Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Anne Berner - Pohjolan Theresa May – Sote ja maakuntauudistus

Anne Berner oli vieraana MTV:llä Peter Nymanin uudessa ohjemassa. Puheena oli liikenneuudistuksen kaatuminen kalkkiviivoille. Autoveron poistoa vaatineet autokauppiaat löivät yllättäen jarrut pohjaan ja syyttivät Berneriä automyynnin hyytymisestä.

Anne Berner kertoi ohjelmassa, että autokaupan edustajat olivat valmistelussa mukana ja he olivat mukana jopa välittömästi tiedotustilaisuutta edeltävässä sidosryhmätapaamisessa. Kukaan ei silloin nurissut mitään. Anne Berner voisikin lähettää näille miehille hamekankaat.  

Viime viikolla peruspalveluministeri Juha Rehula puolestaan oli Ylen politiikkaradiossa. Rehulan ajatuksena on, että Sote-uudistus lähtee palvelun käyttäjästä ja palveluiden yhtäläinen turvaaminen pitää turvata lainsäädännöllä.

Tätä Sote-lainsäädäntöä onkin sitten jo 600 sivua, mutta kokonaiskuva on kateissa ja maakuntauudistuksen tilanne on sekin epäselvä.  Rehula kirjoittaa sivuillaan, että   ”Perustat ja puitteet luodaan lainsäädännöllä, mutta sen jälkeen edessä on vuosien työ.”  Tarkoittaa siis sitä, että edessä on ikuisuusprojekti.

Seurasin Anne Bernerin liikenneuudistuksen tiedotustilaisuutta. Hän hallitsi asian erittäin kokonaisvaltaisesti ja systeemisesti. Nyt jos ja kun Rehula jättää kesken vaalikauden ministerin tehtävät, pitäisikin Sote:n ohjaksiin laittaa Anna Berner tai hänen kaltainen johtamistaitoinen henkilö.

Pyörääkään ei tarvitse keksiä uudestaan. Onhan Suomessa maakunta nimeltä Ahvenanmaa. Se huolehtii maakunnan Sotesta, koulutuksesta ja monesta muusta lailla säädellystä asiasta. Ahvenanmaalla asukkaiden terveys ja hyvinvointi ovat tutkitusti Euroopan kärjessä. Selkeä ja lyhyt laki Ahvenanmaan itsehallinnosta löytyy täältä. Sitä voi soveltaa koko valtakuntaan: "United Counties of Finland".

Anne Berner on olemustaan myöten samantapainen henkilö kuin brexitiä johtava Britannian pääministeri Theresa May. Politiikan ulkopuolelta tulleella Bernerillä on munaa enemmän kuin monella politiikan konkarilla. Kateudestako se matto hänen jalkojensa alta vedettiin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja minusta tuli Saarikko-fani heti laakista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikä maakunta saa valtionapuja eniten asukasta kohden nykyään ja tulevaisuudessa ?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kannattisi selvittää, miksi esitys sai niin vahvan vastustuksen. Miksi pitää tehdä muutos, kun autoilijoilta kerätään jo 7,5 miljardia ja teiden ylläpitoon ja uusinvestointeihin käytetään n. 1,5 miljardia. Sitten tulee Berner, joka selittää, että valtiolla ei ole varaa investoida teihin muuten kuin yksityistämisen kautta. Mutta ei mitään hätää autoilijat: te saatte verohelpotuksia siellä ja täällä.

Suurin osa kansalaisista osasi laskea yhteeen 1+1 ja totesi, että Bernerin mukaan summa onkin 3. Mistä ne puuttuvat investointirahat muka ilmestyvät tähän peliin? Ihan varmasti autoilijoilta vai luuletteko että pyöräilijöiltä?

Bernerin esitys oli härski temppu ajaa selvitys läpi muuttaen se hallituksen esitykseksi, joka runnotaan läpi kevään korvalla. Ei mennyt läpi.

Panee epäilemään, että taustalla on jotain muutakin, koska homma oli niin läpinäkyvä. Kuten näillä palstoilla on kirjoitettu, niin hyvinkin takana saattoi oola Sipilän grande plan. Kun Suomen väylät eli meidän kansallisomaisuutemme on yksityistetty, niin sellainen valtion omistuksessa oleva yhtiö voi saada lainaa 1-2 miljardia välittömästi, josta se tulouttaa valtiolle suurimman osan. Miksi näin? Suomen valtion ei tarvitse lisätä velanottoa, koska Sipilälle on valjennut, että Suomi velkaantuu entiseen tahtiin, ja hallitus ei voi mitään. Voi kuulostaa kaukaa haetulta, mutta tämä voisi olla ihan mahdollista. Joka tapauksessa valtiolla ei ole tuloja tarpeeksi ja jos velnottoa voidaan siirtää pois valtiolta, niin se on kovasti tervetullutta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eihän tuo ole kaukaa haettua. Noihan sen piti mennä. Tieyhtiölle velat ja valtiolle vähän hynää velan maksuun. Siitä olisi saanut pisteitä.

Rahat pitää nyt ottaa suoraan kansalaisilta. Orpo taitaa olla pelimies. Hänhän sanoi, että pitää leikata pari mrd. Sipilä meinasi ottaa tieyhtiön kautta, mutta meni kiville. Joutuu nyt syömään sanansa.

Toimituksen poiminnat