Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

AL ja YLE - puheen hallinnasta mielen hallintaan?!

Aamulehden Jouko Jokinen nimitettiin Ylen suomenkielisen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi. Pari päivää ennen nimityksen julkaisua hänen lehtensä räväytti ja otsikoi: Aamulehti ottaa käyttöön sukupuolineutraalit tittelit – eduskunnan puhemies on jatkossa puheenjohtaja.

Ylen ohjelmajohdossa nimitys olikohan jo tiedossa, kun Yle otti kopin ja peesasi Aamulehteä. Uutisten vt. päällikkö Marit af Björkesten kertoi, että sukupuolettomaan kielenkäyttöön siirtymisestä keskustellaan myös Ylessä (linkki).

Aamulehden jutun jälkeen alkoi vilkas ja leikkisä keskustelu sukupuolineutraaleista nimikkeistä. Eduskunnan puhemiehen nimikkeestä käytiin vakavaa keskustelua ja arvosteltiin Aamulehden tapaa käyttää nimitystä puheenjohtaja.

Kukaan ei kuitenkaan ole nostanut esiin sitä, miten yhteiskunnallisessa ja historiallisessa katsannossa ongelmallinen asia ja aihe on kyseessä. 

Yle kirjoitti: "On tärkeä huomio, että kieli ohjaa ajattelua. Meidän toimittajien on tarkkailtava kielenkäyttöämme ja sanavalintojamme, koska se vaikuttaa siihen, minkälaista kuvaa me maailmasta rakennamme, Marit af Björkesten toteaa."

Aamulehti kirjoitti: "Kieli on keino jäsentää maailmaa. Kieli myös määrittelee ajattelua ja ohjaa tulkintaa tahattomiinkin suuntiin. Lehtitekstin ei ole syytä olla voimistamassa ajatusta, että joku ammatti tai tehtävä on erityisen miehinen (tai naisinen). Piilomaskuliinisuus on hyvä yrittää piilottaa lopullisesti."

Tavoitteena on siis kielen avulla ohjata ajattelua ja muuttaa maailmaa. Tieteenalasta  ja kontekstista riippuen asialla on monta nimitystä: mielenhallinta (mind control) tai sosiaalinen muokkaus (social engineering). Kansanomaisia ilmaisuja ovat propaganda, aivopesu ja manipulaatio. 

Aamulehti yksityisenä maakuntalehtenä voi tietenkin rakentaa parempaa maailmaansa, mutta julkisen palvelun yleisradioyhtiön toimintaan ideologista agendaa ei pidä sisällyttää. Kieli kyllä kehittyy ja muuttuu luontaisesti, kun maailma ja ajattelu kehittyvät ja muuttuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Usko siihen, että kieli ohjaa ajattelua, kertoo paljon tämän af Björkenstenin ja hänen hengenheimolaistensa maailmakuvasta, ja ilmeisesti myös toiveesta päästä hallitsemaan maailmaa ja mieliä.

Onneksi asiassa on toinenkin puoli. Vähän mutkia oikoen, sanat ovat vain äännejonoja joille merkityksen antavat käyttäjä ja tulkitsija. Ihmisen ajattelu on hyvin joustavaa ja kielen tulkinta elää sen käyttötapojen mukaisesti. Nämä mielenhallitsijoiksi pyrkivien uudisteet saavat tavattoman nopeasti satiirisen värin, joka leviää varsin pian heidän muunkin ulosantinsa tulkintaan. Hyvä esimerkki tällaisesta on neuvostoaikainen Itä-Euroopan maiden poliittinen huumori ja oikeaoppisen "poliittisesti korrektin" terminologian satiiriset mukaelmat kuten vaikkapa termi vertikaalirajoitteinen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pilapiirtäjä Kerberos: Miltä kuulostaisi otsikko: EMÄPITÄJÄ kielsi mies-sanaan päättyvät ammattinimitykset.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Esimerkiksi kunnallisvaalit vaihdettiin kuntavaaleiksi isompaa numeroa tekemättä. Juuri tämä numeron tekeminen tässä vähän särähtää.

Sanat vanhenevat ja ne voidaan vaihtaa uudempiin. Yleensä se uudissana on jo puhekielikäytössä. Tämä on ihan normaalia, enkä muista juuri kenenkään aiemmin pyrkineen keräilemään pisteitä tästä kielen kehityksestä. Se epäilys tulee siitäkin, että marxilaiset antoivat sanoille uusia merkityksiä ja korostuksia, kuten kansankansanvalta. Ettei nyt olisi asialla lehtolapset, kultuurimarxilaiset?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tulee mieleen Georg Orwellin "Vuosi 1984" ajatuspoliiseineen ja Isoine Veljineen. Ainut rakkaus mikä oli sallittua, olisi rakkaus Järjestelmään.

