Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Paul Krugman: Finland is the new sick man of Europe

Uuden Suomen Puheenvuorossa ei  juurikaan enää ole eurokriittisiä kirjoituksia. Onkohan pyyhkeet heitetty kehiin? Suomi on nyt sisäisen devalvaation koekaniini.

Talouden nobelisti Paul Krugman kirjoittaa tänään Suomen tilanteesta New York Timessa (linkki). Hänen mukaansa Suomi on Euroopan uusi Sairas Mies (linkki).

Paul Krugman on ollut oikeassa 1990-luvulta lähtien, jolloin hän ja arvostetut kollegat pohtivat euron mahdottomuutta ns. optimaalisen valuutta-alueen kannalta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei jaksa hakata jatkuvasti päätä seinään. Talousvaliokunnan lausunto Väyrysen euroäänestyksestä kertoo ikävän tosiasian: euro tuo meille mesileipää. Piste. Ei sen väliä, jos Suomi on sairas. Brysselin keikat vähenevät, jos aletaan miettimään maan etua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Talousvaliokunnan lausunto Väyrysen euroäänestyksestä kertoo ikävän tosiasian"

Lausunto kertoo lähinnä ettei järki paina talouslautakunnassa, eli eurosta ei voi erota koska eurosta ei voi erota.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mielenkiintoinen näkemys, tosin aika monet valtiot ovat tuolla teorialla koekaniineja sisäiselle devalvaatiolle. Saksassahan sellainen toteutettiinkin jo vuosia sitten. Jos olisimme SILLOIN tehneet kuten hekin, emme välttämättä olisi ainakaan tässä tilanteessa. Oltaisiinko sitten paremmassakaan, niin mistäpä senkään tietää, muttei oltaisi ainakaan nykyisessä ja se lienee kaikkien spekulaatioiden ydin.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Viime ek-vaaleissa vasemmisto toi esiin mm Krugmanin ajatuksia ja esitti keynesiläistä elvytyspolitiikkaa - kansan eli äänestäjien valtaosa ei ohjelmia uskonut ja valtuutti oikeistohallituksen leikkaus-/kurjistamis-/talouspolitiikan.

Mielestäni tämä kuvaa kahta ei aivan toisiaan poissulkevaa asiaa: Suomella tai edes valtiontaloudella ei sittenkään mene kovin huonosti koska meillä on varaa mitä idioottimaisimpaan hallintoon tahi sitten suomalaiset ovat nyrkkiinsä marisevia masokisteja.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Meillä pitäisi olla oma valuutta ja sen myötä oma rahapolitiikka, jolla tueteen omaa taloutta. Euro on lähinnä Saksan tarpeiden mukaan painotettu valuutta. Sen paremmin elvyttäminen kuin leikkaaminenkaan ei oikein toimi euroilla toteutettaessa.

Lisäksi tarvitaan tähän maailmaan sopiva tuotantorakenne, jota meillä ei nyt taida olla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomella menee huonosti, muutoksia hallinnon mammuttimaisuuteen, kuten ei myöskään kuntien määrän vähentämiseen tahdo millään, hallituksen voimallisista ja väkevistä ponnisteluista huolimatta, syntyä. Julkinen sektori suhteessa yksityissektoriin siis jatkaa vain kasvuaan. Yritysten investointihalukkuus on edelleen heikkoa, kun ei ne vientimarkkinat tahdo vetää kalliita tuotteita. Kalliita usein siksi, kun se verotus on ihan maailman ykkösluokkaa. KIKy sopparikaan ei ihan korjaa tätä pienen pientä epäkohtaa.

Onko tämä vallitseva kehitys sitten euron aikaansaama ? En tiedä, mutta ei se euro ainakaan Suomen talouskasvua tue. Omalla valuutalla olisi edes jollain tavalla mahdollista jakaa kurjuutta kansalaisille eri mitalla ja helpottaa näin kotimaisten tavaroiden hankintaa, ulkomaisiin kun ei sitten ole enää hetkeen varaa. ja näin hallitus auttaa samalla julkista sektoria pitämään saavutetun ja niin tärkeän tuottamattoman asemansa ja virkamiehet säilyttämään oman pestinsä.

Toisaalta, jos Suomi jäisi euron ulkopuolelle, niin olisi kyllä maan etu, jos me saataisiin samalla se vahva ammattiosaajien määrä EU sta takaisin Suomeen auttamaan maan taloutta ihan konkreettisesti lähihoitona, etähoidon asemasta. Näyttöjähän näillä on osaamisesta ihan vaikka kuinka.

Katainen ja Jäätteenmäki äkkiä takaisin kotiin..

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Omalla valuutalla olisi edes jollain tavalla mahdollista jakaa kurjuutta kansalaisille eri mitalla ja helpottaa näin kotimaisten tavaroiden hankintaa, ulkomaisiin kun ei sitten ole enää hetkeen varaa. ja näin hallitus auttaa samalla julkista sektoria pitämään saavutetun ja niin tärkeän tuottamattoman asemansa ja virkamiehet säilyttämään oman pestinsä."

Toki tämä olisi mahdollista, mutta on siitä haittojakin. Kuka voi luottaa valuuttaan jonka arvo laskee, tai uhkaa laskea? Eivät siihen voi luottaa ainakaan ulkomaalaiset, eivätkä myöskään tuontikulutushyödykkeitä käyttävät suomalaiset.

Kun valuutta devalvoituu, se on sama asia kuin ostovoiman pudotus, eli palkan lasku.

Ehdotan että jatketaan vain näitä sisäisen devalvaation harjoituksia ja samalla voisi miettiä myös sitä miten työmarkkinapolitiikka voitaisiin hoitaa niin ettei tulisi minkäänlaisia devalvaatiopaineita, mieluimmin vaikka revalvaatiopaineita Sveitsin tapaan.

Ei se hyvä taloudenpito nimittän mistään valuutasta kiinni ole, vaan siitä että työmarkkinapolitiikka vie jatkuvasti yrityksiä kohti kilpailukyvyttömyyden tilaa ja samalla politikkojen populismi johtaa valtion velkaantumiseen.

Suomessa politikot pelkää äänestäjiään niin kovaa etteivät uskalla leikata ja verottaa niinkuin pitäisi, että budjettitasapaino voitaisiin saavuttaa.

Tietenkään politikot eivät sano että he pelkäävät äänestäjiään, vaan syyksi laiminlyötyyn talouspolitiikan hoitoon keksitään mitä ihmeellisempiä selityksiä.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Arto Vihavaiselle. Kuka voi luottaa kelluvaan valuuttaan? Kuka luottaa puntaan, kruunuun, dollariin, jeniin jne? Oma valuutta ja sen kellunta on ylivoimaisesti tehokkain tapa turvata oman maan kilpailukyky. Ei siinä tarvita Kiky-sopimuksia.

Yhteisvaluutta ei voi toimia missään olosuhteissa. Se jakaa maat menestyjiin ja häviäjiin automaattisesti. Tämä rottakoe eurolla todistaa asian selkeästi. Mutta kuten EU-fanaatikot sanovat, niin pitää kestää myös vastoinkäymisiä(kuten Kreikka, Portugali, Espanja, Irlanti jne) kunnes päästään todelliseen EU-yhteiskuntaan eli Eurostoliittoon.

Tulee mieleen elävästi Neuvostoliitto. Radio Jerevanissa oli kuuluisa "Kysymyksiä ja vastauksia"-ohjelma. Yksi kysymys oli, että milloin päästään todelliseen kommunistiseen yhteiskuntaan? Vastaus oli, että se siintää jo horisontissa. Kysymys: mikä on horisontti? Vastaus: Horisontti on keinotekoinen viiva maan ja taivaan välillä, joka etääntyy katsojasta samalla nopeudella kuin katsoja liikkuu sitä kohti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kuka voi luottaa kelluvaan valuuttaan?"

