Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Mihin Yle tarvitsee päätoimittajaa?

Yleisradiossa on nykyään uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja. Ennen Yleisradiossa oli vain uutistoiminnan päällikkö. Hän huolehti lähinnä käytännön asioista. Toimituksellinen vastuu oli toimittajien itsensä harteilla. Jos jotain vastuukysymyksiä tuli, niin Yleisradion lakimiehet osasivat asiansa.

Kaupallisessa mediassa ja järjestöjen ym. julkaisuissa päätoimittaja edustaa omistajan ääntä ja agendaa. Hän valvoo ja vastaa, että julkaisun työntekijät eivät potki aisan yli.

Jos päätoimittaja itse poikkeaa linjasta, tai ei onnistu pitämään toimittajia linjassa, hänet potkitaan ulos. Lapin Kansan päätoimittajaksi valittu Johanna Korhonen erotettiin ennen kuin ehti edes aloittaa.

Suomen laki ei tunne vastaavan päätoimittajan tehtävää. Lain mukaan ohjelmalla tai jutulla pitää kuitenkin olla vastaava toimittaja. 

Ylen päätoimittajan vakanssi sellaisena, kuin se nykyään Ylessä on, ei ole julkisen palvelun hengen mukainen. Ylen toimittajien pitäisi olla toimissaan yhtä riippumattomia, puolueettomia, vapaita ja vastuullisia kuin ovat oikeuslaitoksen tuomarit.

Näin oli ennen, ja silloin syntyi ns. Yle-laatua ja osaamista. Nykyään moni näistä toimittajista ja ohjaajista on jäänyt pois, siirtynyt kaupalliselle puolelle, tai siirretty vähemmän näkyviin tehtäviin. 

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnalla on agenda suhteessa esimerkiksi EU-jäsenyyteen ja euroon, joita ei juurikaan kritisoida. Toiselta puolen Venäjän uhat, populistit, rasistit yms. ovat jatkuvasti tapetilla.

Yle on siirtynyt 1970-luvun informatiivisesta ohjelmapolitiikasta täysin vastakkaiselle laidalle, eli disinformatiiviseen ohjelmapolitiikkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Perussuomalaiset ovat erittäin Yle-kriittisiä. Kuitenkin Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja on perussuomalainen?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo...samaa ihmettelin itsekkin. Eduskunta valitsee hallintoneuvoston ensimmäisillä valtiopäivillä. Muistaakseni 21 jäsentä eri puolueista. Paperilla luulisi hallintoneuvoston käyttävän ylintä valtaa se on käytännössä aika hampaaton. Operatiiviseen toimintaan sillä ei juurikaan ole mahdollisuuksia puuttua, vaikka työkalut pakista periaatteessa löytyvätkin.

Seuraavaksi tulee hallitus ja sen jälkeen operatiivinen johto, joka tosielämässä vastaa Ylen jokapäiväisistä asioista. Hallituksella lienee valtaa jonkinverran puuttua toimituksellisiin asioihin. Tätä tapahtuu äärimmäisen harvoin. Operatiivinen johto on se joka koko sirkusta pyörittää ja vastaa myös sisällöstä.

Ylen poliittinen toimitus on aika ovelaa porukkaa. Seurasin sillain toisella silmällä, heidän työskentelyään Turun puoluekokouksessa. Leikkaus oli ainakin taidolla tehty....eli se mikä loppujen lopuksi eetteriin päätyi.

Eipä noille mitään voi. Täytyy vain hyväksyä. Jossain vaiheessa kilahtaa taatusti omaan nilkkaan. Merkit ovat ainakin hyvät. Ei kansa niin tyhmää ole, että kaikki menisi läpi.

Ylestä ja sen organisaatiosta löytyy kukluttamalla hyvin tietoa.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Eikös vielä jokin aika sitten YLE:lla ollut kirjattu agenda suhteessa monikulttuurisuuteen? PS ilmeisesti sai siihen muutoksen.

Mutta jonkinlainen epäpyhä konsensus YLE:n hallintoneuvoston puheenjohtajalla tuntuu olevan YLE:n kanssa... en tiedä, onko perussuomalaisten kritisointi jollakin alueella rajattu, vai mikä lie diili on voimassa tällä hallituskaudella...?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Uutisten lapsellisuudet tyyliin, miten maahanmuuttaja kolaa lunta varvastossuissa, leikkaa ruohoja tai poimii herneitä jne. ovat sentään jo muualla kuin uutisissa.

Eero Mattila

"Yle on siirtynyt 1970-luvun informatiivisesta ohjelmapolitiikasta täysin vastakkaiselle laidalle, eli disinformatiiviseen ohjelmapolitiikkaan."

70-luvulla Ylen toimittajat ramppasivat Neuvostoliitossa kuulemassa miten ja mitä itänaapurin asioista piti uutisoida. Jollekin saattaa olla vaikea uskoa tätä todeksi. Nyt rampataan Brysselissä ja ollaan siitä ylpeitä.

"Näin naapurissa" perinne elää yhä vahvana Ylessä, tuntuu että se on levinnyt myös muihin medioihin kuten Helsingin Sanomiin. Ajankohtais- ja uutistoiminta on yhä lähempänä puhdasta propagandaa, jossa todistellaan ennalta päätettyjä "totuuksia" tosiksi epätosilla perusteilla. Disinformaatio on osa tätä "peliä."

Näitä epätosia sloganeita riittää:
- Maatalous saastuttaa vedet
- EU jäsenyys on yksiselitteisesti hyvä asia
- Yhteinen rahaliitto on yksiselitteisesti hyvä asia
- Maahanmuutto kaikissa muodoissaan on hieno asia
- Maahanmuuttokriittisyys on rasismia
- Ihmisten siirtäminen kaupunkeihin on kestävää kehitystä
- Jäteveden puhdistamossa kaikki haitta-aineet ja ravinteet poistuvat jonnekin
- Kuntauudistus säästää rahaa
- Koulupakko on hyvä asia

Yhteisesti päätettyjä pahoja asioita on varmaan yhtä paljon:
- Maahanmuuttokriittisyys on paha asia
- Kansallismielisyys on paha asia
- Suomen lippu on paha asia
- Itsenäinen ajattelu on paha asia
- Itsenäinen yrittäjä on paha asia
- Omakotitalo haja-asutusalueella on paha asia

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun yksityisten mediatalojen tulokset heikkenevät, olisi syytä laskea myös YLE:n budjettia. Valtiollisen mediatalon kanssa on vaikea kilpailla, koska sillä on veronmaksajien rajaton tuki takanaan.

Toimituksen poiminnat