Kimmo Saarikko ”Totuuden salaaminen on ainoa tieteen tuntema säädyttömyys” Sosiologi Edvard Westermarck

On lottovoitto syntyä ja muuttaa Helsinkiin

  • Klikkaa suuremmaksi
    Klikkaa suuremmaksi

Helsinkiä on kutsuttu Suomen talouden veturiksi. Veturiksi siitä ei ole, mutta imuriksi kylläkin. Yksi vaivainen risteilijätilaus Turun telakalla työllistäisi kaikki Helsingin teollisuustyöntekijät. Hallitus sanoo, että Suomi elää viennistä, mutta politiikkana on keskittää ja siirtää väestöä ja toimintaa Vienti-Suomesta pääkaupunkiseudun Tuonti-Suomeen (ks. kuva).

Pääkaupunkiseudun vauraus perustuu massiiviseen tulonsiirtoon maakunnista Helsinkiin. Suomen veroaste on huikeat 45 prosenttia, ja tyypillisesti vain 20 prosenttia ja joku valtionosuus jää kuntiin.

Hallitus on päättänyt, että toisin kuin yleensä on tapana esimerkiksi Ruotsissa, maakuntaverokin viedään valtion kassaan. Helsinkiin kuskatut arvonlisäverot ovat nekin sellainen potti, että niilläkin maakunnat tulisivat loistavasti toimeen.

Suomen valtio on röyhkeä rahanpesulaitos. Se antaa ymmärtää, että maakunnat ovat syöttöporsaita, ja että Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat Suomen talouden vetureita. Kuitenkin Kela maksaa suomalaisten yhteisistä varoista helsinkiläisten asumiseen ylivertaisesti enemmän tukea kuin muualle suomeen.

Helsinkiläisten valtiolliselta Kelalta saama toimeentulotuki on myös omaa luokkaansa. Se on lottovoitto, josta muualla Suomessa "köyhät juntit" voivat vain unelmoida. Tuet ovat myös pakolaisten tiedossa, ja tyypillisesti he jatkavatkin pakoaan muualta Suomesta Helsingin lottopottien ääreen.

Valtio pumppaa valtavia summia rahaa Helsinkiin. Kaupungissa on 800 rakennustyömaata, ja valtion tuet ovat miljardien luokkaa. Taloussanomissa oli juttu, että työmailla on tyypilliset kahdeksan virolaista ja kaksi suomalaista. Toinen suomalaisista on työnjohtaja ja toinen on tulkki.

Helsinki elää tuonnista, valtion rahoista ja rakentamisesta. Ollaan tukiaisilla Hesassa ja ostetaan halvalla Tallinnasta. Uudenmaan tuorein työllisyyskatsaus on synkkää luettavaa. Ulkomaalaisia työttömiäkin on keskisuuren kaupungin verran eli 19 477 henkilöä (linkki).

Mutta valtio lupaa hoitaa Helsinkiä maksoi mitä maksoi. Onhan valtakuviot sellaiset, että Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenet ovat tyypillisesti myös kansanedustajina eduskunnassa. Niinpä tyypillisesti Helsingin musiikkitalot, keskustakirjastot ja guggenheimit siirtyvät käpälän käänteessä "kansallisiksi", valtion rahoittamiksi hankkeiksi. Muualla maassa, jos näin olisi, niin sitä kutsuttaisiin siltarumpupolitiikaksi.

Oli sitten metrotunneli tai mikä tahansa, niin kyseessä on aina kallis satojen miljoonien hanke, jonka luvataan säteilevän vaurautta ja valoa koko Suomeen. Todellisuudessa kaikki on kaivoon heitettyä rahaa, ja jokainen satsattu euro vaatii tuekseen lisäeuroja. Suomen talous kasvaisi ja kehittyisi ilman Helsinkiäkin.

Mutta Helsingissä on fantsua asua. Valtio ja muu Suomi maksaa viulut. Jos Suomen valtio lakkaisi olemasta ja tukemasta, Helsingille kävisi yhtä huonosti kuten kävi Yhdysvaltain Detroitille, kun siellä autoteollisuus lakkasi ja lopetti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Keskustan ministeri Olli Rehn näyttää luvanneen tukea - ei suinkaan maataloudelle ja maaseudulle - vaan Helsingille ja amerikkalaiselle Guggenheimille. Mikkelistä kotoisin oleva, ns. Savon mafiaan liitetty populistipoliitikko tekee hesalaista siltarumpupolitiikkaa valtion rahoilla. Aivan lonkalta heittää hän 40 miljoonaa euroa Guggenheimille eli, miltei reumasairaalan verran.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1472102512841
Kannattaa lukea Hesarin jutun alta lukijakommentit. Ne ovat paljon kertovia.

Käyttäjän vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin kuva
Petri Muinonen

Onneksi Keskustalla on sellainen hallituskumppani, jonka kanssa ei sooloilla. Rehn on kyllä fiksu mies, mutta maan parasta hän ei osaa enää ajatella.

Iänkaiken korkeatuloisena eläneenä on varmaan helppo alkaa ajatella omia kulttuuritarpeita ja tietysti kiiltäviä pytinkejä Suomi-kuvaa tukemassa arkipäiväisinä ja hirveän tarpeellisina asioina. Politiikkaa ei silti tulisi tehdä omien mieltymysten, vaan suuren enemmistön paljon arkipäiväisempien tarpeiden pohjalta.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Joo-o. Kyllä jonkun pitäisi antaa potkua meidän päättäjien persauksiin, niin ehkä alkaisi järki palautua takaisin päähän.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto
Käyttäjän vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin kuva
Petri Muinonen

Olemme samalla aallonpituudella ja ymmärtäneet jotakin, mitä poliitikot eivät ole vielä hoksanneet.

Hienoa, että tietoisuus asumisen kalleuden ja kilpailukyvyn heikkenemisen syistä alkaa laajeta. Kirjoitin juuri saman ilmiön kääntöpuolesta, eli mitä tapahtuu kun infrainvestoinneissa mennään julkisen sektorin eikä yksityisen sektorin tarpeiden mukaan:

http://vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin...

Keskustunnelit ja Pisara-radat ovat jatkoa investoinneille, joilla ei ole mitään tekemistä yksityisen sektorin tarpeiden kanssa! Niin liikenteen kuin asuntotarjonnan pulmat ovat puhtaasti julkisen sektorin keskittämispolitiikan tulosta.

-

Muistaako kukaan enää Ristikytöä, pääradan varrella sijaitsevaa luontaista yliopistokampuksen paikkaa? Ajatus ei ole omani, vain sitä fanitan!

http://vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Mitä nyt pari miljardia velkaa, mutta muuten hyvin menee, eikös? Tarvittaessa sitten lisää velkaa ja naapurikuntien rahoja viemään. Tuota kutsutaan metropoliksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset