Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Luojan kiitos meillä on RTTL

Missään muualla ei ole kansallisella yleisradioyhtiöllä samanlaista hallintomallia kuin Suomen Yleisradiolla. Se on sekoitus Pohjois-Koreaa ja Lehman Brothersia. Ylintä päätösvaltaa käyttää eduskunnan itse itsestään valitsema poliittinen hallintoneuvosto. Ylen hallitus puolestaan on suomalaisen yritysmaailman tapaan täynnä alan outsidereita.

Hallintoneuvostot menevät eduskunnan myötä neljän vuoden välein. Johtajia ja päälliköitä bongataan ilman julkista hakua. Pätevillä ei nykyään ole asiaa Yleisradioon. Pitää olla sopiva, kuten päätoimittaja  Atte Jääskeläinen linjasi Pressiklubissa.  Piilovaikuttamisesta Yle on tehnyt tiedettä ja taidetta (linkki).

Yle on ollut kuin kimalteinen joulukuusi, jonka latva vaihtuu ja heiluu holtittomasti tuulessa. Onneksi on RTTL, joka on huolehtinut Ylen jatkuvuudesta ja pitänyt pakettia kasassa.

RTTL on Radio ja televisiotoimittajien liitto. Se on aina kantanut huolta Yleisradiotoiminnan asemasta ja tulevaisuudesta Suomessa ja ennen kaikkea Yle-osaamisesta.

Viime vuosina Ylen johtoketju on onnistunut kaivamaan RTTL:n alta maata massiivisilla irtisanomisilla ja viemällä Ylen tarjontaa vauhdilla internetiin ja verkkoon instagrammien, You Tuben, klikkaus-, printti- ja latausjuttujen seuraan. Pihtiputaan mummo ja broadcasting ovat nykyään Ylessä kirosanoja.

Toimittajien itsesuojeluvaisto on johtanut itsemoderointiin, ja tehnyt Ylen journalismista neutraalia, harmitonta, tyhjänpäiväistä ja disinformatiivista Human interest -journalismia. Yleä johdetaan pelolla.

Likaisessa Sipilä-jupakassa Ylen hallintohimmelit ja komentoketjut Ylen uutisten päällikkökokouksineen menivät liian pitkälle. RTTL reagoi ja totesi, että Yle rikkoo ainakin seuraavia Journalistin ohjeita:
- Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
- Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.
- Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

RTTL on aivan oikeassa. Riippumaton journalismi kaipaa päätoimittajaa ja komentoketjua yhtä vähän kuin lintu ornitologia. Journalistisen vapauden pitää olla verrattavissa tuomarin vapauteen ja riippumattomuuteen. Päätoimittajuus on Yleisradiossa varsin tuore  keksintö ja voi kysyä "Tarvitseeko Yleisradio päätoimittajaa?"

Yle on kehittänyt ilmiömäisen establishmentin ja retoriikaan, jolla se puolustaa toimintaa, joka on länsimaisen sananvapauden ja vapaan tiedonvälityksen vastaista. Ylen poliittiset ja hämärät piilonimitykset pitää lopettaa ja päällikkövaltaisuus ja komentoketjut purkaa. RTTL:n toiminta ja asema pitää turvata.

Kellot soivat, ja Yleisradion hallinto pitäisi nyt viimeinkin uudistaa. Yleisradion toimintaorganisaatioon pitäisi tehdä peruskorjaus. Hallintomallina pitäisi olla Yle-veron maksajien vaaleilla valitsema edustajisto.

