Ylen toimitusjohtaja sai kuin saikin mieleisensä päätoimittajan

Ylen suomenkielisen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi ja vastaavaksi toimittajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen perustelee valintaansa Jouko Jokisen johtamiskokemuksella erilaisissa tiedotusvälineissä. Jouko Jokinen puolestaan kertoo, että hänellä ei ole kokemusta erilaisissa tiedotusvälineissä vaan ainoastaan sanomalehdissä.

Markkinointimiehenä Lauri Kivinen osaa puhua luontevasti sormet ristissä selän takana. Helsingin Sanomia hän juksasi käymistään uutistoiminnan kehityskeskusteluista. Kivisen mukaan kaikki oli hyvin ja kunnossa. 

Helsingin Sanomat luotti Kiviseen, eikä tarkistanut asiaa, vaan julkaisi haastattelun artikkelissa "Henkilöstöä kuullut Ylen toimitusjohtaja Kivinen: Uskon, että nyt lähdetään oikeaan suuntaan" (linkki). Ylestä pois potkitut toimittajat syyttivät Kivistä valehtelusta Ylen A-Teemassa (kohta 50' eteenpäin). Ilmeenkään värähtämättä Kivinen vastasi ja ohipuhui itsensä kuiville suorassa TV-lähetyksessä. 

Professori Olli Mäenpää teki keväällä 2017 arvioinnin Ylen journalistista päätöksentekoprosesseista.  Raportti on karua luettavaa. Ylen uutistoiminnassa on sotilaallisen hierarkkinen organisaatio, joka sotii kaikkia organisaatio-oppeja vastaan. Kivinen oli tuonut Nokiasta mukanaan "management by perkele" -johtamisen Yleisradioon.

Kivisen aikana Ylessä ei ole noudatettu julkisten yleisradioyhtiöiden käytäntöä, että työpaikat ovat julkisessa haussa. Uutisjupakan jälkeen Ylessä haluttiinkin olla nöyriä ja avoimia. Atte Jääskeläisen paikka laitettiin avoimeen hakuun.  

Avoimen haun todellisesta "avoimuudesta" kertoo MTV:n uutiset. Valituksi tullut Jouko Jokinen ei hakenut tehtävää vapaaehtoisesti. Hän suostui hakemaan paikkaa vasta toimitusjohtaja Kivisen sinnikkäiden pyyntöjen takia. Päätöksen tekemiseen meni kolme viikkoa. Ensin oli viikko tunnustelua, ja sitten kaksi viikkoa tiivistä keskustelua toimitusjohtaja Lauri Kivisen kanssa.

Avoimen haun onnistumisesta ei ole tietoa. Yle on pimittänyt hakijoiden määrät ja nimet.

kimmosaarikko

Valtiotieteiden maisteri (sosiologi) ja Mensan jäsen.
Toiminut Turun yliopistossa opettajana ja tutkijana sekä Ylessä TV-ohjelmistojen suunnittelun ja toiminnan kehittämisen johdossa.
Minulle on ominaista C. Wright Millsin kaltainen "sociological imagination" ja kriittinen lähestymistapa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirjoitukseni eivät aina sovellu tosikoille. Harrastan perhokalastusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu