Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Yleisradion toiminta EU:n komission arvioitavana

Eduskunnassa oli käsittelyssä Yleisradion hallintoneuvoston kertomus yhtiön toiminnasta vuonna 2017 (linkki). Kovin montaa puheenvuoroa asia ei nostattanut ja miksi olisikaan, kun kansanedustajilla ei käytännössä ole mitään todellista roolia suhteessa Yleen. Suhde on pikemminkin käänteinen, kun Ylen hallintoneuvoston ja hallituksen puheenjohtaja ovat Ylen vietävissä (linkki).

Yle on vuosikaudet toistanut mantraa, että television yleisöt siirtyvät verkkojulkaisujen ääreen. Tällä verukkeella toiminnan painopiste on siirretty verkkoon ja televisiokanavia on lopetettu (TV 2, Yle Fem). Jäljelle jääneistä kanavista on tullut vanhojen ohjelmien uusiokäyttö- ja kierrätyskeskuksia. Ylen draamatuotannon ydinosaaminen on irtisanottu ja Nordvisionissa jopa Norja ja Islanti ovat ohittaneet Suomen. Ylen työntekijä kirjoittikin osuvasti: "Moni aikoinaan radioon tai televisioon töihin tullut huomaa vääntävänsä kynnet verillä juttuja nettiin." 

Ylen strategia ei ole perustunut mihinkään tietoon tai tutkimukseen. Päinvastoin televisiokanavia on tullut lisää, ja televisiossa tehdään ennätyksiä. Itse katsoin tänään suorana Ruotsin parlamentin puoluejohtaja-debatin. Käynnistin sen kyllä puhelimella SVT-Playssa, mutta heijastin sen suoratoistona laajakuvatelevisioon. Siitä huolimatta se oli televisiotuotantoa ja suora lähetys. Mahtava debatti on nyt vielä katsottavissa täällä.  

EBU:n jäsenmaista Suomen lisäksi Saksassa yleisradio on siirtynyt verkkoon. Nyt ARD, ZDF ja Saksan Radio ovat taipuneet ja vetäytyvät verkkojulkaisemisesta (linkki). Suomessa Medialiitto hakee samaa ratkaisua EU-komission kautta:

"Medialiitto pyytää Euroopan komissiota ratkaisemaan, saako julkisia varoja käyttää sellaisten tekstimuotoisten journalististen verkkosisältöjen tuottamiseen, jotka eivät liity julkisen palvelun yleisradio-ohjelmistoihin." (linkki)

Saksan päätöksen jälkeen Suomen yleisradio on yksin verkkojulkaisujensa kanssa. Euroopan komissio tullee päättämään, että Suomen yleisradion toiminta on säädösten vastaista. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka Yle kuljettaisi ja korruptoisi miten paljon tahansa hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelää ja hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmssonia ympäri maailmaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tärkeä teema. Kansa on valtamedian aivopesemää, ja YLE on tärkeä osa valtamediaa. Oleellinen kysymys on siis se, välittääkö YLE samaa maailmankuvaa kuin rahavaltainen media, vaiko toisenlaista. Pelkään pahoin, että kansan enemmistö ei piittaa tästä kysymyksestä.

Toimituksen poiminnat