Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen toimitusjohtaja sai kuin saikin mieleisensä päätoimittajan

Ylen suomenkielisen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi ja vastaavaksi toimittajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen perustelee valintaansa Jouko Jokisen johtamiskokemuksella erilaisissa tiedotusvälineissä. Jouko Jokinen puolestaan kertoo, että hänellä ei ole kokemusta erilaisissa tiedotusvälineissä vaan ainoastaan sanomalehdissä.

Markkinointimiehenä Lauri Kivinen osaa puhua luontevasti sormet ristissä selän takana. Helsingin Sanomia hän juksasi käymistään uutistoiminnan kehityskeskusteluista. Kivisen mukaan kaikki oli hyvin ja kunnossa. 

Helsingin Sanomat luotti Kiviseen, eikä tarkistanut asiaa, vaan julkaisi haastattelun artikkelissa "Henkilöstöä kuullut Ylen toimitusjohtaja Kivinen: Uskon, että nyt lähdetään oikeaan suuntaan" (linkki). Ylestä pois potkitut toimittajat syyttivät Kivistä valehtelusta Ylen A-Teemassa (kohta 50' eteenpäin). Ilmeenkään värähtämättä Kivinen vastasi ja ohipuhui itsensä kuiville suorassa TV-lähetyksessä. 

Professori Olli Mäenpää teki keväällä 2017 arvioinnin Ylen journalistista päätöksentekoprosesseista.  Raportti on karua luettavaa. Ylen uutistoiminnassa on sotilaallisen hierarkkinen organisaatio, joka sotii kaikkia organisaatio-oppeja vastaan. Kivinen oli tuonut Nokiasta mukanaan "management by perkele" -johtamisen Yleisradioon.

Kivisen aikana Ylessä ei ole noudatettu julkisten yleisradioyhtiöiden käytäntöä, että työpaikat ovat julkisessa haussa. Uutisjupakan jälkeen Ylessä haluttiinkin olla nöyriä ja avoimia. Atte Jääskeläisen paikka laitettiin avoimeen hakuun.  

Avoimen haun todellisesta "avoimuudesta" kertoo MTV:n uutiset. Valituksi tullut Jouko Jokinen ei hakenut tehtävää vapaaehtoisesti. Hän suostui hakemaan paikkaa vasta toimitusjohtaja Kivisen sinnikkäiden pyyntöjen takia. Päätöksen tekemiseen meni kolme viikkoa. Ensin oli viikko tunnustelua, ja sitten kaksi viikkoa tiivistä keskustelua toimitusjohtaja Lauri Kivisen kanssa.

Avoimen haun onnistumisesta ei ole tietoa. Yle on pimittänyt hakijoiden määrät ja nimet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Onkohan Jouko Jokisen suuhun pantu nämä sanat: "Ylen kansallinen tehtävä on hoitaa erityisesti ulkomaat, alueet ja urheilu."

Ulkomaat on selvästi Yleisradion tehtävä, ja se pitäisi hoitaa nykyistä ammattitaitoisemmin.

Alueet ovat jotain, joita uutisia ohjataan ja teemoitetaan tällä hetkellä vahvasti Pasilasta, ja joille pitäisi tehdä jotain, jotta ne olisivat aidosti uutisia ja alueellisia.

Urheilu. Kansallisesti merkittävä urheilu on yleisradiotoimintaa ja tulospalvelu on yleisradiotoimintaa, mutta nyt TV 2:ssa lähetetään sellaista urheilu-bulkkia, jota ei ole missään muualla EBU:n piirissä.

Urheilukanavat ovat tyypillisintä kaupallista ja maksu-tv toimintaa, ja nyt Yle tekee sitä verorahoilla.

Marko Parkkola

Taisi selvitä syy Aamulehden sukupuolihörhöilyynkin. Ilman ideologista maailmanhalausta tuskin Yleen pääseekään.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Joutuuko tässä nyt vähentämään vai lisäämään oksennuspussien määrää Ylen ajankohtaispropagandapläjäyksiä kattellessa ????

Olen allerginen sellaiselle.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

TV2 näyttää jatkuvasti urheilulähetyksiä - jää vaikutelma, että kanava on valjastettu urheilulle.

TV1:n suppean ohjelmiston (paljon uusintoja) rinnalle tarvittaisiin kunnon elokuvakanava sekä ajankohtaisista tapahtumista laajempia raportointeja kuin mitä uutiset kykenevät tuottamaan.

En ollut yllättynyt Jokisen valinnasta. Kovin pitkäveteiseltä tuntui päätöksen odottaminen. Jotain järjestelyjä oli aistittavissa.

Onko veronmaksajilla oikeus tietää, keitä olivat muut hakijat?

Toimituksen poiminnat