Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen hitaat ja sisäsiittoiset uutiset

Uutisvälineissä on eroja. Toinen tekee uutisen siitä, kun talo palaa tässä ja nyt. Toinen tekee uutisen siitä, että palovaroitin on syytä tarkistaa aina silloin tällöin. 

Sähköinen media on nopea ja ketterä. Uutiset tulevat tässä ja nyt ja ilman välikäsiä. Printti tulee kun on tullakseen painokoneesta, ja ennen vanhaan ns. "vastaava päätoimittaja" sen vielä ennen painoa tarkasti ja hyväksyi.

Yleisradion uutisia tehdään nykyään verkko edellä, kuten yhtiön strategiat sanovat. Toimittaja tekee toimitetun artikkelin Ylen verkkoon. TV- tai radiolähetystä varten toimittaja tekee lisäksi kysymykset uutisten juontajalle. Lähetyksessä sitten uutistenlukija kysyy ja sama toimittaja vastaa omiin kysymyksiinsä.

Arkipäivisin napsitaan jonkun poliitikon tai muun lausahdus Aamu TV:stä, ja sitä sitten kuljetetaan pitkin päivää uutislähetyksissä näennäisuutisena. Viikonloppuisin uutisoidaan jo viikolla tehtyjä kvasiuutisia tyyliin "Onko kesämökkisi lääkekaappi ajantasalla". 

Kun presidentti Mauno Koivisto kuoli 12.5.2017, niin Ylen uutiset kello 21:50 toisti edelleen, että hänet olisi siirretty saattohoitoon. Heti perään MTV:n kymmenen uutiset sitten kertoikin Koiviston kuolleen. MTV näytti muistoja Koiviston elämästä ja urasta. Ruotsin televisio SVT ja radio SR uutisoivat nekin Koiviston kuoleman ennen Yleisradiota. 

Yle tekee nykyään päätöikseen printtijuttuja Ylen verkkoon ja se on vienyt siltä sähköisen median nopeuden ja reagointikyvyn. Päällikkövaltaisuus, juridinen varovaisuus ja "vastuullisuus" ovat tehneet Ylen uutisista perässähiihtäjien uutiset. 

Verorahoitus on sekin hieman sekoittanut päätä. Ylessä ei enää tajuta, mikä on yleisradiota ja mikä on kaupallista mediaa tai lehtitaloa, ja missä menee raja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Totta. Ja vaikka ei teksti-tv:tä voikaan pitää nykymediana niin siinäkin ero näkyy, etenkin MTV:n ja YLEn kotimaanuutisia kun sieltä katselee.

Pakko tässä kiinnittää huomiota siihenkin, että bookkasin erään uutisen STT:lle 27.6., se julkaistiin 11.7. tosin aihe ei ollut mikään päivänpolttava.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja vaikka onkin myöhässä, niin silti uutiset on päin..... Ja toimittajien oma mielipide näkyy uutisoinnissa.. Tai ehkäpä se onkin syy miksi ovat myöhässä.. Pakko keksiä sellaista tekstiä, joka ajaa omaa ajatusmaailmaa?

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Näin luulen itsekin, kyseessä on tiedolla taktikointi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Verovaroilla näyttää siis saavan kiireettömiä ja toisaikaisia 'uutisia' . Tarvitaanko sitten tosiaan tällaista uutistuottajaa ?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hyvä esimerkki YLEn nykylinjasta on mm. soteuutisointi. Tiistaina tällä viikolla YLEssä toistettiin moneen kertaan työnantajapuolen syöttämää uutista, jossa haikailtiin Perustuslakivaliokunnassa kaatunutta valinnanvapautta ja yhtiöittämistä, jolla se olisi muka vaivattomammin ollut toteutettavissa.

Kysymyksessä oli vanhentuneen asian kertaus. Mikä ihmeen uutinen sellainen on? Olisi sen ympärille ajankohtaisen ohjelmapätkän tehdä, jossa olisi verrattu menetettyjä mahdollisuuksia siihen, mitä perustuslaki kansalaisten tasavertaisuudesta määrittää ja miksi hanke tähän muuriin törmäsi, vaikka valmistelijana oli yksi maan parhaista laintuntijoista, Tuoman Pöysti, jonka kohtaloksi tuli esitellä lakiraakile eduskunnalle. Olisi hänen pitänyt lain tuntijana sen verran omaa ajatusta käyttää, ettei olisi poliittisesta painostuksesta huolimatta suostunut valmistelemaan perustuslain vastaista lakiesitystä.

Pekka Iiskonmaki

YLE:n uutiset ja yle jatkaa perinteitä. Hella Vuolijoesta Reporadioon.

YLE on tarkoitettu vain hidasälyisille, jotka ovat valmiiksi jättäneet ajattelunsa muille.

Toimituksen poiminnat