Kimmo Saarikko ”Totuuden salaaminen on ainoa tieteen tuntema säädyttömyys” Sosiologi Edvard Westermarck

Ylen irtisanomiset yllättivät Heinäluoman

Yleisradion tehtäviä ja rahoitusta pohtinut parlamentaarinen työryhmä sai kesän alussa työnsä valmiiksi (linkki). Yle lähti työryhmän muistion perusteella mitoittamaan tuotantohenkilökuntaa ja käynnisti mittavat YT-neuvottelut (linkki). 

Nyt työryhmän jäsen Eero Heinäluoma sanoo Journalistissa, että Ylen johdon toimet eivät vastaa parlamentaarisia linjauksia: "Suuret irtisanomiset ovat tulleet minulle – ja uskon, että muullekin Yle-työryhmälle – yllätyksenä. Ei sellaisista puhuttu silloin, kun työryhmä työskenteli" (linkki).

Ylen irtisanomiset kohdistuisivat Ylen Tuotanto ja Design -osastoon, jossa työskentelee TV-tuotannon ydinosaajia ja huippuammattilaisia: kuvaajia, äänisuunnittelijoita, lavastajia, puvustajia jne. Tällä hetkellä heidän korkea ammattitaitonsa näkyy Uusi päivä -sarjassa ja Joulukalenterissa. Kumpikin on tuotannollisesti ja teknisesti alansa huippua.

Ylen tarkoitus on irtisanoa noin 150 henkilöä, mikä vastaisi Tampereella työskentelevien määrää. Tampereella oleva draamatuotanto aiotaankin siirtää Helsinkiin siitäkin huolimatta, että Tampereella tuotanto on ollut huomattavasti tehokkaampaa ja edullisempaa kuin Helsingissä.

Design-ammattilaisten irtisanomisia on vaikea perustella parlamentaarisen työryhmän muistiolla, vaikka työryhmä esittääkin ulkopuolisten hankintojen lisäämistä kolmanneksella vuoteen 2022 mennessä. Rahassa lisäys olisi vain n. 15 miljoonaa euroa. 

Työryhmä ei myöskään määrittele tai täsmennä hankintojen laatua, vaan "esittää, että hallintoneuvosto päättää vuosittain riippumattomien tuottajien tuotantojen ostojen painotuksesta ja aikataulusta. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon muun muassa indie-markkinoiden kehitys sekä kyseisten tuotantojen laatu ja saatavuus."

Ylen ei kannata ostaa vaativaa draama- tai fiktiotuotantoa, kun se osaa itse tehdä sen parhaiten. Yhteistuotantoa se toki voi tehdä, ja erilaisia tuotantopanoksiahan se ostaa kaiken aikaa.

Raskaan ja vaikean tuotannon sijaan Ylen kannattaisi hankkia esimerkiksi kevyttä ja ketterää reportaasia ja dokumenttia, joiden tekemiseen Ylen järjestelmä on melko kallis ja kankea.

Asiasta on tulossa jälkipuintia ja voi olla, että yt-neuvottelut vedetään takaisin. Eero Heinäluoma näet toteaa Journalistin artikkelissa, että Ylen hallintoneuvosto seuraa työryhmän tavoitteiden toteutumista, ja tarvittaessa puuttuu asiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sosialidemokraatit petaavat itselleen ilmaista mainosta YLE:ltä seuraaviin vaaleihin. Seuraava sos.dem. johtoinen hallitus tulee korottamaan YLE-veroa tuntuvasti.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Työryhmän muistiossa on kuriositeetti, että "vuoden 2015 aikana Ylen verkko- ja mobiilipalveluihin tehtiin yhteensä yli 660 miljoonaa käyntiä".
Kun suomalaisia on 5,5 miljoonaa, niin tämähän tarkoittaisi yhtä käyntiä keskimäärin joka kolmas päivä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Nyt sitten Ylen viestintäjohtaja Reija Hyvärinen jättää yllättäen Ylen ja siirtyy kunnalliseen eläkelaitokseen:
http://www.marmai.fi/uutiset/reija-hyvarinen-vaiht...

Yle myös yllättäen tiedottaa, että se ei lopetakaan, vaan päin vastoin "Yle keskittää omia studiotuotantojaan Mediapolikseen ja vahvistaa toimintaansa Tampereella."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/16/yle-lisaa-...

Näin Hyvärinen vielä jokin aikaa sitten vastasi Tampereen TV-tuotannon lakkauttamisesta kysyneille:

"Eläköityneillä emerituksilla on erinomainen tuntuma julkisen palvelun ideaan ja saavutuksiin, mutta ei ehkä samalla tavalla koottua tuoreinta, päivittyvää informaatiota kuin yleläisillä siitä, mikä vallankumous mediatoimialalla on menossa."
http://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/ylen-uudis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset