Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Eurodenialistit ja ilmastodenialistit

Suomi on ollut väärässä valuutassa 15 vuotta, ja siitä kymmenen viimeistä vuotta talous on ollut syvässä taantumassa. Euron osuus talouden ongelmiin on kielletty tai kierretty.

Eurodenialismi on tarkoittanut, että taloudellisissa tutkimusasetelmissa euron arvo muuttujana on vakioitu, ja ongelmien syitä on etsitty kaikkialta muualta paitsi väärästä valuutasta ja oman rahapolitiikan puuttumisesta. On ollut Nokiaa, paperiteollisuutta, kilpailukyvyttömyyttä ja jopa psykologiaa ja motivaation puutetta (linkki).

Suomen pankin tutkimuksista löytyy vain yksi tutkimus, jossa on maininta optimaalisen valuutta-alueen teoriasta, ja sekin on ajalta ennen euroa. Kun Suomi otti euron käyttöön, Suomen pankista tuli eurodenialisti.

Aivan samalla tavalla kuin eurodenialistit kiistävät, että Suomen talouden ongelmat johtuisivat eurosta ja valuutan arvon muutoksista, ilmastodenialistit kiistävät ilmaston lämpenemisen ja sen, että poikkeukselliset sääilmiöt johtuisivat ilmaston muutoksista. 

Suomalaiset meteorologit ovat maailman parhaimpia sään ennustajia. Suomalaisten ekonomistien ennustuskyvyistä ei voi sanoa samaa.

Vuoden 2007 romahduksen jälkeen ekonomistit ennustivat käännettä ja nousua milloin milläkin perusteella. Nyt kun talous on näyttänyt nousun merkkejä, samat ennustajat ovat putkahtaneet takaisin ennustamaan talouden nousua.

Suomessa eurokriittisyys tarkoittaisi ekonomistille tai virkamiehelle vaikeuksia työssään ja urallaan. Yleisradioon eurokriittisellä ei ole asiaa, ei toimittajaksi eikä haastateltavaksi. 

Suomalaiselle poliitikolle euro on kuin salonkikelpoinen iltapuku, joka helpottaa Brysselissä kyläilyä. Muissa Pohjoismaissa on varaa omiin asusteisiin, ja rahakin on ihan omaa rahaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Sään ennustaminen on yhtä kaukana ilmastonmuutoksen ennustamisesta kuin minä olen Hakaniemen torilta. Yhtä kaukana ovat eurodenialistit talouden ennustamisesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Euro kuulunee valuuttana sinne unelmien osastolle?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sitten seuraavana kerroksena, jos nuo mainitsemasi saatisiin kuorittua pois, olisi kapitalismidenialismi. Se onkin jo kovempi pala. Miten saataisiin kansa uskomaan, että se ei ole kaikkien etu, että suuri enemmistö rikastuttaa työllään pientä vähemmistöä, ja että pieni rikas vähemmistö päättää yhteiskunnan tärkeistä asioista sillä välin kun enemmistö joutuu tyytymään vain äänestämiseen?

Kapitalistit tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassamme – mutta heidän ei pitäisi

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ilmaston lämpenemisen hillintään Suomi asetti syöttötariffi/takuuhinta lain tuulivoimarakentamisen vauhdittamiseksi. Vauhdittaminen onnistui, rahaa palaa n. 5 miljardia euroa ulkomaisen tuulivoimateollisuuden tukeen ja ilmasto on alkanut viilentyä. - Vituiks meni, hävittiin kun piti voittaa. - Tuulivoima on ilmaista energiaa? Tilanne vaatii uudelleen arviointia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kesäsesonkiyrittäjät kiroo noi meteorologit syvälle suohon. Täysin pieleen menneet ennusteet uppoaa kuitenkin lomalaisiin ja jättävät menemättä paikkoihin joissa ennusteen mukaan on huono keli, vaikka todellisuudessa niin ei olisikaan. Meteorologit vaikuttaa siis suoraan talouteen ja rahan kiertoon, haitallisesti.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

KOSKA SYÖPÄÄ OLI ENNEN TUPAKAN TULOA KÄYTTÖÖN, TUPAKKA EI VOI AIHEUTTAA SYÖPÄÄ.

Vertaa:

"Koska ilmasto on muuttunut ennenkin, ei nykyinen ilmastonmuutos voi olla ihmisen aiheuttama".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Koska ilmasto on muuttunut ennenkin, ei nykyinen ilmastonmuutos voi olla ihmisen aiheuttama".

Koska ilmasto on muuttunut ennenkin, voi se edelleen muuttua ilman ihmisiäkin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kannattaisi tutustua kasvihuoneilmiöön.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Miten nykyinen ilmaston"muutos" poikkeaa vaikkapa -30 luvulla tapahtuneesta "muutoksesta"?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mut et mitään perusteluita pysty heittämään väitteesi tueksi. Ja ei mitään linkkiä vaan heitä omat perustelut.

Toimituksen poiminnat