Olisi pitänyt ilmaista asia toisin. Kuka voi luottaa valuuttaan jonka arvo laskee joko kellutuksessa tai devalvaatioissa. Eikö se nyt ole aivan päivänselvä asia ettei sellaisella valuutalla tehdä kauppoja, eikä sellaisessa valuutassa laiteta rahaa säästöön osakkeiden, oblikaatioiden tai säästötilien muodossa jonka arvo putoaa.

"Kuka luottaa puntaan, kruunuun, dollariin, jeniin jne?

Näistä kaksi on ns. maailmanvaluuttoja, varsinkin dollari. Niillä on omat sääntönsä jotka on eri säännöt kuin pikkuvaluutoilla. Varsinkin dollarimaa USA voi laittaa omat talouden töpeksimisensä muiden maiden maksettaviksi. Se ei onnistuisi Suomessa markoilla.

Kruunun arvo on Ruotsissa saatu pysymään suurinpiirtein euron kurssissa. Ruotsissa on onnistuttu siinä ettei kilpailukykyä ole tärvätty ylisuurin palkankorotuksin, toisin kuin suomessa.

Kuten sanoin aiemmin, pääasia ei ole valuutta, vaan se että valuutan arvo säilyy, kuten Ruotsin kruunu on säilyttänyt arvonsa. Suomessa tämä ei onnistuisi, kuten ei onnistu sisäinen devalvaatiokaan kunnolla.

Onneksi nyt näyttää siltä että Ruotsissa ja Saksassa tulee melkoiset palkankorotukset ja se nostaa Suomen kilpailukykyä enemmän kuin omat toimet, eli tämä KiKy.

"Oma valuutta ja sen kellunta on ylivoimaisesti tehokkain tapa turvata oman maan kilpailukyky. Ei siinä tarvita Kiky-sopimuksia.""

Toki, mutta se merkitsee ja edellyttää rahan arvon laskemista, ihmisten palkan ja säästötilien ostovoiman heikkenemistä ja sen takia myös valuuttapakoa turvallisempiin valuuttoihin.

Ruotsissa taloudenpito ei perustu rahan arvon alentamiseen. Ruotsin kruunu voisi aivan yhtä hyvin olla kiinni euron arvossa, kuten Tanskan kruunun arvo, tai Ruotsi olisi voinut olla myös euromaa. Kaikki olisi hoitunut siellä yhtä hyvin tai paremmin kuin nyt.

Myös punta on pitänyt arvonsa euroon nähden, kuten kruunu.
Englannin talouden menestys ei siis perustu rahan arvon halventamiseen.
Sen sijaan brexitin jälkeen tämä halpeneminen näyttää olevan edessä, ainakin IMF:n mukaan.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Niin se vain toiminut pienten maidenkin kelluva valuutta. Kärpäsen kakan kokoinen maa Islanti nousi omalla valuutalla muutamassa vuodessa jaloilleen. Vastakohtana Kreikka, jonka kurjuudelle ei näy loppua. Jos näitä tosiasioita ei voi hyväksyä, niin sitten ei voi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niin se vain toimii.

Islannin valuutta on menettänyt kriisin johdosta puolet arvostaan.

Islantilaisten palkat ja pankkitilit ovat puolittuneet.
Sillä tavalla se toimii omalla valuutalla.

Tilanne Islannin suhteen on sikäli poikkeava Suomeen nähden että Suomessa ihmiset saavat kiittää itseään jos valuutan arvoa lasketaan, koska se johtuu ylisuurista palkankorotuksista.

Islannissa ihmiset eivät ole syypäitä, vaan keinottelijat ja huijarit. Pitkälle tähän perustuukin se ettei ole katsottu että syyttömät islantilaiset joutuisivat makasamaan pankkihuijareiden tekemät velat.

Maksamaan islantilaiset ovat kuitenkin joutuneet, puolet palkasta ja pankkitilistä isänmaan pelastamiseksi. Se on aika iso uhraus se.

Islannin velat on silti vielä maksamatta.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #12

Islannin valuutta on menettänyt puolet ulkoisesta arvostaan ja niin juuri homma pitikin mennä ja sillä vienti nousi - ja hyvinvointi. Palkat ja pankkitilit eivät ole puolittuneet. Tätä höpöä ovat toistaneet presidentti ja pääministerikin, jos Suomi menisi omaan valuuttaan.

Islannin valtiolla ei ollut mitään laillista syytä maksaa yksityisten pankkien konkurssivelkoja. Kärsimään joutuivat sijoittajat. Niin se menee konkurssissa. Taisi mennä valtion ja pankkien asiat sekaisin.

Valtion velat eivät devalvoimalla tule maksuun, mutta tuskin Islanti on suurimpien velkaantuneiden joukossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Palkat ja pankkitilit eivät ole puolittuneet."

Ei, mutta niiden ostovoima on puolittunut.

Islannin pankkiirien toilailuista yksityisille ihmisille ulkomailla koituneet tappiot on kuitenkin korvattu näiden maiden omien hallitusten toimesta.

Tämä on tehty siksi että ihmisten luottamus pankkijärjestelmään ei joutuisi liian kovalle koetukselle. Näin pitääkin menetellä.

Islannin ei siis enää tarvitsis korvata yksityisille aiheutuneita vahinkoja vaan näiden maiden hallituksille korvausten maksamisesta niiden budjettiin tulleen loven.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Niin se vain toiminut pienten maidenkin kelluva valuutta. Kärpäsen kakan kokoinen maa Islanti nousi omalla valuutalla muutamassa vuodessa jaloilleen. Vastakohtana Kreikka, jonka kurjuudelle ei näy loppua. Jos näitä tosiasioita ei voi hyväksyä, niin sitten ei voi."

Islannin lainat, niin valtavat kuin ne olivat, jäivät maksamatta. Monet yksityiset sijoittajat Englannissa ja muualla jäivät nuolemaan näppejään. Kreikalta vielä vaaditaan velkojen maksua, vaikka ehtoja on lievennetty.

Islanti sai myös massiivista apua Euroopasta ja muualta, myös Suomesta, vaikkei se EU- tai euromaa ole koskaan ollutkaan.

Islannin asukasmäärä on 300 000, puolet Helsingin ja neljännes Suomen pääkaupunkiseudun asukasmäärästä. Jos sen velat annetaan anteeksi, se ei tunnu missään ja tämä velkojen anteeksianto on mahdollistanut Islannin toipumisen.

Olen myös ymmärtänyt että Islannin taloutta on saatu uudistettua, kun taas uudistukset Kreikassa ovat sujuneet nihkeästi.
---------

Islantia voi siis verrata kreikkaan, mutta tämä vertailu selittää erot toisella tavalla kuin kuvittelet. Ei siis oma valuutta, vaan velkojen anteeksianto ja talousreformit selittävät erot.

Islannin valuutan arvo on myös puolittunut, eli islantilaiset ovat menettäneet puolet palkastaan ja pankkitilistään, elleivät ole ymmärtäneet säiöä rahansa euroissa tai dollareissa.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #13

Otetaanpa pari faktaa tähän väliin. IMF antoi Islannille 2008 velkaa yhteensä 2,1 mrd taalaa. Islanti maksoi tämän velan etuajassa lokakuussa 2015. Islannin valtion velka oli heinäkuussa 2015 79,2 % BKT:stä ja tilanne paranee. Vertailun vuoksi Suomen valtion velka on luokkaa 63 prosenttia BKT:tä ja pahenee.

Islanti maksoi yksityisten pankkiensa velkoja briteille 5,5 mrd euroa Englannille ja tilanne on sovittu. Rahat löytyivät konrssipesästä, kun ei menty heti realisoimaan pankkisijoituksia, vaan odotettiin, että ajat paranevat, niin kuin ne tekivätkin.

Islanti voitti aikanaan ETA:n tuomioistuimessa jutun, että Islannin valtion ei tarvitse maksaa yksityisten ulkomaisten sijoittajien ja tallettajien rahoja yksityispankkien konkurssissa.