Toivon voimia ja jaksamista RTTL:n luottamushenkilöille. He laittavat itsensä peliin työsuhteensa uhallakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Erikoistoimittaja Pekka Ervasti sai erikoiset potkut Ylestä. Minkä takia?
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2179...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Täytyy laittaa tämäkin tänne, kun pois potkittu Ylen uutisten toimittaja kirjoittaa tänään paljon kertovasti Iltalehden blogin kommenteissa:

"Hienoa että tässä tuotiin historiaa: Ari Järvinen oli aivan loistava johtaja Ylessä myös sisäisesti, hän kuunteli myös freelancereitä ja sidosryhmäläisiä, pahnan pohjimmaisia, jos oli jotain korjattavaa talon tavoissa – jopa väliasteen pomojen pompotuksessa. Suuri sydän.
Atte Jääskeläinen teki uskomattoman nopean kiipimisen huipulle ja Marjo Ahonen toimii tiukkana tätinä – välikätenä hankalissa asioissa. Kun minut heitettiin rumasti täysin selittämättä kateellisen toimittajan ja katkeroituneen välipomon toimesta ulos yli 15 vuoden jälkeen kaikkeni Ylen uutisille antaneena, välillä jopa hengenvaarallisissa tilanteissa, niin ei ollut mitään tahoa minne esittää omaa näkökulmaa – Atte ei edes kuunnellut ja Marjo toisti vaan että päätökset on jo tehty. Molemmat tuolloin uusia pomoja, vaikka Aten touhua olin nähnyt jo Hesarin ajoilta. Varastivat vielä, vaikka toisin väittivät, avainhenkilön. Mutta ei Suomen kokoisessa maassa parempi olla sanomatta mitään. Nyt olen huomannut sivusta seuraavana että Ylessä on laajemminkin levinnyt pelon ja vallankäytön ilmapiiri – joka varmaan hohkaa sieltä ylhäältä."

Ari Järvinen oli uutistoiminnan hallinnollinen päällikkö, mutta hän ei ollut päätoimittaja. Päätoimittajaa Yleisradiossa ei ollut, koska Yle halusi näin osoittaa, että Yle on riippumaton media, toisin kuin ne mediat joissa oli päätoimittaja, joka toteuttaa omistajan tahtoa ja ajatuksia. Ylessä toimittajat vastasivat itse jutuistaan ja olivat myös ilman ylhäältä tulevaa moderointia vapaita tekemään työtään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

KS: "Päätoimittajaa Yleisradiossa ei ollut, koska Yle halusi näin osoittaa, että Yle on riippumaton media, toisin kuin ne mediat joissa oli päätoimittaja, joka toteuttaa omistajan tahtoa ja ajatuksia. Ylessä toimittajat vastasivat itse jutuistaan ja olivat myös ilman ylhäältä tulevaa moderointia vapaita tekemään työtään."

Noin sen pitäisi toteutua, demokratian pelisäännöin toimivan länsimaan kansallisessa yleisradiossa (jollainen muuten miltei kaikissa viiteryhmämme maissa, esimerkkeinä RAI, Radiotelevisione italiana ja Britannian BBC). Sananvapauden toteutumisen jokseenkin ykkösmaaksi arvioitu Suomi näyttäytyykin nyt kerralla - kiitos Juha Sipilä - Turkmenistanilta ja Uzbekistanilta.

Wikin mukaan Atte Jääskeläinen on Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja. Siltä myös näyttää.
Toimittajat vastasivat itse jutuistaan, kuten kirjoitat, olisi parhaimmillaan itseohjautuvuutta, ohjautuvuutta sisältä käsin, joka on käsitykseni mukaan ihannetilanne.

Atte Jääskeläinen ei ole sovelias, luovuttuaan YLE:n journalistisesta integriteetistä, jatkamaan tehtävässään.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Mielikuva keskustataustaisesta Atte Jääskeläisestä moderoimassa kaverinsa kanssa uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittajien tekemiä juttuja ei ole kaunis. Ja kyllä tämä Ervastin keissikin tuli viimeistään nyt selkiytetyksi, ja siinä samalla YLEn rooli suomalaisessa mediassa. Mutta tätä suomalaiset median luotettavuustilastojen valossa haluavat, joten mikäs siinä. Johtuukohan se jotenkin suomalaisesta ruokavaliosta?

Toimituksen poiminnat