Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Eduskunnan Yleisradiosta tulikin Kokoomuksen Yleisradio

Eduskunnassa käytettiin liikuttuneita puheenvuoroja, kun uutta Yle-lakia valmisteltiin muutama vuosi sitten. Yleisradiosta haluttiin koko eduskunnan yleisradio ja riippumaton laitos. Riippumaton Ylestä tulikin. Poliitikot eivät pitkällä kepilläkään uskalla puuttua Ylen tekemisiin teki yleisradio mitä tahansa.

Mutta tuliko Yleisradiosta puolueeton tai tasapuolinen?

Kokoomustaustainen Lauri Kivinen aloitti Ylen toimitusjohtajana vuonna 2010.  Ensi töikseen hän hävitti kanavaorganisaation. Television ja radion uutiset ja asiaohjelmat keskitettiin yhdelle ja ainoalle "vastaavalle päätoimittajalle” eli gatekeeperille, joka on suoraan ja ainoastaan vastuussa toimitusjohtajalle.

Vasemmistolaiseksi haukuttu Ajankohtainen kakkonen lopetettiin ja koko perinteikäs TV 2 draamatuotantoineen ja muine ohjelmineen ajettiin alas. Kakkoskanavasta tuli urheilukanava, vaikka urheilu ei yleisradiotoimintaa olekaan kuin joiltain kansallisesti merkittävin osin. 

Yle Fem oli yhdessä SVT:n ohjelmien kanssa suomenkielistenkin seuraama TV-kanava. Svenska Yleä on pidetty RKP:n äänitorvena ja sen takia Yle Fem piti yhdistää ja upottaa Yle Teemaan. Päätös ei perustunut katsojatutkimuksiin, vaan se oli puhtaasti poliittinen päätös, jolla haluttiin heikentää suomenruotsalaisten palvelua. Yle Fem ajettiin pahempaan pimentoon, kuin toimiessaan aikoinaan samalla kanavalla TV 2:n kanssa.

Tällä talonhävityksellä on tehty tilaa Kokoomukselle. Kokoomuksella on jopa oma tuumaustunti Yle Puheen politiikkaradiossa. Oli tuskallista kuultavaa, miten EU-keskustelussa toimittaja keskeytti ja ulosnauroi ohjelmaan eksynyttä meppi Paavo Väyrystä. Samaan aikaan kokoomuksen meppi Sirpa Pietikäinen sai rauhassa pitää pitkät ja estottomat puheet EU:n erinomaisuudesta. Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen on usein vieraana Yle Puheessa, ei poliitikkona vaan "kutsuttuna asiantuntijana", kuten häntä on esitelty.

Viime sunnuntain television pääuutiseksi nostettiin Kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpon haastattelu. Juttu oli hyvää ja sliipattua mainostoimistolaatua. Siitä on artikkeli Ylen verkossa otsikolla  "Valtiovarainministeri Orpo Ylen haastattelussa: Euromaille lisää valtaa puuttua jäsenmaiden ongelmiin".

Orpon haastattelu oli tehty tiistaina eli päiviä aikaisemmin, mutta se esitettiin "uutisena" vasta sunnuntain uutislähetyksissä, koska sunnuntain lähetykset ovat viikon katsotuimmat. Sunnuntain puoli yhdeksän uutiset olivatkin jälleen koko viikon katsotuin TV-ohjelma. Petteri Orpo tavoitti kerralla jopa yli miljoona äänestäjää.

Samalla viikolla torstaina TV 1:n Päivän kasvona oli poikkeuksellisesti kuten kerrottiin Kokoomuksen Jan Vapaavuori. Harvoin näkee yhtä myötäsukaista ja lämminhenkistä poliitikon haastattelua. Yle on onnistunut nostamaan puoluekannatusmittauksissa Kokoomuksen takaisin ykköstilalle. Nyt tavoitteena on selvästikin pumpata Kokoomus vieläkin korkeammalle. 

Lisäys: Heinäkuussa Kokoomuksen kannatus nousi 1,5 prosenttia 21,8 prosenttiin (linkki). 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Petteri Hiienkoski

Valitettavasti Ylen uutis- ja ajankohtaistuotannon taso yleisesti ottaen on ala-arvoista.

Se on pääasiallisesti ideologispoliittisesti värittynyttä ja yksipuolista "kansanvalistustoimintaa", jonka tehtävänä näyttää olevan Suomen virallisen politiikan pönkittäminen (EU, maahanmuutto, jne.). Perinteet kai velvoittavat.

"Viralliseen" narratiiviin sopimattomista asioista vaietaan sujuvasti molemmilla kotimaisilla. Loput täytetään mielipiteillä. Välillä suoranaista propagandaa. Valeuutisia.

Omistajan ääni ei kuulu, koska se estetään "palomuurilla". Sen takana ei näytä olevan juuri minkäänlaista vastuunottoa siitä, mitä veronmaksajien kustannuksella päästetään ulos.

Joko useimmat toimittajat ovat täysin ammattitaidottomia ilman journalismin perussääntöjen tuntemista tai niistä ei yksinkertaisesti piitata tai ei ole aikaa piitata. Pinnallinen pilipali-uutisointi voi johtua myös heikosta historiantuntemuksesta ja yleisivistyksen puutteesta.

Yle ei ole ainoa, jonka journalistinen taso on heikkoa, mutta pahimmasta päästä. http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Päätoimittaja Jääskeläisen lähdön jälkeen ei tapahtunut muutosta, minkä saattoi arvata. Ongelmat ovat edelleen samoja. http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Mielestäni Ylen kaltaisella valtiollisella mediahegeminialla ei nykyisellään ole olemassaolon oikeutusta. Kansalaisille tulisi antaa oikeus ja vapaus kohdentaa mediamaksunsa sinne mitä itse haluavat tukea.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Yle on suurin valemedia.Uusisuomi, MVlehti ja takku net ovat pikkutekijöitä sen rinnalla. Pahinta on, että meidät pakotetaan maksamaan paskansyönnistä.

Toimituksen poiminnat