Kimmo Saarikko ”Totuuden salaaminen on ainoa tieteen tuntema säädyttömyys” Sosiologi Edvard Westermarck

Suomen Pankin johtajapeli kummastuttaa

Suomen Pankissa on täytettävänä kaksi johtajan paikkaa. Lisäksi pääjohtajan paikka tulee pian avoimeksi. Asia on herättänyt runsaasti henkilöspekulaatioita mediassa. Missään ei ole kyseenalaistettu tai kritisoitu sitä, ovatko nämä EKP:n sivukonttorin nimitykset miten tarpeellisia.

Suomen Pankin mukaan sen tehtäväkentässä on neljä selkeää ydintoimintoa: rahapolitiikka ja tutkimus, rahoitusvalvonta, pankkitoiminta sekä rahahuolto.

Rahahuolto on ainoa, joka on enää aidosti Suomen Pankin käsissä, ja sekin vähenemässä määrin, kun käteisen käyttö on vähentynyt. Tutkimustoimintakin voitaisiin siirtää Valtion taloudelliselle tutkimuskeskukselle.

Johtajien hakuilmoituksessa ei edes kerrota tai eritellä johtajapaikkojen tehtäväalueita. Poliittisen virkakieltojärjestelmän eksplisiittisyydestä kertoo sekin, että hakemuksensa jätti ainoastaan 19 henkilöä.

Hakijoiden joukossa ovat Valtiovarainministeriön ylijohtaja sekä kansantalousosaston osastopäällikkö. Elokuussa ministeriön suhdanneyksikön päällikkö lähti Suomen Yrittäjien palvelukseen. Lisäksi VM:n budjettipäällikkö hakee Kelan pääjohtajan paikkaa. Mistä mahtaa olla kyse. Pakenevatko rotat uppoavasta Suomi-laivasta? Perinteisesti työpaikkaa valtiovarainministeriössä on pidetty turvallisena eläkevirkana.

Pääjohtaja Erkki Liikasen paikka avautuu parin vuoden kuluttua. Liikanen on pärjännyt supliikillaan ihan mallikkaasti. Hän on sotamies Svejkin lailla puolustanut ja varjellut euroa, ja ajanut 20 euron tupoa. Siinä sivussa Suomi viekoiteltiin ja peloteltiin kreikkalaisten velkojen maksajaksi.

Kahden johtokunnan jäsenen ja pääjohtajan sijaan Suomen Pankkiin pitäisi valita vain yksi pätevä ja meritoitunut johtaja. Hänen tehtävänään olisi mitoittaa entinen Suomen keskuspankki vastaamaan sen todellista roolia suomalaisessa yhteiskunnassa. Onhan miltei kaikesta muusta jo säästetty ja niistetty. Pääministeri Juha Sipilä on luvannut, että poliittisen virkanimitykset lopetetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Näitä valtiojohtoisia virkapaikkoja riittää ja työllistymisaste on " hyvälle veljelle " aina taattu. Puolet viroista joutais heti johdosta pois ja toiselle puolelle vois tarjota osa-aikaista tai 0- sopimusta. Näin saataisiin julkisen sektorin mahtavaa osuutta Suomessa myös pienemmäksi, ja huippujohtajia vapautuisi vapaille työmarkkimoille ahkeraa osaamistaan näyttämään.

Mitä sitten tulee poliittisiin nimityksiin, olen hiukan skeptinen. PM Sipilähän on tavan kepupoliitikko, joten lupauksensa lähtökohtaisesti ovat täysin tyhjän päällä ja tilannekohtaisen edun sanelemia. Esimerkkinä pääministeritason lupauksesta :

"Annan taloni jne.. Enpäs sitten annakaan."

Juha Hämäläinen

Heitämpä tännekin ihmettelyäsi tukevan kommenttini Huuskon blogista....

"

Ihmettelen suuresti, että näitä kekkuloita pitää vielä valita, johonkin työhön jonka EKP on nielaissut vuonna 2014!

"Die deutschen Abgeordneten haben ein weiteres Stück deutscher Souveränität der Bankenaufsicht der EZB übertragen. Die Bundesbank ist damit in weiten Teilen überflüssig geworden. Es würde reichen, Jens Weidmann mit einem Laptop und Handy auszustatten."

Saksassa on siis jo vuonna 2014 todettu edellä olevan tekstin mukaan, että Saksan keskuspankin toimintaan riittää, kun johtaja Jens Weidmann varustetaan läppärillä ja puhelimella .............

No Suomi on perinteisesti hoitanut Arkadianmäen ongelmajätteet johonkin huuhaavirkaan ja kansalta on leikattu lahkeita ja lounaita näiden lumiukkojen säilytyksen takia!"

Ja lisään tänne "karvahattupuolelle", joitain yksityiskohtia (Hämiö)

"Saksan keskuspankin henkilökunta yritti loppuun asti vaikuttaa paikkaansa pankkivalvonnassa, koska suuri osa sen työntekijöistä tekee juuri pankkivalvontaa. Parlamentti teki kompromissin jolla keskuspankin valvojat työskentelevät BaFin:ille jos se tarvitsee apua. BaFin taas tekee töitä EKP:lle eli Saksan keskuspankista tuli periaatteessa EKP:n ali-ali-urakoitsija ja onko avulle tarvetta on kyseenalaista.

Nämä uudet järjestelyt johtavat Saksan keskuspankin alas ajoon, jossa tuhannet työntekijät joutuvat etsimään uuden työn tai siirretään eläkkeelle. Jatkossa keskuspankki tarvitsee yhden miehen toimiston, koska kaikki komennot tulee EKP:ltä, joka tekee myös kaiken työn.

Tämän pankki-unioni päätöksen seurauksena Eulla on yksi keskitetty „pankki hallitus“, joka päättää rahapolitiikasta myös Lontoossa toimiva European Banking Authority (EBA) kuuluu tähän EKPn päätösten alle. Näin myös Britannia on riippuvainen EKP:stä."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2014/11/16/pank...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olen melkoisen vakuuttunut, että poliittiset virkanimitykset loppuvat vasta sitten kun ne loppuvat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset