Mistä on Ylen hyvät toimittajat tehty?

Yleisradio on täällä Uuden Suomen Puheenvuorossakin saanut osakseen voimakasta kritiikkiä viimeksi USA:n presidentinvaalien ohjelmista ja uutisoinneista.

Viime torstain A-Studion taustakuva kertoo paljon siitä asetelmasta, joka Ylessä on ollut. Sialta näyttävä Trumpin kuva on harkiten ja vaivalla valittu ja DDR:n oppeja käyttäen (ks. kuva).

Tällainen sikailu on tietenkin sallittua, jos Ylen omistaja sellaista haluaa ja sallii. Ylessä tätä ylintä valtaa käyttää tai paremminkin on käyttämättä eduskunnan keskuudestaan valitsema hallintoneuvosto. 

Yleisradion omistajia ovat kuitenkin Yle-veron maksajat. Heillä pitäisi olla oikeus valita suorilla vaaleilla edustajisto samaan tapaan kuin on vaaleilla valitut Osuuskaupan edustajistot. Tätä mallia olen ehdottanut Ylen hallintomalliksi, ja se on saanut laajaa kannatusta.

Josko Yleltä haluttaisiin arvokasta ja puolueetonta journalismia, Ylen toimittajan tehtäviin pitäisi olla pätevyysvaatimuksena korkeakoulututkinto eli tutkijan pätevyys. Silloin toimittajalla olisi kyky asettua objektiivisesti "kohteen" ulkopuolelle.

Nykyään Ylen toimittajaksi pääsee kuka tahansa, jos on "hyvä tyyppi", kuten Ylen päätoimittaja on sanonut. Ylessä viihdyttäminen ja miellyttäminen ovatkin meneet  objektiivisuuden ja tiedottamisen edelle. 

Hyvää hallintoa on, että veroilla rahoitetut työpaikat ovat julkisesti avoinna ja haettavissa, ja että valinnat tehdään läpinäkyvästi. Yleisradion hallintoneuvoston pitäisi päättää, että kaikki Yleisradion toistaiseksi voimassa olevat työpaikat pitää laittaa yleiseen ja julkiseen hakuun, ja että henkilövalinnat perustuvat pätevyyteen ja ammattitaitoon. 

Lisäksi Ylessä pitäisi lopettaa kallis ja rahakas hierarkkinen päällikkö-organisaatio ja tuloskorttijohtaminen. Niiden tilalle tarvitaan ammattilaisten kollegiaalinen organisaatio, jossa jokainen toimittaja itse on vastuussa ohjelmistaan ja tekemisistään. Päätoimittajaa Ylessä ei tarvita. 

kimmosaarikko

Valtiotieteiden maisteri (sosiologi) ja Mensan jäsen.
Toiminut Turun yliopistossa opettajana ja tutkijana sekä Ylessä TV-ohjelmistojen suunnittelun ja toiminnan kehittämisen johdossa.
Minulle on ominaista C. Wright Millsin kaltainen "sociological imagination" ja kriittinen lähestymistapa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirjoitukseni eivät aina sovellu tosikoille. Harrastan perhokalastusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu