Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen elitististä verkkomediaa ei pidä maksattaa veronmaksajilla

Yle täytti 90 vuotta. Juhlan puitteissa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja entinen toimitusjohtaja/televisiojohtaja Arne Wessberg olivat Yle Puheen Ajantasassa. Toimittaja kysyi heiltä visiota 100-vuotiaasta Ylestä. 

Lauri Kivinen vastasi näin: "Ollaan taitekohdassa, joka liittyy internetiin ja siihen, että sama sisältö voi hyvin eri muodoissaan yhdellä laitteella, kuvana, tekstinä, äänenä, videona, ja tämä tietysti tarkoittaa sitä, että ne kietoutuu toisiinsa, ja silloin meidän täytyy olla hyvin vahvasti läsnä tässä uudessa ympäristössä".

Kivisen kommentin kuultuaan Wessberg reagoi näin: "Se että yhä suurempi osa tästä materiaalista haetaan muualta kuin perinteisistä radio tai televisiolähetyksistä on itsestään selvää, mutta ei tämä mikään revoluutio ole!"

Ylen radio- ja televisiolähetykset ovat saaneet alkunsa tekniikan pioneerien ja Pelle Pelottomien keksinnöistä. Niinpä jo 90-luvulla Yleisradiossa puuhasteli propellipäitä, joiden mukaan nyt digitalisaatio ja internet korvaisivat television ja radion. Silloin vielä Ylen johtajat Arne mukaan lukien pitivät propellipäät aisoissa.

Nyt tilanne on toinen. Ylen toimitusjohtaja on itse propellipäiden propellipää. Ylen työntekijä kirjoittaakin henkilökunnan tilanteesta: "Moni aikoinaan radioon tai televisioon töihin tullut huomaa vääntävänsä kynnet verillä juttuja nettiin."

Pohjoismaiden yleisradiot ovat vastanneet mediaympäristön muutokseen kehittämällä ohjelmatarjontaansa. Tulokset ovat erinomaisia. Esimerkiksi draamassa on päästy kansainväliselle tasolle ja levitykseen. Kaikilla ohjelma-alueilla on menty eteenpäin sekä televisiossa että radiossa.

Ainoastaan Suomen Yleisradio on valinnut toisen tien, ja käyttää poltetun maan taktiikkaa. Verkkomediaan panostetaan varsinkin television kustannuksella. Television toinen pääkanava TV2 on ajettu alas. Ylen uutislähetyksissä mainostetaan vain otsikot, ja kehotetaan menemään yle.fi sivuille. 

Yle ei kerro eikä varmaan tiedäkään verkkomediansa kustannuksia ja käyttäjämääriä. Yle ei enää tiedä edes ohjelmiensa kustannuksia ja tuntihintoja. Katsojatiedot sentään saadaan Finnpanelin tekemästä mittaritutkimuksesta.

Missään muualla ei ole tällaista yleisradiostrategiaa. Suomessa mentiin yleisösuhteessa sellaisille rajoille, että oli pakko siirtyä pakolliseen Yle-veroon. Sitten kun vero tuli, Yle pani entistä isomman vaihteen päälle. 

Yleisradiotoiminnan perusperiaate on, että ohjelmat ja palvelut tarjotaan kaikille yhtäläisesti ja yhtäläisin ehdoin. Suomessa tätä on havainnollistettu puhumalla Pihtiputaan mummosta. Pihtiputaan mummo voi kyllä hakea Ylen sivuilta ohjelmiin liittyvää tietoa ja katsoa ja kuunnella Yle-Areenaa, mutta siihen se sitten jääkin.

Olisi perusteltua, että nämä Pihtiputaan mummon jutut kustannettaisiin Yle-verolla, mutta kaikki muut tingeltangelit eivät olisi ns. julkista palvelua, vaan ne olisivat maksuperusteisia. Silloin ne myös kustannettaisiin ja mitoitettaisiin käytön mukaan, eikä veronmaksajien piikki olisi enää auki. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Ylen uutislähetyksissä mainostetaan vain otsikot, ja kehotetaan menemään yle.fi sivuille."

Samaan olen kiinnittänyt huomiota. Tuo uutisointitapa on muuten epätasa-arvoinen, kun otetaan huomioon kaikki yle-veroa pakolla maksavat, sillä tiedän monia eläkeläisiä, joilla ei ole netti käytettävissä millään laitteella. On vain TV. Uutislähetyksistä voisi aivan hyvin jättää pois kaikki toisarvoisen ja käsitellä todellisia uutisia hiukan tarkemmalla seulalla. Tarkoittaa sitä, että pidennetään uutislähetysten aikaa kaikenlaisen hömpän ajasta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ylen teksti-tv on nykyään ajettu alas. Uutisisia on vain nimeksi. Eräs käyttäjä valitti, kun oli yhdeksän kotimaan uutista, ja neljä niistä käsitteli Särkänniemen delfiinejä. Kuitenkin teksti-tv on monelle iäkkäälle ja rajoittuneelle erittäin tärkeä media. Yle Fem kanavalla ei ole enää ruotsinkielistä teksti-tv palvelua, mutta kun siellä alkaa SVT:n osuus, niin tulee näkyviin SVT:n teksti-tv. Kannattaa katsoa ja verrata Suomen vastaavaan palveluun.

Seppo Hildén

Saman YLE:n tekstiTV:n köyhtymisen olen pannut merkille. Eihän se mikään runsaudensarvi ole ollut koskaan, mutta nyt on näköjään jonkinlainen resurssien alasajo (toimittajien väheneminen sieltä osastosta) menossa.

Sen sijaan Ruotsin asioista pysyy hyvin selvillä pelkästään seuraamalla YLE:n FEM-kanavalta lähetettävän STV:n signaalin mukana tulevaa teksti-tv:tä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #3

#3)
Totta: tekstitelevisio on aivan alennustilassa. Minulla oli vuosia tapana töistä tullessa avata tv ja katsoa texti-tv. Nykyisin ei enää maksa vaivaa! Ja kuitenkin: mikä olisi kustannustehokkain tapa pitää YLEn puolesta uutistarjonta ajantasalla laajalle yleisölle; voisi katsoa milloin vain ja saisi tuoreet tiedot.
Alasajo on selvästi strateginen valinta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

En minä osaa pitää noita netissä annettavia palveluita mitenkään elitistisinä. En edes tänään saati sitten kymmenen vuoden päästä. Ja tuossahan visioitiin tuonne 10 vuoden taakse.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yle Areena on ilman muuta parasta, mitä suomalainen media tarjoaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ylen tuotanto- ja lähetystekniikassa on perinteisesti ollut virheille 0-toleranssi. Nykyään häiriöt ja virheet ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Brysselin terrori-iskun raportointi oli fiasko ja pieleen meni jopa Ylen juhlajumalanpalvelus. Onkohan koskaan ennen jäänyt jumalanpalvelus tällä tavalla lähettämättä:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000125869...
(Kannattaa lukea lukijoiden kommentit)

Kirjoitin Ylen Brysselin pieleen menneestä TV-lähetyksestä täällä:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2141...

Pekka Heliste

YLEhän ei enää vastaa lähetystekniikasta vaan Digita, DNA ja muut teleoperaattorit

Minullakaan ei ole enää antennia eikä kaapeli-tv tä

Ohjelmat tulevat nettiyhteyden kautta tai mobiilista

YLE on enää vain yksi ohjelmatoimittaja muiden joukossa

Radiokavia minulla on käytettävissä kymmeniä tuhansia , samoin tv-kanvaia ja YLE on vain yksi kilpailevista kanavista.

Teksiti-tv on välineenä aivan onneton, huono grafiikka vaatii paljon työtä ja informaatiosisältö on vähäinen

Yleisradio ei voi laajnetaa ohjelmatarjontaansa, päinvastoin SOS hallitus on pakottanut YLEn ajamaan lukuisia ohjelmia alas ja edellyttää, että YLE ostaa ohjelmatuotantonsa kalliilla yksityisiltä toimijoilta

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

YLE:llä lienee liikaa toimittajia ja ohjelma-aikaa kun toimittajien vaivaannuttavat mukaviihdyttävät kahvihuonelärpätykset pitää kameroida Aamu-TV:ssä.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Uutisten laadun soisi olevan samalla tasolla reilun rahoituksen kanssa. Nyt näin ei valitettavasti ole. On muuten ihan sama, mitä jakelukanavaa käytetään, kunhan laadukas tavara on käytännössä kaikkien ' omistajien ' saatavilla. Myös sen mökin mummon.

Toimituksen poiminnat