Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Miksi kokoomuksen kannatus laskee?

  • Miksi kokoomuksen kannatus laskee?
  • Miksi kokoomuksen kannatus laskee?
  • Puolueiden kannatusarviot 2017
    Puolueiden kannatusarviot 2017

Ylen tuoreimmassa mittauksessa kokoomuksen kannatus laski 2,5 prosenttia 19,8 prosenttiin. Kesällä alkanut nousukiito loppui. Yle selittää kokoomuksen kannatuksen laskua sote-ahneudella. Selitys löytyy kuitenkin paljon lähempää.

Vielä viime keväänä kolme suurinta puoluetta keskusta, kokoomus ja SDP olivat tasoissa (ks. kuva Puolueiden kannatusarviot 2017). Silloin Ylessä laitettiin iso vaihde päälle. Politiikan toimittaja Hannu Tikkala komennettiin tekemään henkilökuvaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orposta.

Juttu tehtiin tiistaina 27.6. ja se esitettiin pääuutisena vasta sunnuntain TV-uutislähetyksissä. Näin sille saatiin maksimaalinen yleisö (linkki). Mikään uutinen juttu ei ollut, vaan se oli yle-verolla kustannettu puoluemainos

Petteri Orpo oli joulukuussa TV1:n ykkösaamussa (linkki). Hän heitti (sovitusti) ilmaan idean viisivuotiaiden ilmaisesta varhaiskasvatuksesta. Yle otti (sovitusti) kopin ja heti perään aamupäivän TV-uutisten skuuppi olikin kokoomuksen Petteri Orpo ja viisivuotiaiden ilmainen leikkikoulu. Mitään uutisoitavaa tai faktapohjaa tai päätöstä ilmaisesta leikkikoulusta ei edes ollut, mutta sitä näytettiin skuuppina ja faktana iltauutisiin saakka.

Kokoomuksen kannatus ei varsinaisesti laske, vaan se palautuu normaaliksi. Ylen harjoittama systemaattinen suora- ja piilomainonta ovat menneet överiksi. Suomalaiset ovat medialukutaitoisia ja valistuneita. Kahden ja puolen prosentin lasku johtuu vain siitä, että 2,5 prosenttia vastaajista on huomannut, miten Yle on hömpäyttänyt heitä. 

Ylen kokoomustaustainen toimitusjohtaja Lauri Kivinen on markkinoinnin ammattilainen. Hän korostaa Ylen riippumattomuutta, mitä se sitten tarkoittaakin. Toimitusjohtaja ei vahingossakaan käytä muiden yleisradioyhtiöiden tapaan termiä puolueettomuus. Hän jos kuka tietää, että Yle ei ole puolueeton. Kivinen on taitavampi ja ovelampi kuin Eino S. Repo aikanaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mielenkiintoinen arvio YLEn toiminnasta. Politiikan tekokin näyttäisi olevan mitä kovinta markkinointia ja mainostamista ja satsaamista joidenkin puolesta. Ennen puhuttiin propagandasta . Nyt se on markkinointia, lobbaamista ja sponsoroimista jonkin puolesta joitakin vastaan. Puolueet ovat brändeja, joita myydään ja markkinoidaan äänestäjille. Millä hinnalla hyvänsä galluppeja myös hyväksi käyttäen. Kovaa kalastusta, kaupankäyntiä ja vaikuttamista poliittisilla markkinoilla äänestäjien sieluista ja äänistä.

Näinkö kansalaisia ja äänestäjiä aivopestään ja älytetään? Bluffataankin?

Ikävää vain,jos YLE syyllistyy yksipuolisesti tietyn puolueen eli kokoomuksen mainostamiseen ja markkinointiin. Sellainen toiminta on kaukana riippumattomasta tiedottamisesta ja viestinnästä.

Onko YLE "työväenpuolue"-Kokoomuksen mainostoimisto nykyään?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Uutisissa mainostaminen on kaikkein härskeintä. Eilen 29.12. klo. 16 radiouutisissa ajettiin valtakunnan verkkoon Turun kokoomuslaisen kaupunginjohtaja Minna Arven puhelu, jossa hän liikuttuneesti pahoitteli Turun kouluissa tapahtunutta.
https://areena.yle.fi/1-4295347 (alkaen kohdasta 7:20)

Mitään uutiskriteereitä täyttävää ei puhelussa ollut, ja asia oli jo esitettykin päiviä aikaisemmin 21.12. Löytyy Ylen verkkosivuilta otsikolla "Turun kaupunginjohtaja pyytää anteeksi ahdistelua kokeneilta oppilailta ja heidän vanhemmiltaan." https://yle.fi/uutiset/3-9988822

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olisikohan jonkinlainen vaikutus kansanedustajien sopeutumiseläkkeillä, kun niitä ei ole saatu kondikseen vaikka oli vähäsen lupailtu tämän vuoden puolella noin tapahtuvan? Johonkin rattaisiin taitaa unohtua. Viimeisin uutisointi sopeutumiseläkkeestä koski nimenomaan ex-kokoomuslaista kansanedustajaa ja kaiketi kokoomuksen piirissä ollaan oltu kannattamassa vanhaa löperöä systeemiä.

Johtuneeko myös demareiden lasku samasta syystä kun uutisessa uudelleen nostettiin esiin mm. Päivi Lipposen konstailut sopetumiseläkkeen saamiseksi täysimääräisenä?

Niin ja ei sovi unohtaa myöskään sinisissä olevaa Soinia tässä yhteydessä, sillä kaiketi hallituksella on avainasema muuttaa lainsäädäntöä sopeutumiseläkkeenkin osalta ymmärrettävämpääm suuntaan,kun huomioidaan tavalliset kansalaiset ja heille maksettavien eläke-etujen määrät. Soinihan ei ole ollut aiemmin suostuvainen huonontamaan ko. edun määrää jättäen allekirjoittamatta vetoomuksen muutokseen. Nykyisessä hallituksessa istuu useita ministereitä joita lain huonontaminen koskisi, joten taitaa jäädä unohduksiin tältä halllitukselta.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/il-ex...

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201708072200310...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Tosiaankin, Ylestä ei löydy kuin yksi artikkeli sopeutumiseläkkeestä, jossa yhdessä lauseessa mainitaan Tuija Nurmi ja viitatataan Iltalehden juttuun. Artikkeli ei liity mihinkään TV- tai radio-ohjelmaan, jossa sitä olisi käsitelty.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tämäkin on mielenkiintoinen havainto että kun lueskelee laajemmin erilaisia keskustelupalstoja niin tasaisesti suunnilleen jokainen puolue moittii että YLE sorsii juuri heitä ja sitten taas tukee jotain muuta.

Niin tai näin kirkosta olisi minun helppo erota, samoin avioliitosta mutta YLEstä eli verosta en millään ilveellä pääse eroon. Se on paha juttu, YLE on yhdenlainen monopoli ja sen kyllä näkyy ja kuuluu, monopoli on monopoli vaikka voissa paistaisi ja sokerissa kierittelisi.

Pekka Iiskonmaki

Tuskin Suomen kansa uskaltaa laittaa koko lössin vaihtoon.

Jos ei ole siviiliammattia, niin ei pidä äänestää Eduskuntaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6."Jos ei ole siviiliammattia, niin ei pidä äänestää Eduskuntaan."

Eduskunnasta ei todellakaan saisi muodostua poliittisten broilereiden ja kaadereiden tai julkkisten napinpainallus- ja suojatyöpaikaksi. Vain parhaat valittakoon kansanedustajiksi Suomen "maajoukkueeseen".

Toimituksen poiminnat