Kimmo Saarikko ”Totuuden salaaminen on ainoa tieteen tuntema säädyttömyys” Sosiologi Edvard Westermarck

Suomen liikennekulttuuri - kuoleman kulttuuri

Kemiössä tapahtui järkyttävä tieltä ulosajo. Uhreina olivat vuonna 1982, 1990, 1996 ja 1974 syntyneet miehet. Kolme heistä oli kuollut niille sijoilleen. Yksi on kriittisessä tilassa sairaalassa.

Turmapaikan vaarallisuus on ollut tiedossa jo pitkään. Tien kallistukset ovat pielessä. Ulosajoja on sattunut paljon. Ely-keskuksen mukaan kaikki olisi kuitenkin kunnossa, ja lisäksi on alennettu nopeusrajoitus. Auto on ajanut huomattavaa ylinopeutta.

Näitä samanlaisia surmanloukkuja on monessa paikassa Suomessa. Niitä ei korjata, vaan laitetaan varoitusmerkkejä. Vastuu huonosta tienpidosta siirretään tien käyttäjille.

Ruotsissa liikenteen turvakamerat on sijoitettu turvallisuuden lisäämiseksi. Suomessa turvakamerat ovat peltipoliiseja. Ne on sijoiteltu ansoiksi ja sakkorysiksi. 

Yli miljoona kilometriä ajaneena olen saanut vain yhden ylinopeussakon. Poliisi sanoi, että nopeus oli tasan 100 km tunnissa. Niin pitikin olla. En huomannut, että nopeusrajoitus olikin vaihtunut 80 km tunnissa. Sen takia poliisikin oli mutkan takana sakkorysäänsä pitämässä.

Nuoret koulitaan huonoon liikennekulttuuriin mopoilemalla. Mopovaiheessa opitaan päristely, kaahailu ja keuliminen. Parasta liikennekulttuuria olisikin jättää mopovaihe väliin, ja antaa 16-vuotiaille oikeus ajaa autoa. Kyllä nuoret autolla osaavat ajaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Autoverotus oli sairasta jo itsenäisyyden aikana mutta tiestö kuten muukin infra on täysin rappeutunut liittovaltioon liittymisen jälkeen. Talouspolitiikka on rikki eikä hallitukset suostu myöntämään virheitään säästöpolitiikassa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Missään muualla ei ole yhtä kukoistavaa autokorjaamo-bisnestä kuin Suomessa. Kuoppaisten teiden takia tyypillisin vika, josta Suomi-auto jää kiinni katsastuksessa lienee kuopissa hajonnut ohjauksen välivarsi eli ns. koiranluu. Sen vaihtaminen on kallista puuhaa. Tienpitäjä ei sitä maksa tai korvaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ajoin tänään Porvoo-Helsinki-moottoritiellä. Siellä on tehty syysmyöhään päällystystöitä ja muutamia reunaviivamerkintöjä ´lienee vielä tekemättä. Tiellä oli jo jäinen polanne ja reunaviivoja ei ollut näkyvissä. Pitkä pätkä oli kuitenkin alennettua nopeutta 89 km/h ja selityksenä tien kunnossapitotyö. Eihän siellä ollut yhtään työkonetta näkyvissä. Osa autoilijoista tietää tämän ja kaasujalka ei juuri nouse rajoituksen kohdalla, koska he tietävät, että se on perusteeton.

Tämä on normaalia autoilijoiden kyykyttämistä. Samaisen moottoritien ja Kehä III:n risteysalueella oli muistaakseni rajoitus peräti 50 tai 60 km/h kuukausitolkulla, vaikka tie oli jo normaalissa kunnossa. Jälleen useimmat autoilijat ajelivat reilua ylinopeutta, koska mitään syytä alennetulle nopeudelle ei ollut.

Ongelma on yleisessä tiedossa, mutta viranomaiset eivät eväänsä heilauta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

"Osa autoilijoista tietää tämän ja kaasujalka ei juuri nouse rajoituksen kohdalla, koska he tietävät, että se on perusteeton."

Juurikin näin se menee, ja jos oikeasti olisikin paikka nostaa kaasujalkaa, niin sitä ei sitten nosteta, kun ajatellaan, että se on kiusantekoa ja bluffia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Turmapaikan vaarallisuus on ollut tiedossa jo pitkään.
Auto on ajanut huomattavaa ylinopeutta.
Näitä samanlaisia surmanloukkuja on monessa paikassa Suomessa."

Uhrit oli ilmeisesti paikkakuntalaisia ja paikan vaarallisuus tiedossa. Silti kuski on ajanut huomattavaa ylinopeutta vaikka tiesi mutkan vaaralliseksi.
Surmanloukku se ei ollut koska nopeusrajoitusta oli alennettu ja vaara tiedossa. En kyllä laittaisi tätäkään onnettomuutta tien piikkiin vaikka samaa mieltä olen että kaikkialla maassa tiet on melko surkeessa kunnossa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

En minäkään onnettomuutta tien piikkiin laita, ja sen sen takia otankin esille myös tuon kaahailukulttuurin, johon opitaan jo mopoiässä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toi johtuu siitä että poliisilla ei ole aikaa jahdata noita viritettyjä mopoja. Ei vaikka kertoo ajan ja paikan jossa taatusti sais niitä kiinni. Kun tossa iässä saa tehdä liikenteessä mitä huvittaa niin pahaa jälkeä siitä syntyy kun saa "oikean" ajokortin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Uutiset kertovat, että ulosajosta hengissä selvinnyt mies on kuollut vammoihinsa,

Käyttäjän SeijaRannikko-Iltanen kuva
Seija Randell

Salon Seudun Sanomissa (7.11.) Ely-keskuksen insinööri sanoo, että tien kallistuksessa ei ollut ongelmia, mutta myöntää tien olevan huonokuntoinen. Voisi päätellä, että ns. inhimilliset syyt onnettomuuden ovat aiheuttaneet.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Liikennekulttuuri on parantunut mopojen sen jälkeen kun mopot siirrettiin ajoteille missä mopoilijoille opetetaan samantien niille kaapin paikka ... Suomessa mieluummin kepitetään autoilijoita liikkumisen pakosta kuin parannetaan tiestöä turvallisemmaksi sekä kevyen liikenteen osapuolille kuin autoilijoille. Tiestö huutaa rahaa mutta ainoa mitä tehdään on vain pikkuisen kuorrutetaan päältä paremman. Tämän lisäksi lisätään automaattisia sakotusrysiä jotta voitaisiin vielä enemmän kurittaa liikennettä ja niiden käyttäjiä.

Ja voitaisiin tehdä enemmän haittaa liikenteelle.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset