Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Terveisiä Nizzasta ja Emile Durkheimilta

Nizzan terroriteko tapahtui tutulla paikalla. Vuosia sitten kaupunki oli leimallisesti ranskalainen. Ilmeisesti se on nykyään paljon kansainvälisempi. Kaikki kansainvälisyys on nykyään muotia.

Sosiologin silmin näen tämän terroriteon aivan toisella tavalla kuin poliitikot, toimittajat, tutkijat ja asiantuntijat, jotka antavat toinen toistaan viisaampia selityksiä ja ratkaisuja tapahtuneelle.

Poliitikot haluavat ratkaisuksi lisää eurooppalaista yhteistyötä, vastuunjakoa, valvontaa, tiedustelua sekä parempaa "kotoutusta" maahanmuuttajille.

Toimittajat näkevät terroristiteot kauheina yksittäistapauksina, joissa on takana tyypillisesti riitely puolison tai työnantajan kanssa ja mielenterveyshäiriöt.

Tutkijat puhuvat radikalisoitumisesta, joka johtuu segregaatiosta ja syrjään vetäytymisestä. Termit ovat hienot, mutta teoria ja tieteellisyys puuttuvat.

Yhteistä näille tulkinnoille on, että mitään teoriaa ei ole, ja mitään yleistyksiä ei voi eikä saa tehdä ja, että kaikki ovat vain mielenvikaisia ja yksittäistapauksia. 

Kuitenkin sosiologisesti katsottuna islamin nimiin tekonsa vannova henkilö ei ole mikään radikalisoitunut peräkammarin poika, vaan mitä suuremmassa määrin uskolleen ja ideologialleen ja viiteyhteisöönsä sitoutunut terroristi.

Nykyään poliittiset ideologiat ja uskonnot ja erilaiset ismit ja muotivirtaukset ovat sivuuttaneet länsimaisen tieteellisen maailmankatsomuksen ja valistuksen perinnön.

Terroritekoja ei pyritäkään selittämään järjellä ja teorialla, vaan koko ongelma redusoidaan ja psykologisoidaan yksittäisten henkilöiden harhoiksi. Omia kristillisiä emootioita projisoidaan islaminuskoisten ihmisten emootioihin ja maailmankuviin jne.

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Josko ranskalainen sosiologian klassikko Emile Durkheim eläisi, hän voisi uskontojen sosiologina kertoa Ranskan presidentti Francois Hollandelle, mistä on kyse.

Nyt Euroopassa pelataan täysin neuvottomina aikaa, ja kun aika loppuu, alkaa pauke.


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

MTV aloitti juuri Kymmenen uutiset kertomalla, että tekijällä oli rikostaustaa.
Olikohan tehnyt samanlaisia rikoksia ennenkin?
Lähetyksessä haastateltu terrorismin tutkija puolestaan sanoi, että teko olisi voitu estää tiesululla.
Suomalaista journalismia kukkeimmillaan, kevyttä yläpilveä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Siis pelkkä Durkheimin nimen mainitseminen tässä yhteydessä olisi mielestäni syy nostaa tällainen juttu US:n karuselliin.

Mutta tässä maassa voi ministerinä, kansanedustajana, korkeana virkamiehenä, lehden päätoimittajana tai jopa yhteiskuntatutkijana toimia henkilö joka ei ymmärrä durkheimilaisen sosiologian perusasetuksista -- siis siitä että on olemassa yhteisöilmiöitä ja -ominaisuuksia jotka eivät palaudu yksilötasolle -- yhtään mitään.

Meillä, ja varsinkin lapsillamme, tulee olemaan kammottava yhteiskuntatilanne edessään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Oli rikos taustaa? Oliko maahanmuuttaja? Vai Ranskassa syntynyt?
Jos oli maahanmuuttaja ja rikostaustaa, niin olisi voitu isku helposti estää.. Heittämällä kaikki ulkomaalaiset rikoksen tekijät (Vakavemman kuin ylinopeus) ulos maasta!!