Kova on usko euroon ja EU:hun, kun pitää faktatkin vääntää nurinpäin - ihan niin kuin NL:ssa.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Niin se vain toiminut pienten maidenkin kelluva valuutta. Kärpäsen kakan kokoinen maa Islanti nousi omalla valuutalla muutamassa vuodessa jaloilleen. Vastakohtana Kreikka, jonka kurjuudelle ei näy loppua. Jos näitä tosiasioita ei voi hyväksyä, niin sitten ei voi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Islantilaiset itse päättivät olla tukematta sijoittajia. Kaikista peloitteluista ja mahdollisista riskeistä huolimatta. Ehkäpä Merkelin ja Junckerinkin olisi ollut hyvä antaa muutaman pankin mennä nutulleen tyhmien investointiensa johdosta. Ei ne pankkien omistajatkaan jaa voittojaan suoraan yhteiskunnalle, eikä markkinataloudessa kauheasti kannata rahaa pankkeihin valuttaa, se kun vaan on ihan päin persettä, eikä toimi vapaan kilpailutavan mukaisesti luoden markkinoille sairaan kilpailutilanteen.

Olisi tietty eri juttu, jos 70 luvun suomalaisessa suunnitelmataloudessa oltaisiin. ( sekatalous )

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/islanni...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olenko koskaan väittänyt ettei devalvoimalla valuuttaa saada maan taloutta korjattua?

En ole.

Tottakai asia saadaan sillä korjattua että mennään työläisten tilipussille ja otetaan mummojen ja pappojen eläkkeistä ja säästöistä siivut pois.

Minun mielestäni tämä ei vain ole eettisesti eikä taloudellisesti oikea ratkaisu. Velallisen ja huijarit hyötyvät oikeudettomaati ja muutenkin valuutta menettää luotettavuutensa, samoin koko talousjärjestelmä.

Jos yhteiskunnassa ei ole oikeudenmukaisuutta, luottamuskin menee ja se menee oikeutetusti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Muistan lukeneeni, että kun / jos euron käyttö loppuu ja maat sirtyvät omiin valuuttoihinsa, niin samalla Saksan valuutan arvo pompsahtaa ja muiden maiden valuutoille taas käy toisin.

Kun katso lähihistoriaan, niin ymmärtää ehkä hieman tulevaa. Yhteisvaluutta euro on ollut tuottoisa. Kenelle ? Mihin on menneet kaikki Kreikan tuet ? Mksei yhteiset sopimukset koske kaikkia ? Paljonko EU n syöttiläitä tarvitaan ylläpitämään omia suojatyöpaikkojaan ?

Luvattua hinta ja palkkaharmonisontia edelleen odotellessa, kannattaa miettiä niitä muitakin tulevia liittovaltion etuja, veroparatiiseineen, avoimine rajoineen, orjatyövoimineen ja unohtuneine ihmisarvoineen ja katteettomine lupauksineen. Jne.

Kyllä Brysselissä ( eiku siis Strasboroughissa vuoroviikoin ) tiedetään, mikä on Suomen kannalta parasta. Onhan siellä meiltä tosiammattilaiset asioita juilimassa. Tyylikkäästi ja luotettavasti, kuten joskus tältä US n palstaltakin saa tärkeitä huippuviisauksiaan lukea.

Onneksi kaikki hulluttelu loppuu aikanaan. niin myös tämä yhteisvaluutta ja varmaan koko EU. Merkkejä tästä on hiukan ilmassa, jos olen oikein tulkinnut eri kirjoituksia ja kommentteja.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kun Kansalalaispuolue aloittaa toimintansa, niin niiden, jotka haluavat muutosta siirtymällä kelluvaan markkaan, avautuu meille toiminta mahdollisuus. Poliittisesti tätä asiaa ei ole voinut ajaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin. Ihan hyvä kanava tuo varmaan. Markkaan siirtymisen vaihtoehto saattaa tulla yllättäen eteen ja olisikin muuten kovin ikävää, ellei yksikään puolue olisi valmistautunut ja paneutunut markan etuihin ja haittoihin. Vaikka nopsasti se ääni kellossa muuttuu. Takiaispuolueissa varsinkin haistellaan herkällä nenällä ilmavirtusten suuntia.

Nythän mennään kiitolaukkaa kohti kohoavia jäsenmaksuja laput silmillä.

Toimituksen poiminnat