Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Ylen ulkomaankirjeenvaihtajat pitäisi kutsua kotiin

Ylen ulkomaankirjeenvaihtajat olivat aikoinaan tärkeä ja tarpeellinen ikkuna maailmalle. Heillä oli Ylessä erikoisasema, ja he olivat riippumattomia ja ylimmän johdonkin yläpuolella.

Nykyään Ylen uutistoiminta on vahvasti päällikkövaltaista ja moderoitua. Se näkyy erityisesti ulkomaan uutisissa.

Ylen strategia on mennä verkko edellä, ja miksipä ei sitten myös ulkomaan raportoinneissa mentäisi verkko edellä. Otetaan esimerkiksi Pertti Rönkkö, ja hänen FB-sivunsa Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta

Pertti Rönkkö tekee jatkuvaa syötettä Saksasta, eikä video viikossa kuten Ylellä. Lisäksi hänellä on akateeminen loppututkinto, jonka omaavia ihmisiä Ylellä nykyään suorastaan karsastetaan. Tuleva toimitusjohtaja on ylioppilas ja uutistoiminnan johtajallakaan ei ole akateemista loppututkintoa.

Pertti Rönkkö raportoi objektiivisesti aiheista, jotka ovat mustalla listalla Ylessä, kuten maahanmuutosta, eurosta ja EU:sta. Verorahoitettu Yle voisi ostaa hänen palvelunsa, ja kutsua Saksan kirjeenvaihtajan kotiin.

Ammattitaitoinen toimittaja ei tarvitse paimentajaa eli päätoimittajaa. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen, kuten journalistin ohjeissa sanotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Pätevä toimittaja, joka on innostunut työstään todellakin riittää. Mitään toimituksellista moderointia ei hyvä toimittaja kaipaa ja vielä vähemmän sellaista odottaa lukija.

Toimittajan pätevyyteen ei taasen koulutuksella mitään ainutlaatuista merkitystä vaan taidoilla ja tiedoilla, jotka voi hankkia eri tavoin. Se onko ihminen istunut koulun penkissä teininä 2-5 vuotta yliopistossa tai ammattikorkeassa ei mitään merkitse hänen oltuaan työssään vuosikaudet ja kun ikää sekä elämänkokemusta jo kertynyt.

Koulun ulkopuolella vasta toimittaja oppii kirjoittamaan, sujuvan ja laajennetun kielitaidon, taidon haastatella, kuunnella ja tulla toimeen vaikeidenkin persoonien kanssa. Ja vain työssään oppii tuntemaan maailmaa ja matkustamaan. Samoin elintärkeän kontaktiverkon luonti sujuu vasta työn myötä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sama koskee yllättävän montaa ammattia.

Suomessa liioitellaan koulutuksen merkitystä ja tämä näkyykin ikävä kyllä monissa käytänteissä, jolloin ylikoulutettu suorittajaporras kapuaa "teoria" edellä puuhun.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

kyllä, kyllä ..... mutta kun ei oikein ole keksitty muutakaan keinoa laittaa ihmiset "paremmuusjärjestykseen".

Välillä kyllä tuntuu, että pituusjärjestys olisi yhtä hyvä :-)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Yle todellakin ryhtyisi kotiuttamaan ulkomaantoimittajiaan, niin hänet on suljettava ruudusta vasta ehdottomasti viimeisenä. Perusteluni eivät välttämättä ole journalistisia, vaan ainakin osittain räikeän sovinistis-seksistisiä:

https://images.cdn.yle.fi/image/upload//w_1198,h_6...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Parhaat toimittajat ovat opiskelleet ensin substanssin ja sen jälkeen vasta toimittajan työn. Näin oli ennen.

Nykyään mennään suoraan koulunpenkiltä media-opistoon ja sieltä Yleen. Ylessä voidaan kylmiltään laittaa vaikkapa taloustoimittajaksi, ja kun ongelmia tulee, niin vaihdetaan vaikkapa urheilutoimittajaksi.

Harvoin enää kuulee tai näkee, että toimittaja tekee jatkokysymyksen tai kyseenalaistaa vastauksen. Asiaosaaminen ei riitä.

Juontajat ovat eri asia. Heitä nyt vain kutsutaan toimittajiksi.

Toimituksen poiminnat