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Erittäin vakavissa mielin kirjoitin tämän, ja toivon, että myös poliittiset päättäjät lukevat tämän, ja lukevat vakavuudella ja ajatuksella. Varsinkin kirjoitukseni viimeinen lause pitää ottaa tosissaan.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Mielestäni Nizza ei ole tai ole voinut olla "leimallisesti ranskalainen". Jos kaupungin juridinen asema Italian ja Ranskan välimaastossa on selvä, osaki nykyistä Ranska Nizza muuttui 1850-luvulla. Muun muassa Italian yhdistäjäksi mainittu Garibaldi oli Nizzasta kotoisin. Suuri osa vanhoista nizzalaisista nimistää kuulostaa italialaisilta.

Nizza on ollut matkakohteena hyvin kansainvälinen jo vuosisadat.

Korsikalainen (erittäin epäranskalainen) vaikutus kaupungissa on voimakas. Pohjoisafrikkalaisia Ranskan etelärannikolla on paljon, johtuen etäisyydestä ja siirtomaaperinteestä.

Nizza on varmasti ranskalainen kaupunki, mutta leimallisesti kanssainvälinen ja rivieralainen (Cote d'Azur) kaupunki.

Seppo Hildén

Mitään lisäämättä, mitään poisottamatta.

Näinhän tuo on.

edit.tarkoitin siis blogikirjoitusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ongelmia Ranskassa voisi havannoida myös terroripaikan läheisen Marseillen olojen taholta.

Googleen vain hauksi crimes, drugs etc... in Marseille.

Euroopassa on ollut aina tapana järjestää asiat uskottavampaan tilaan väkivalloin, jota en pitäisi nyt ollenkaan kehityssuuntana mahdottomana.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" Kuitenkin sosiologisesti katsottuna islamin nimiin tekonsa vannova henkilö ei ole mikään radikalisoitunut peräkammarin poika, vaan mitä suuremmassa määrin uskolleen ja ideologialleen ja viiteyhteisöönsä sitoutunut terroristi. ""

Niin. Kun sitä viitetaustaa etsitään jonka vakioksi nämä tapahtuneet terroriteot asettuvat, mikään yksittäisistä ja ah lehdistössä niin mieluusti esilletuoduista selittäjistä -- tekijöiden sosiaalisesta asemasta, etnisyydestä, kansallisuudesta -- ei tulkitse kaikkia tapauksia.

Durkheimilaisittain taustajärjestelmäksi jää nimenomaan uskonto. Mutta durkheimilaisittain -- ihmistieteiden parhaan perinteen pohjalta -- näistä asioista ei jostain syystä saa puhua. Tällä tavalla ilmiöitä käsitteellistänyt Jukka Hankamäen blogi on jälleen tänään poistettu US-Puheenvuoro-palstalta.

Sensijaan suhdetta uskontoilmiöön täsmentämätön Eija-Riitta Korholan kirjoitus on nostettu toimituksen valintana karuselliin.

Itse olen paljolti jättäytynyt näiltä areenoilta pois, koska älyllinen rehellisyys täällä ei enää ole hyväksyttävää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tämä lainaus Durkheimilta lienee tuttu: "Reality seems valueless by comparison with the dreams of fevered imaginations; reality is therefore abandoned."

Älyllinen rehellisyys ei ole suomalainen hyve, varsinkaan toimittajien ja "kansan edustajien" parissa, joilta yleistiedon ja rehellisyyden lisäksi näyttää puuttuvan myös äly.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

No, ehkä älyllisen rehellisyyden nimissä kannattaa lisätä, etten tietenkään voi olla satavarma siitä iskikö US-sensuuri jälleen Hankamäen tekstiin vai poistiko hän tällä kertaa sen itse. En ole huomannut hänen itse kommentoineen asiaa. Saattaa olla niin, että osoitetta klikattaessa ilmestynyt tyly "Pääsy kielletty"-ilmoitus toimii kummassakin tapauksessa.

Poistuneessa kirjoituksessa ("Kuinka väärässä olen ollut?") toistettiin samoja lauseita joita aiemmassa sensuuritoimessa oli Hankamäen mukaan lehden toimituksen taholta pidetty "asiattomana sisältönä". Omassa kommentissani ihmettelin tilannetta: jos sosiaalipsykologian klassikosta George Herbert Meadista väitelleen Hankamäen muotoilut koskien islam-uskontoilmiötä noteerataan US-Puheenvuoron toimituksen taholta "asiattomana sisältönä", jokin sivistyksellinen kuilu siinä repeää.

Itse näen US-Puheenvuoron "valinneen linjansa" ja sensuroinnin palstalla lisääntyneen viime vuosina. Täältä on poistunut kymmeniä hyviä kirjoittajia, enkä tietenkään itse halua olla täällä mukana vaikuttamassa rintamalinjojen edelleen kiristymiseen. Mieluummin vetäydyn lukijan rooliin, ja tyydyn mielessäni kiittelemään kaikkia kimmosaarikkoja ja maxjussiloita etc, jotka edelleen jaksavat esittää ajateltuja kommenttejaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

No, minä en päässyt muutamaan kuukauteen kommentoimaan. En vieläkään tiedä/ymmärrä syytä moiseen. Kerroin asiasta kiinalaisille ystävilleni, ja asia herätti heidän keskuudessaan yleistä hilpeyttä.

Olen lähettänyt heille (olen lomalla Suomessa) VR:n tai mikä se nyt sitten onkaan nimeltään nykyisin, televisiossa näytettävän mainoksen, jossa aasialaisista matkailijoista annetaan aika omituinen kuva. Nämä ihmiset sentään kuluttavat huomattavia summia oleskelustaan täällä turisteina, eikä heistä ole ainakaan toistaiseksi juurikaan koitunut Suomen valtiolle kustannuksia. Toisaalta aasialaiset eivät ole uhreja vaan ilmeisesti tietyissä piireissä heidät koetaan uudenlaisina riistäjinä.

Suomessa mikään yritys ei laittaisi mainoksiinsa esimerkiksi somaleita tai arabeja tuolla tavoin depiktoituina. Husut ja imaamit ryhtyisivät tapansa mukaan uhkailemaan ja puhumaan "veren nenästä kaivamisesta".

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #12

Tiedoksi: Jukka Hankamäen omalta blogipalstalta löytyy kyseinen "Kuinka väärässä olen ollut" -kirjoitus ja ilmoitus, että sen poistaminen on tehty Uuden Suomen toimesta ja mitään selitystä antamatta. Hankamäki on omalla palstallaan julkaissut myös kirjoituksessa täällä olleet kommentit.

Kiitokset Hankamäelle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Kuitenkin sosiologisesti katsottuna islamin nimiin tekonsa vannova henkilö ei ole mikään radikalisoitunut peräkammarin poika, vaan mitä suuremmassa määrin uskolleen ja ideologialleen ja viiteyhteisöönsä sitoutunut terroristi."

Tärkeä huomio, ja ihan hienoa, että Durkheimin lukemista suositellaan.

Ei kuitenkaan liity Nizzan tapaukseen. Kyseessä oli taloudellisiin ja henkisiin vaikeuksiin ajautunut sekopää, joka ei vannonut tekoaan islamin tai muunkaan aatteen nimiin. Sopiva uhri ISIS:n palkattavaksi.

Jostakin hän oli saanut pari päivää aiemmin 100 000 lähetettäväksi sukulaisilleen. ISIS joutui itse ilmoittamaan hänet sotilaakseen, kun mitään muuta yhteyttä ei alkanut kuulua.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Durkheiminsa lukeneet ymmärtävät, että yhteisötason selittäminen -- joka hänelle itsemurhatutkimuksessa oli tilastollista ja aika "positivistista" mutta uskontoilmiön tarkastelussa huomattavasti eläytyvämpää ja intuitiivisempaa -- on kokonaan eri asia kuin yksilötasolla tapahtuva selittäminen.

Sosiaalisilla vakioilla on jatkuvuutensa ihan siitä riippumatta millaisia ovat yksittäistapauksissa kyseessäolevien yksilöiden henkilökohtaiset ominaisuudet.

Näin selittämisen kategoriat asettuvat durkheimilaisittain sosiologisesti katsottuna. Kysymys on siitä mikä on oikea viitetausta kun terroritekoja tarkastellaan yhteisöilmiönä. Se on uskonto.

Tuolla toisessa kommentissa mainitsemani Hankamäki tekee G H Meadista liikkeelle lähtevässä väitöskirjassaan melkoisen ristiretken käsitteistöihin joilla toiminta-agentteja tällaisissakin yhteyksissä olisi oikeaa ja hyödyllistä jäljittää. US-toimitus on kuitenkin viisaampi, ähhh, tarkoitan siis tietysti oikeutetumpi arvioimaan Hankamäen tavat käsitteellistää uskontoilmiöitä kuin mikään akateeminen auktorisointi.

Pragmatismin muuntuminen "politisoituneeksi" yhteiskuntakritiikiksi muuten kantoi myös mm. tämän blogin omistajan kunnioittamaa Charles Wright Millsia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täsmennän, jos tästä on aiheutunut väärinkäsitys, etten tietenkään usko tämän kolmekymppisen kaverin ajautuneen ensimmäisen vastaan tulevan firman käskyläiseksi.

"Radikalisoituminen", jos sitä oli, oli kuitenkin nopeata. Vielä puoli vuotta sitten kyseessä ei ollut mitään yhteisöä jumalana palvellut terroristi. Nuoruudesta tutun yhteisön tarjous on varmasti tuntunut ratkaisulta moneen elämän ongelmaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Durkheimia kiinnostaisi kovasti tilastotieto, joka kertoo, että viimeisen puolentoista vuoden kuluessa Euroopassa ja Amerikoissa on terrori-iskuissa kuollut 658 ihmistä; Afrikassa ja Aasiassa 28 031. Iskuja on ollut Euroopassa ja Amerikoissa 46; Afrikassa ja Aasiassa 2 063. Orlando ja Nizza on jo laskettu mukaan:

https://www.washingtonpost.com/graphics/world/the-...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tuota noin. Josko ranskalainen sosiologian klassikko Emile Durkheim eläisi, hän voisi uskontojen sosiologina kertoa Ranskan presidentti Francois Hollandelle, mistä on kyse.

Hän voisi sanoa, että Euroopassa ei pitäisi tapahtua yhtä ainoata islamistista terroritekoa. Hän varoittaisi siitä, että nyt Euroopassa pelataan täysin neuvottomina aikaa, ja kun aika loppuu, alkaa pauke.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minkähänlaisen neuvon itse antaisit Hollandelle? Pitäisikö keksiä jokin sopiva keinotekoinen arvoyhteisö, johon voisivat liittyä niin täysjärkiset individualistit kuin vanhoja toteemejaan kaipaavat menneen maailman sankarit? Ja jolla olisi rahaa enemmän kuin tappajia palkkaavalla terroristijärjestöllä. Rajatko pitäisi sulkea, ja jos niin keneltä? Niiltä oman maan kansalaisilta, jotka terroritekoja yleensä tekevät?

Dreyfus-aktivisti Durkheim pitäisi näitä jorinoita täysin käsittämättöminä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #17

Tuota noin. Jutut keinotekoisista arvoyhteisöistä eivät ole täysjärkisen puhetta. Et ymmärrä miten vakavissa mielin näitä kirjoitetaan.

Tapasi leimailla yksilöitä ei myöskään ole mistään kotoisin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Miksi et vastaa selvään kysymykseen? Valitit neuvottomuudesta. Väität tuntevasi Durkheimin tuotantoa. Minä tunnen sen, läpikotaisin. Minkälaisen neuvon sinä arvelisit Durkheimin Hollandelle antavan.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #19

#19 Ei taida Durkheimin tutkimukset olla kovin tuttuja saatika strukturalistinen lähestymistapa ja sosiologia ylipäänsä. Emile Durkheim olisi omassa elementissään näiden valitettavien tapahtumien suhteen. Hän osoitti itsemurhatutkimuksillaankin, miten harhaanjohtavia ja vääriä pelkkiin tilastoihin ja psykologisointeihin perustuvat johtopäätökset voivat olla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #20

Miksi sinäkään et kommentoi itse asiaa? Olin töissä Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksella vuosina 1980–89, juuri silloin kuin Randellin Seppo suomensi Durkheimin kaikki pääteokset.

Tietenkin Durkheim "olisi omassa elementissään" näissä asioissa. Mutta mitä hän sanoisi Hollandelle?

Ei tämä ole mikään tietovisa. Olen aidosti utelias tietämään, mitä te päättelisitte, vaikka Uskontoelämän alkeismuotojen perusteella, Durkheimin nyt sanovan. Minä en nimittäin löydä hänen tuotannostaan poliittisia neuvoja. Ei taitaisi Hollandea lohduttaa tieto siitä, että islamistinen terrorismi on sosiaalinen fakta.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #19

Tuota noin. Niin monta vuotta kuin olenkin seuraillut näitä kirjoitteluja täällä Uudessa Suomessa, en ole koskaan enkä missään, en ainoassakaan kirjoittamassasi lauseessa ole huomannut sinun korostavan yhteisöilmiöiden ja -ominaisuuksien ensisijaisuutta yksilöselitysten sijaan.

Se siitä durkheimilaisesta sosiologisesta ymmärryksestäsi. Sitä ei ole missään näkynyt.

Eipä tosin ole liioin ole näkynyt mitään yksilöpsykologista ymmärrystä. Ei myöskään tieteenfilosofista tai tietoteoreettista paneutuneisuutta. Nämä "minä tunnen läpikotaisin" -hölmöilyt ja muut omin ehdoin käydyt tietokilpailut tuntuvat sujuvan.

Jospa vaikka lukisit tuon ylempänä mainitun Hankamäen väitöskirjan ja sen jälkeen kertoisit täällä oman kantasi siihen osoittaako Uuden Suomen sensuurilinja sinun mielestäsi valistuneisuutta? Meinaan, nythän sinä haukut ihan vääriä puita. Ja olet vielä hanakka haukkumaan, leimailuinesi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

Mitäpä jos vastaisit kysymykseen ja esittäisit sosiologisen kommentin, etkä muistelisi menneitä ja puhuisi minusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

Kaikenlaista. Hittoako minä Uuden Suomen linjasta tiedän? Siihen aikaan kun US ilmoitti valinneensa "puolensa", kansallissosialisti Kristiina Kalliojärvi onnistui bannaamaan minut täältä kuukausiksi. Tavanomaisena durkheimilaisena sosiaalidemokraattina olin hieman hämmentynyt.

Kai nyt pitää onnitella Huuskoa siitä, että Kristiinaa itseään ei vähään aikaan ole näkynyt.

Palataksemme asiaan, kysyn uudelleen:

Minkähänlaisen neuvon itse antaisit Hollandelle? Pitäisikö keksiä jokin sopiva keinotekoinen arvoyhteisö, johon voisivat liittyä niin täysjärkiset individualistit kuin vanhoja toteemejaan kaipaavat menneen maailman sankarit? Ja jolla olisi rahaa enemmän kuin tappajia palkkaavalla terroristijärjestöllä. Rajatko pitäisi sulkea, ja jos niin keneltä?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Teosta epäillään 31-vuotiasta, ranskalais-tunisialaista Mohamed Lahouaiej-Bouhlelia. Paikallinen sanomalehti Nice Matin kertoo, että poliisin todisteiden mukaan iskua on suunniteltu viikkoja tai jopa kuukausia. Bouhlel on myös harjoitellut iskua etukäteen.

Toimituksen poiminnat