Ylen televisio on täyttynyt mainoksista

Yle on aloittanut massiivisen ohjelmien mainonnan televisiossa ja ottanut käyttöön kaupallisen puolen kaltaiset mainosslotit. Tavallisesti yleisradioyhtiöt mainostavat ohjelmiaan, josko lähetyksessä on sattumalta jäänyt väliä ja tilaa. 

Ylessä ohjelmia ei enää puffata ohjelmaväleissä satunnaisena täytteenä, vaan mainoksille on lähetyskaaviossa varattu ohjelmaväleihin omat paikat. Ylen mainosslottien kesto on kolmisen minuuttia, joten vuorokaudessa kertyy tunneissa mitattava määrä mainoksia.

Harmilliseksi ohjelmien mainostamisen tekee se, että Ylellä ei enää ole juurikaan mitä mainostaa. SuomiLoven ja Sohvaperunoiden trailereita ajetaan loputtomasti. SuomiLovekin loppui, mutta mainonta ei loppunut. Nyt mainostetaan sitä, että SuomiLovelle on tulossa jatkoa, ja että siihen haetaan osallistujia.

Peltsin Kova vuosi -ohjelman mainostaminen on aloitettu, vaikka mainoksen mukaan sen esitys on vasta kahden kuukauden kuluttua 22.4.2018 ja esityspaikkakin olisi Yle Areena (linkki). Toivottavasti Peltsin ohjelma näkyy kaikelle kansalle televisiossa.

Yle on aloittanut ohjelmamainonnan myös "tekstimainontana" suorissa lähetyksissä. Ylen uutisissa mainostetaan tulevia uutisia ja tietenkin Yle Areenaa ja Ylen nettiä. Perjantain Pressiklubissa mainostettiin saman illan Perjantai-ohjelmaa. Journalismikin on siis alistettu mainonnalle. Jopa suoria lähetyksiä katkaistaan kiireellä ennen aikojaan mainosten tieltä.

Yleisötutkimusten mukaan mainosten kohdalla TV-katsojat vaihtavat kanavaa. Ylen ohjelmamainosten kohdalla kaukosäätimet käyvät todella kuumina.

kimmosaarikko

Valtiotieteiden maisteri (sosiologi) ja Mensan jäsen.
Toiminut Turun yliopistossa opettajana ja tutkijana sekä Ylessä TV-ohjelmistojen suunnittelun ja toiminnan kehittämisen johdossa.
Minulle on ominaista C. Wright Millsin kaltainen "sociological imagination" ja kriittinen lähestymistapa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirjoitukseni eivät aina sovellu tosikoille. Harrastan perhokalastusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu