Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen vinoutunutta uutisointia

Ylen uutisissa kerrottiin, että Tullin mukaan pk-yritysten viennin ja tuonnin arvo nousivat prosentin edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta. 

Yle jätti kertomatta asian toisen puolen:  ”Edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna suurten yritysten viennin arvo laski yhdeksän prosenttia ja tuonnin 10 prosenttia." (Tulli)

Tämä on valitettavasti vain yksi esimerkki. Vinoutuneisuutta on enenevässä määrin.

Läntisessä perinteessä tiedonvälitystä pidetään neljäntenä valtiomahtina, mikä tarkoittaa, että Ylenkin pitäisi olla vallan vahtikoira - ei sylikoira. Samaan tapaan kuin oikeuslaitoksen tuomarit ovat itsenäisiä toimijoita, niin Ylen toimittajienkin pitäisi olla myös ammattitaitoisia ja asemaltaan riippumattomia. Päätoimittajaa Ylessä ei pitäisi olla lainkaan.

Ylen toimittajilla pitäisi olla korkeakoulun loppututkinto, joka osoittaa, että heillä on valmiudet laadukkaaseen ja objektiiviseen uutisointiin ja ohjelmantekoon. Välineen oppii kyllä Yleisradiossa. 

Nykyään Ylen työpaikkailmoituksissa ei mainita suositeltavaa tutkintoa:

"Tuotat innostavia luontosisältöjä yle.fi/luonto-sivustolle ja sosiaaliseen mediaan. Tarvittaessa sinulta luonnistuu tv-inserttien tekokin. Arvostamme radiovälineen osaamistasi. Ymmärrät miten sosiaalinen media toimii ja osaat hyödyntää sitä monin tavoin. Olet aidosti kiinnostunut luonnosta ja haluat olla aktiivinen osa tiimiä, joka tekee maan kiinnostavimpia luontosisältöjä."

Ylen uutistoiminnan päällikkö lähetti Pressiklubissa terveisiä toimittajaopiskelijoille: ”Parhaat tyypit valikoituvat parhaisiin medioihin riippumatta siitä, mitä opiskelee. Tehkää hyvä elämä ja tulkaa sitten lopulta meille töihin.”

Kuitenkin objektiivista ja korkealaatuista journalismia syntyy, kun toimittajat hallitsevat substanssin ja osaavat analyyttisen ja kriittisenkin ajattelutavan.  Ylen rooli on antaa kansalaisille oikea kuva maailmasta.

Hyvien tyyppien suosiminen tuottaa sellaista Yleisradiota, joka haluaa tehdä yhteiskuntapolitiikkaa ja haluaa toimia moraalinvartijana, tuomarinakin.

Suomalaiset ovat maailman koulutetuinta ja tiedostavaa kansaa ja vaikuttaa siltä, että ihmiset eivät ole kovin innostuneita tämän kaltaisesta Yleisradiosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja mitenkäs tuo uutisointi muka on vinoutunutta? Jos uutinen on PK-yritysten viennin ja tuonnin kehityksestä, niin miksi siinä pitäisi välttämättä uutisoida samalla myös suurista yrityksistä?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Yle uutisoi Tullin tiedotteen, joka oli otsikoitukin seuraavasti:
"Pk-yritysten ulkomaankaupassa niukkaa kasvua vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Suurten yritysten vienti ja tuonti supistuivat edelleen"

On olemassa sellaiset asiat kuin hyvä lehtimiestapa ja journalistin ohjeet.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Blogisti on varmaankin pahoittanut mielensä tästä yle.fi:n artikkelista: "Isojen yritysten vienti takkuaa pahasti, pienillä kitukasvua", julkaistu tänään klo 9:56.

Mitenkähän tuo olisi pitänyt otsikoida Saarikon mukaan että alkuperäinen viesti olisi säilynyt muuttumattomana?

Onko "takkuaa pahasti" jotenkin epämääräisempi kuin "supistuvat edelleen"?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kyse on radion uutislähetyksestä. En ole mielensäpahoittaja, ja mainittu uutisointi on vain esimerkki.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Oma kokemukseni Yle:n "vinoutuneesta" uutisoinnista:

Täältä voi jokainen , jolla korvat on , kuunnella Ylen:n ilosanomaa : "Sähkö tulee kuluttajalle 70% halvemmaksi kunhan tuulivoima vain hiukan yleistyy."

http://areena.yle.fi/1-3053715?autoplay=true

Jokainen täyspäinen ymmärtää, että tuo on totaalista puppua.

Tein oikaisupyynnön Yle:n palautteeseen ; ei mitään vastausta.

Tein oikaisupyynnön Yle:n - hmm --taisi olla- viestintäpäällikkölle ; ei mitään vastausta.

Tein kantelun JSN:ään, jossa viherneitonen oli juuri saanut postinsa, joten en paljon odottanutkaan, mutta kielteisten perustelujen ala-arvoinen taso sai hymyn huulilleni:

Ensin ei otettu käsittelyyn, koska oli ´muoto-virhe´ ; selitin asian niin kuin alakoululaisille selitettäisiin.

Vastaus ; ok , mutta ei silti oteta käsittelyyn, koska minun olisi pitänyt tehdä alkuperäinen oikaisupyyntöni suoraan ko. ohjelman toimittajalle ; siis Yle:n palautteeseen ja viestintäpäällikölle tekemäni oikaisupyyntö ei edennyt ko. toimittajalle asti talon sisällä ; luovutin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eikös meillä sanota olevan hallituksen radio/TV. Eikö silloin ole selvää, että sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Kyllä tiedotusvälineissä ylipäätään annetaan hyvin positiivinen kuva nykyisesta maan talouden tilasta. Se nyt ei alkuunkaan pidä paikkaansa, mutta jostain syystä tuuli vain käy nyt tästä suunnasta.

Toimituksen poiminnat