Siihenkö pyritään poliittis-psykologisilla, korrekteilla sukupuolineutraaleilla termeillä? Vaatisiko se tietyissä tapauksissa jopa perustuslain muutoksenkin? Omituista sananmuutosta. Mihin tällä pyritäänkään nyt "sateenkaaren" tällä puolen. Mielen hallintaanko ja aivopesuunko? Toisinajattelijoita ja kerettiläisiä aletaan kait kohta "tasa-arvon nimissä" vainota. Niinkö kielen ruotijat ja pilloojat?

Onko vastedes Aamulehti ja kentie Ylekin oikeakielisyyden ja sanankäytön mesenaatti ja ylituomari? Mitenkähän Suomen virallinen kielilautakunta tai Julkisen sanan neuvosto tähän suhtautuvat? Oi aikoja, oi ajan muotitermejä!

Postista Itellaan ja Itellasta Postiin. Niin se kehitys kehittyy kehittymistään ja edistys edistyy edistymistään, ellei taannu taantumistaan tai taantumustaan!

Silloin tällöin putkahtaa esille kielen ruotiminen monimutkaisine kielikääryleineen ja englantilaisine hyper-superuutuusmuotisanoineen etenkin kaupallisuudessa, laitosnimistöissä, yritysmaailmassa, mediassa ja mainosslangissa. Joku on pop joku out. Muotitietoisuus on niiin tärkeää!! Teknisestikin ns.älyvimpaimineen. Nyt ei enää saa olla "niin neekeriä" kuin oltiin takavuosina mediassa. Ja Aku Ankakin on nyt taas sopivaa lukemista lapsille, vaikka hänellä ei ole housuja jalassa. Aikansa kutakin hapatusta ja muotia aatteistakin riippuen. Muuten et ole mitään.

Aikoinaan suomenkielen lehtori sanoi meille ennen yliopilaskirjoituksia: "Kun osaatte puhua ja kirjoittaa niin, että lapsikin sen ymmärtää, puhutte ja kirjoitatte hyvää suomea. Moni käyttää vierasperäisiä sivistyssanoja ja termejä ymmärtämättäkään niiden merkitystä ja häpäisee siten tahtomattaankin itsensä ja sivistyneisyytensä. - Poliittinen kieli on mitään sanomatonta ympäripyöreyttä ja puppupuhetta ja puolueliturgiaa. Eli kuten mestaripakinoitsija Olli sanoi: "Hän puhui tuhat sanaa, mutta oliko siinä yhtään asiaa."

Lehtovaara puhui aikoinaan ns. hyperkorrekteista kielimuodoista oppikoulun Psykologian kirjassaan. Piti niitä hienosteluna,kikkailuina ja kekkulointina suhteessa "tyhmään rahvaaseen".

Nyt sukupuolineutraalisuus on muotia ja sille pitää tehdä tilaa pehmentämällä kielikin jo ajan tasalle. "Pumpulipuheeksi" ettei vain loukattaisi ketään. Mennäänkö tässä hetken villityksessä ja vouhotuksessa jo hakoteille?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Mielestäni meidän ei kannata suostua tähän lainkaan, vaan jatkaa täysin samoilla termeillä kuin ennenkin.tällainen vouhkaaminen kuihtuu kyllä omaan typeryyteensä.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

"Sanat vanhenevat ja ne voidaan vaihtaa uudempiin. Yleensä se uudissana on jo puhekielikäytössä."

Oli pakko lainata Ristolta koska tämä on minustakin se oikea tapa edetä kielen uusimisessa.

Ehdein minäkin "hätäpäissäni" keksimään yhden uudissanan:

Pyykkipoika sukupuolineutraaliin muotoon PYYKKITEINI.

Juha Hämäläinen

Tämä pelleily kertoo siitä, että medialta puuttuu kyky ymmärtää tehtävänsä. Se on uutisten välitys eikä kansan manipulointi. Kaikkein vähiten medialle kuuluu poliittisen korrektiuden opettaminen. JSN on samanlainen piipertäjien yhteisö, jolla ei ole mitään virkaa.

Toimituksen poiminnat