Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Vastuutonta journalismia - kutsuiko Sipilä maahanmuuttajat?

Ylen TV:n pääuutiset oikaisi tänään tekemänsä virheen uutisen käännöstekstissä. Korjaus on julkaistu myös Ylen verkkosivuilla (linkki). Onkohan missään tapahtunut vastaavaa pilkun viilausta tai tekstityksen korjausta ylipäänsä.

TV:n ja radion uutisointi on hektistä ja kaikki tietävät ja hyväksyvät, että tilanteet muuttuvat. Yle on luonut itselleen valtavat paineet, kun se yrittää olla "vastuullisen" journalismin airut Suomessa. "Verkko edellä mennään" -koohotus on tehnyt Ylestä entistäkin jäykemmän, kun nykytekniikka mahdollistaisi olla entistäkin nopeampi ja ketterämpi.

Yle on mukana JSN:n Vastuullista journalismia -kampanjassa (linkki). Yleä ei mainita kampanjan tukijoissa, mutta sivun lähdekoodi kertoo jotain muuta.

Kampanjassa ei todeta, että kertomatta jättäminen on sekin vastuutonta. Vuoden 2015 maahanmuuttokriisissä suomalainen media jätti kertomatta, mistä oli kyse ja antoi aivan väärän kuvan tilanteesta. Ylen toimittajat olivat innolla Torniossa vastaanottamassa Ruotsin Suomeen lähettämiä tulijoita.

Pääministeri Juha Sipilä oli epäonnekseen vieraana Ylen TV1:n ykkösaamun suorassa lähetyksessä. Hän oli liikuttunut Suomen median uutisoinnista ja lupasi Kempeleen talonsa turvapaikan hakijoille (linkki).

Yle irrotti Sipilän lausahduksen kontekstistaan ja jakoi sen uutisena kansainväliselle medialle (linkki). Mm. Arabiankielinen Aljazeera uutisoi sen juurikin niille alueille, joista Suomeen tultiin (linkki). Suomeen saapui yli 30 tuhatta turvapaikanhakijaa.

Yle on äskettäin käynyt Bagdagissa tapaamassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, ja kertoo heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan otsikolla “Eikö pääministerinne luvannut avata kotiovensa pakolaisille?” Bilal al-Gburi kertoo miksi valitsi Suomen – ja miltä tuntuu, kun Suomi ei valinnut häntä." (linkki). 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ne oli Merkel ja ruotsalaiset jotka sanelivat Orpo/Sipilälle kuinka monta pakolaista on otettava.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ja saivat idean Sipilän möläytyksestä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lupasiko Sipilä Kempeleen talonsa pakolaisille?
Onko se totta vai ei?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ja melko ahastahan siellä olisi tullutkin jos kaikki 30000 olisi sinne asutettu. Suomen olisi kannattanut ostaa Sipilältä koko talo jos pakolaisten asuttaminen olisi siitä helpottanut.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Pääministerin kotikunnasta Kempeleestä on etsitty sioituspaikkaa lähinä irakilaille ja Pääminsteri Juha Sipilä sanonut että hänellä on tyhjä koti.

Eihän tässä ole kutsua esitetä, siis oliko tämä Ylen virhe.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei esitetty kutsua? Aika selvästi Sipilä kuitenkin sanoi antavansa talonsa maahanmuuttajille:

"Yle.fi Julkaistu: 5.9.2015 10:20
Pakolaiset Pääministeri Juha Sipilä kertoi Ykkösaamun haastattelussa, että antaa kotinsa pakolaisille vuoden alussa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vetosi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa voimakkaasti suomalaisiin, jotta nämä antaisivat vapaaehtoisesti apua Suomeen saapuville pakolaisille. – Se lähti siitä, että Kempeleessä oli etsitty tiloja ja niitä ei ole löytynyt, Sipilä sanoi.
Hän ilmoitti luovuttavansa oman Kempeleen-asuntonsa pakolaisten käyttöön."

Ja kutsuna se joka tapauksessa maailmalla ymmärrettiin, ja sitä myös noudatettiin, kuten pakolaisten haastattelulausunnot osoittavat.

Lausunto oli Sipilältä selvä virhe. Ehkä Yle olisi voinut virhettä peitellä, mutta medialla on omat tavoitteensa eli näkyvyyden saaminen "skuupeilla". Kaukana takana ovat ne ajat, jolloin media peitteli poliitikkojen töppäyksiä. Ylellä ei ollut siitäkään syystä motiivia vaimentaa Sipilän lausuntoa, että se oli asiasta samaa mieltä kuin Sipilä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tollanen graafi löyty. Lieneekö vain sattumaa että väki suuntasi sen "kutsun" jälkeen tänne.
https://blogit.kansalainen.fi/wp-content/uploads/T...

Toimituksen poiminnat