Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Diggaavatko aidot stadilaiset Guggenheimia?

Guggenheim, Guggenheim, Guggenheim. Tuntuu, että Suomeen ei muuta uutista ole mahtunutkaan kuin Guggenheim.

Olen itse kaupungin kasvatti, ja olen ajatellut, että mitähän aidot ja alkuperäiset stadilaiset ajattelevat Guggenheimista. Onkohan se vain junan tuomien landepaukkujen juttu? 

Yritin hakea verkosta mielipidekyselyä Guggenheimista. Kyselyä en löytänyt, mutta löysin mielenkiintoisen lehtijutun otsikolla "Mistä tulevat koppavat stadilaiset? Tietenkin landelta!"

Helsingin Uutisten artikkelissa Helsingissä syntynyt, ja Sipooseen muuttanut mies ihmettelee "maalaisten ylpistymistä", kun he ovat muuttaneet Helsinkiin. (Helsingin Uutiset)  Napapiiriltä Helsinkiin tullut cityihminen nimeltä Jari Tervo saa hänkin kuulla kunniansa.

Turun tautikin perustui siihen, kun Turku halusi olla Turkuakin suurempi. Hienoja historiallisia rakennuksia purettiin, ja kuorma-autoralli toi elementtiä tilalle. Kauppatorin varrelta jopa Hamburger Börs purettiin. Tilalle "tuotiin" Osuuskaupan hostelli (linkki).

Alkuperäiset turkulaiset olivat kauhuissaan. Helsingissä on menossa saman sorttinen Turun tauti ja rakennusbuumi. Onneksi vanhaa ja arvokasta ei sentään pureta.

Paljon kertoo, että entinen Helsingin kaupunginjohtaja - ei tosin syntyperäinen hesalainen - Raimo Ilaskivi on kirjoituksissaan kauhistellut Guggenheim-hanketta. Hän kirjoitti  Helsingin Sanomissa seuraavasti:

"Kukaan ei kuitenkaan voi ummistaa silmiään siltä, että mustasävyinen Guggenheim-suunnitelma pilaa Suomen valkoisen pääkaupungin rantasiluetin täydellisesti. Satamiin saapuvat matkustajat joutuvat laivan kannella kysymään, näinkö kaupungin imagoa tärvellään." (linkki)

Kirjoituksessaan Ilaskivi kummastelee mikkeliläisen ja Helsinkiin muuttaneen Olli Rehnin intoa tukea Guggenheimia: "Tätä taustaa vasten oli yllätys, että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ehätti ehdottamaan peräti 40 miljoonan euron osoittamista Guggenheim-hankkeelle, budjetin kautta maakuntalaistenkin veroista."

Raimo Ilaskivi on oikeassa. Hanasaaren synkkien hiilikasojen tilalle on tulossa mustanpuhuvat guggenheimit. Asiasta päätetään Helsingin kaupunginvaltuustossa. Siellä ei taida enää alkuperäisten stadilaisten ääni kuulua. Helsingin Uutisten kommenteissa joku kirjoittaakin:

"Ja Stadissa asioista päättää pääasiassa muualta tulleet ja jälki on sen mukaista."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Osaan sanoa vain omasta puolestani. En kaipaa Guggista Stadiini.

Käyttäjän pjsipola kuva
Pekka Sipola

Enkä minä. Johan se hemmetin karuselli vastakkaisella rannalla on kauhistus !

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikö suomalaiset itse osaisi tuolla rahalla suunnitella jotain "tyrmistyttävää"?

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

SYY: Helsingin poroporvarilliset eliittipäättäjät leikkivät Metropoliitta-leikkiä alemmuuskompleksissaan ja euforiassaan. Ilaskivi on oikeassa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hanasaaren synkkien hiilikasojen tilalle on tulossa mustanpuhuvat guggenheimit.

Ei pidä paikkaansa. Hanasaareen Helsingin vihervasemmistolainen kaupunginjohto suunnittelee suurmoskeijaa.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Noin 10 vuotta Helsingissä asuneena ihmettelin aina Kiasman olemassaoloa. Minusta kaupunkisuunnittelun näkökulmasta Kiasma olisi pitänyt räjäyttää TNT:llä hevon kuuseen ja tilalle olisi pitänyt rakentaa komea ja iso parkkihalli vähentämään autoilun houkuttelevuutta Helsingin keskustassa. Kun parille aidosti stadilaiselle tuttavalle tämän idean lohkaisin, niin naurunremakka oli taattu, en oikein saanut kannattajia tälle idealle.

Liekö nykytaiteen (tai nyky"taiteen" kuten minä sanoisin) halveksunta vain meidän puolilandella (eli pikkukaupungeissa) syntyneiden juttu ja todella urbaanit ihmiset, aidot stadilaiset sitä sitten arvostavat? Minusta on yllättävää, että yli puolet kaupunginhallituksesta kannattaa hanketta, niin järjettömänä sen itse näen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tässä on malliesimerkki , kuinka Suomi ja kiky "saadaan nousuun" pilvilinnoja rakentamalla idealisti-porukan toimesta. Missä todellisuudentaju Suomessa?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kuinkahan kauan pitää asua Helsingissä että on aito stadilainen, vai onko synnyttävä siellä? Kehittyykö juuri Pihtiputaalta raskaana Helsinkiin muuttavan äidin lapsesta stadilainen? Kuinka suuri osa helsinkiläisistä on aitoja stadilaisia?
Jos tavalla tai toisella stadilais statuksen omaava henkilö kannattaa Guggenheimia niin onko hän oikeastaan aito stadilainen?

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Minä olen käsittänyt asian niin, että "aito stadilainen" = "paljasjalkainen stadilainen" = Helsingissä syntynyt.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jonkun kykenevän pitäisi tehdä animaatio Kukkelista, miten kaupungin silhuetti piirtyy risteilylaivan aurinkokansille ja ohjaussillalle. Joku kaupunginvaltuutettu voisi esittää sen päätöskokouksessa kolleegoille.

Voisihan museon myös Alvarin hengessä päällystää valkoisella marmorilla, työllistävä vaikutus laatanvaihtotalkoilla 20-30 vuoden välein. Pitäisi varmaan kysyä Annilta´, mitä mieltä sattuu olemaan, eikös tämä kuulu apulaisjohtajan tehtäväkenttään?

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Sama ilmiö havaittavissa myös Tampereella. VR:n pönttövuoren takaa rahtaamat haluavat muuttaa kaupungin hönkimään kansainvälistä tuulahdusta vankalla kyläostarin nurkissa notkumisen ja parin Teneriffan ja Tallinnan matkan antamalla kokemuksella.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HS. soitti valtuutetuille: Guggenheim on suurissa vaikeuksissa Helsingin valtuustossa:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1479790888718

TULEVAT Kuntavaalit pelottavat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset