Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen presidentinvaalikeskustelu: sananvapaus ja tasapuolisuus?

Ylen presidentinvaalien ensimmäinen vaalikeskustelu toisti edellisten vaalien asetelmaa. Toimittaja Jan Andersson oli jälleen ohjaamassa keskustelua omalla persoonallisella tyylillään. Toimittaja Seija Vaaherkumpu oli asiallinen ja neutraali.

Yle sanoo olevansa riippumaton, mutta toteutuiko riippumattomuus tai tasapuolisuus vaalikeskustelussa?

Kannatusmittausten kärjessä oleva Sauli Niinistö sai puhua ja pohdiskella kaikessa rauhassa. Kannatusmittausten hännillä olevalle Matti Vanhaselle puolestaan tarjottiin keskusteluaiheen vaihtuessa avauspuheenvuorotkin. 

Pekka Haavistolla näytti olevan lupa puhua ilman lupaakin. Hänen ei tarvinnut jännittää, että toimittaja Andersson keskeyttäisi. Nils Torvalds sai hänkin puhua omia aikojaan pääosin Natoon liittyen ja liittymiseksi.

Laura Huhtasaari aneli sitkeästi käsi pystyssä puheenvuoroja. Toivottavasti ei tullut tenniskyynärpäätä. Puhuessaan Huhtasaari selvästi jännitti Anderssonin keskeytyksiä ja välikommentteja. 

Tuli mieleen Ruotsin television SVT Live ohjelman jakso, josta nousi valtava kohu. Toimittaja Belinda Olsson syrji kirjailija Katerina Janouchia ja suosi Aftonbladetin Anders Lindbergiä. Yleisöreaktio oli kova ja Olssonia vaadittiin jopa eroamaan.

Paavo Väyrynen ei saanut osakseen samaa kohtelua kuin Niinistö, Vanhanen ja Haavisto. Toimittaja Andersson suhtautui häneen samalla tavalla syrjivästi ja ylimielisesti kuin viime presidentinvaaleissa. 

Hiljaista Merja Kyllöstä toimittaja Andersson pyysi puhumaan, mikä kyllä oli paikallaan tasapuolisuuden vuoksi. Tuula Haatainen lienee tyytyväinen saamaansa puheaikaan.

Ylen vaalikeskusteluissa pitäisi noudattaa journalistin ohjeita, joiden mukaan journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Hänen ei pidä olla lojaali Ylen päälliköille ja johtajille.

Toivottavasti seuraavissa Ylen vaalikeskusteluissa on asialliset ja neutraalit toimittajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat tai linjoja noudatat...tai leipä loppuu.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kuka kaipaa tällaisia kommentteja?Ei nyt katsottu mitään tanssii tähtien kanssa juttua.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

SVT:n puheenjohtajatentissä ympäristöpuolueen Fridolin keskeytteli liberaalien Bjöklundia. Mitä teki toimittaja? SVT julkaisi tilanteesta videoklipin: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-laxas-gusta...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Yle ja Hesari ovat molemmat samanlaisia oman puolensa valinneita - jo kauan
sitten. Toisinajattelijoita dissataan. Kyllä tämän torstain Ylen vaalikeskus-
telun toimittajien taktiikkaan kiinnitivät monet huomiota, päivänselvää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainakin huomaa ettei EU:sta ja varsinkaan eurosta haluta mitään keskustelua vaikka suunniteltu liittovaltio tulisi hävittämään Suomen demokraattisena tasavaltana jossa ei edes presidentillä olisi mitään virkaa.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Huomasin tarkalleen saman, että Jan Andessonista paistaa läpi, ettei hän diggaa Väyrystä mutta sensijaan istuva presidentti saa puheaikaa mieluusti, samoin Vanhanen ja Haavisto.

Huhtasaari pystyy kiihdyttämään, että jos laskettaisiin sanat kuinka paljon hän ehtii sanomaan hän olisi kärjessä. Kyllönen ja Väyrynen ovat edukseen, sillä heillä on sopiva puhentempo ja harkittu asiallisuus.

Mielenkiintoista oli seurata miten ihminen saattaa levottomasti liikehtiä kun ei niin nopeasti saa sanonuksi mitä aikoo.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Kiitos Kimmo Saarikko tästä blogikirjoituksesta, taidanpa jakaa sen.
Joka vaaleissa sama homma Ylellä, että ei minkäänlaista tasapuolisuutta puheenvuorojen jaossa eikä päällepuhumisisissa. Omat lemmikit on heillä ja he saavat vaikka miten paljon aikaa sanoa sanottavansa.
Tällä kertaa olivat juontajat siltikin aavistuksen parempia kuin kuusi vuotta sitten samoissa tenteissä. Esittivät sentäs näsäviisaita kysymyksiä suosikeilleenkin ja kameramiehetkin olivat jotain oppineet kun jokaisen naamaa heidän puhuessaan edes näytettiin. Niin ei ollut viime presidentinvaalien alla.
Ruotsissa asuvana olen todennut tuon saman kymmeniä kertoja, että SVT ainakin yrittää olla mahdollisimman neutraali ja oikeudenmukainen kaikkia keskustelijoita kohtaan ja pitää muutenkin hyvän järjestyksen keskusteluissa.
Toivon todellakin että tammikuun vaalitenteissä toimitaan hieman tasapuolisemmin.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Saarikon kommentteihin on helppo yhtyä. Vaikka asialla olivat Ylen parhaat voimat, niin tasapuolisesti hommaa ei hoidettu. Insinööritaustaisena tulee mieleen, että voitaisiin asia taatusti järjestää paremmin niin, että toimittajat esittävät kysymyksen tai asian ja jokainen saa saman verran aikaa vastata: vellikello soi ja se on sitten slut. Jotta syntyisi keskustelua, niin jokaisella osallistujalla voisi olla vaikkapa viisi kommenttipyyntöä, joita voi sitten harkiten käyttää haluamansa asian kohdalla.

Tuskin toteutuu, koska se olisi liian tasapuolista ja tylsää. Mieluummin toimittajien roolin korostamista ja päällepuhumista ja hienovaraista suosimista.

Toimituksen poiminnat