Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Kenelle ja mistä Yleisradion vastaava päätoimittaja on vastuussa?

Päätoimittajien yhdistys puolustaa jäseniensä asemaa suhteessa toimittajien sanavanvapauteen kannanotossaan Päätoimittajan tehtävä on kirkas. Sen mukaan "päätoimittajan yksiselitteinen velvollisuus on johtaa toimitusta, päättää ja olla vastuussa sen julkaisemasta sisällöstä."

Onkohan asia selvä ja kirkas myös Ylen kaltaisessa julkisen palvelun yleisradioyhtiössä?

Suomen laki ei tunne vastaavaa päätoimittajaa, kuten Yleisradio on sitä määritellyt savustaessaan eturivin toimittajia ulos talosta. Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä sanoo, että ohjelmatoiminnan harjoittajan tulee määrätä ohjelmaa varten vastaava toimittaja, ja että toimittaja voidaan tuomita "päätoimittajarikkomuksesta" (linkki).

Laki on kirjoitettu viisasti. Siinä on ajateltu myös oikeuskäytäntöä ja vastuun kohdentumista. Lääkäri ei voi siirtää vastuutaan, ei myöskään yleisradioyhtiön toimittaja.

Yleisradion vastuullinen päätoimittaja ei olekaan joutunut toimitukselliseen vastuuseen ja syytteeseen. Kaukana siitä. Esimerkiksi eräässä kunnianloukkausjutussa toimittaja sai sakot. Ohjelman tuottajan ja toimituksen päällikön syytteet hylättiin, koska he eivät tienneet toimittajan suorassa lähetyksessä esittämää muotoilua etukäteen.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa on monta sataa journalistia. Voisiko vastuu heidän työstään mitenkään olla päätoimittaja Atte jääskeläisellä, vai onko vastuu vain veruke maksaa kovaa palkkaa. Toimitusjohtaja Lauri Kivinen ei ole ottanut vastuuta mistään. Hän sai edeltäjiään paremman palkan ja vakituisen pestin. Tuloskorteilla on tullut lisää rahaa, oli tulos ja laatu miten surkeaa tahansa.

Yleisradiotoiminnan perinteisiin kuuluu, että toimittajat ovat vastuussa yleisöille - ei omistajalle, kuten kaupallisella puolella on viimekädessä asian laita. Yksityisessä mediassa ammattitaidottomat toimitusjohtajat ja päätoimittajat ovatkin saaneet kenkää.

Julkisen palvelun Yleisradiossa asia on nykyään päinvastoin. Johtajat saavat olla rauhassa, kun journalismille ja yleisöille lojaaleja eturivin toimittajia kyörätään ulos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Yksityisessä mediassa ammattitaidottomat toimitusjohtajat ja päätoimittajat ovatkin saaneet kenkää. Julkisen palvelun Yleisradiossa asia on nykyään päinvastoin. Johtajat saavat olla rauhassa, kun journalismille ja yleisöille lojaaleja eturivin toimittajia kyörätään ulos."

Yleisradiossa johtajat ovatkin eräänlaisia politrukkeja, jotka paimentavat toimittajia ja valvovat poliitikkojen etua. Tämä nähtiin Sipilän tapauksessa.

Juuso Hämäläinen

Päätoimittajat on nimenomaan palkattu politrukeiksi valvomaan omiaan ja sensuroimaan sekä kantamaan muodollisesti vastuun mediansa tuotoksista.

Mitä tulee Ylen ylimmän johdon palkkaukseen niin mallia on otettu Nokiasta. Siellä riittävän ylhäällä rahaa tuli kaatamalla, vaikkei olisi saanut kuin tuhoa aikaan. Olemalla tekemättä mitään merkityksellistä eli hajuttomana pysyen saattoi rahaa sataa vuosikymmenen ajan ennenkuin joku terävämpi huomasi lopettaa lypsämisen.

Toimituksen poiminnat