljaa näkyä.

SSS- hallituksen lonkerot alkavat pikkuhiljaa ulottumaan Yleisradion hallintoneuvoston kautta valtakunnan tiedotustoimintaan.

Kohta saamme nauttia "vääristä" uutisista ja "vääristä" mielipiteistä puhdistetusta mediasta, kuten Venäjällä on jo tapahtunut.

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Näin se alkaa. Tätähän olette halunneet.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ervasti koitti pysyä edes suunnilleen faktoissa mikä on tietysti väärin. No onneksi meillä on Jan Andersson.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ottamatta kantaa taustoihin kun en taustaa tunne, kieltämättä Ervastilta ei paljon muuta ollut vähään aikaan tullut poliittisen sarkasmin ohella. Vitsit kyllä saattoivat naurattaa politiikassa sisällä olevia, mutta eivät todennäköisesti pätkääkään kiinnostaneet yleisöä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

"SSS- hallituksen lonkerot alkavat pikkuhiljaa ulottumaan Yleisradion hallintoneuvoston kautta valtakunnan tiedotustoimintaan."
Osui ja upposi?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Muutama viikko sitten Suomessa oli peräti Unescon sananvapauskonferenssi. HS ja muu media kehuivat kuinka Suomi on sananvapauden mallimaa. Se oli tekopyhää ja epäuskottavaa kehuntaa.

Sananvapaus (tai sen puute) hoituu Suomessa erittäin hienovaraisin ja ulospäin näkymättömin menettelyin. Seuraapa HS:n julkaisupolitiikkaa ja HS:n pääkirjoitelmien kannanottoja. HS, poliittinen eliitti ja talouselämäeliitti ovat Suomessa tasan yksi yhteen. Miten tämä eroaa Venäjästä tai Kiinasta? Tarjoapa HS:lle "koalitiovastaisia" kirjoitelmia. Julkaisevatko? Olen kokeillut, joskus vain testausmielessä.

"Yle on vallanpitäjien äänitorvi", kirjoittaa Esa Karanko tänään (4.6.) HS-Mielipiteessä. Sekin on totta. Poliitikot olisi pitänyt jäävätä Yle-työryhmästä, heillä on oma lehmä ojassa, sanoo Karanko. Näin on. Työryhmän puheenjohtaja on Arto Satonen, jäseninä mm. Hakkarainen, Alanko-Kahiluoto, Heinäluoma. Määräaika päättyy kesäkuun lopussa. Odotamme suurella mielenkiinnolla.

Jukka Laine

Onneksi Jessikka Aro ei saanut potkuja. Joku journalistinen linja sentään pitää.

Käyttäjän JarmoStoor kuva
Jarmo Stoor

Wikileaks lopetettiin suosionsa huipulla. Entäpäs miksi Ajankohtainen kakkonen lopetettiin ja Silminnäkijä. Molemmilla oli yli 600 000 katsojaa noin ihan normaalisti.

Ajankohtaisessa kakkosessa oli mm.kriittinen ohjelma Sipilän omistaman Solitran työsuojelurikkomuksista (http://yle.fi/uutiset/jarmo_stoor__vakevalla_kynal...) ja Silminnäkijässä mm.ohjelma Sipilän ja Keskustan kannattajarungon lestadiolaisuuden kytkoksistä (http://yle.fi/uutiset/tavoitteena_taivaspaikka/750...).

Ajankohtaisen kakkosen jutusta seurasi Sipilän lupaus Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisestä (http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/keskus...).

Vieläpä päivää ennen kuin kun ohjelma tuli ulos Yleltä. Muut Keskustan kansanedustajat eivät Ylen verkkouutisten mukaan olleet tietoisia koko asiasta (http://yle.fi/uutiset/verkkouutiset_keskustan_kans...). Eli Sipilä keksi koko ajatuksen itse.
Jollei kyseessä ole suoranainen kiristys tai mielenkiinnon siirtoyritys muualle epämiellyttävistä asioista niin sitten kyseessä on hirveän huono ajoitus ellei suoranainen tyhmyys. Ja kyseessä on sentään Suomen pääministeri.

Ajatelkaas sitä!

Käyttäjän EsaKauppila kuva
Esa Kauppila

Mielenkiintoinen viestiketju kaiken kaikkiaan. Pekka Ervastin kannanotot eduskuntavaalien alla olivat riemastuttavan omalakisia, itsenäisiä. Mutta niinpä hän twiittasi tulleensa siirretyksi "erikoistoimittajan" tehtäviin "politiikan toimituksen päällikön tehtävistä". Siinä taidettiin esimerksi käsitellä kokoomuksen vaalikampanjaa Titanic -vertauksin. Siirtäminen "erikoistehtäviin" tuo mukavasti mieleen Neuvostoliiton toisinajattelijoiden lempeän kohtelun.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ja tänään YLE synttäreillään hehkuttaa kaksikielisesti (ja -mielisesti) sananvapaudesta, joka Pohjolassa on muka vallalla. Voi meitä.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Eikös Pekka Ervasti ollut YLE:n politiikan toimituksen esimies, sitten "erikoistoimittaja"... ja nyt sitten vapaa toimittaja?

Toimituksen poiminnat