Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Onko jalkapallo yleisradiotoimintaa?

  • Onko jalkapallo yleisradiotoimintaa?

Yle tapetoi kotikatsomot jalkapallolla. Jopa TV 2:n Pikku Kakkonen on saanut tehdä tilaa jalkapallon MM kisoille. Tänään televisiosta nähtiin Egyptin ja Uruguayn välistä potkupalloa. Yle Areenassa pyörii rinnakkaislähetyksiä.

Suomen otteluita ei nähdä, koska Suomen joukkue ei ole kisoissa. Ruotsi on mukana, mutta silti SVT ei ole raivannut ohjelmakaavioitaan jalkapallolle. Lähetykset on lisäksi jaettu kaupallisen TV 4:n kanssa. Tällä tavalla Ruotsissa on tehty kompromissi kansallisen intressin ja kaupallisen intressin kesken, ovathan kisat sekä kansallisesti että kaupallisesti merkittävä tapahtuma Ruotsissa.

Suomessa käsitys Ylen tehtävästä ja yleisradiotoiminnasta ylipäänsä on hämärtynyt. Raja julkisen palvelun ja kaupallisen puolen väliltä on sekin hävinnyt.

Urheilu ja varsinkin bulkki-urheilu on mitä tyypillisintä kaupallista ja maksukanavien ohjelmistoa. Yleisradioyhtiöt kuten SVT lähettävät vain kansallisesti merkittävää urheilua. Suomen jalkapallojoukue ei ole mukana Venäjällä käytävissä kisoissa, mutta Suomen Yle on mukana ehkä enemmän kuin mikään muu EBU:n jäsenmaa.

Urheilulla Yle saa täytettyä halvalla ohjelma-aikaa ja Ylen johtajat ja päälliköt saavat lisää tulospalkkioita. Suomi on jalkapallon suurvalta ja yleisradiotoiminnan kehitysmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Katson itsekin noita futismatseja, mutta olen täysin samaa mieltä, että Ylen panostus niihin on vailla kaikkea suhteellisuudentajua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ehkä voisi olla jollain yle teemalla? Tai mitä noita kanavia on! Tai tehdä uuden Yle Sport kanavan, joka näyttäisi aina vain urheilut mitä Yleltä on nähtävissä! Sen verran pakko sanoa näin puoli urheilun katsojana, tahdon jotain urheilu vastinetta sillä rahalla, mitä yle veroja joutuu maksamaan!

Ymmärrän että esim. Pikku kakkonen voi olla lapsille sellainen ilta pointti että sen jälkeen ei enää riehuta tai voi merkitä mitä asioita tahansa. Sen takia en itsekään tykkää että noita näytetään ns. Normi Ylen kanavilta, mutta eipä näitä olekkaan kuin kerran 4v. :)

Mitä tulee kaupalliselle puolelle niin jumalauta että ne vie meidän urheilun ja ohjelmat!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Potkupallo lienee maailman seuratuin urheilu. Tosi isot kisat ovat suuri tapahtuma. Ennen kaikkea on hienoa seurata urheilua Yleltä, nykyään monet tapahtumat ovat maksumuurin takana. Sekin on erittäin hienoa, että maailman yleisimmän urheilulajin harrastajat ja katsojat voivat nähdä tapahtuman neljän vuoden välein. Osta snorkkeli ja katso vedenalaista maailmaa!

Kari Seppänen

Yle ei kuitenkaan ole ilmainen vaan kaikki vähänkin olemattomia tuloja suurempia ansaitsevat maksavat siitä "ilosta", että yleisradiotoiminnan varjolla puuhastellaan kaikenlaista enemmän tai vähemmän tarpeellista.

Ajatusleikkinä voisi heittää sellaisen skenaarion, että jos Yle tarjoaisi mm. urheilun ja amerikkalaisten maksu-tv-kanavien sarjojen sijaan vain uutiset, ajankohtaisohjelmat ja kulttuurilähetykset - ja Yle-(pakko)vero olisi tätä myötä selvästi halvempi - niin eikö jokainen voisi säästyneillä rahoilla hankkia itselleen katseluoikeudet juuri sellaisille urheilukanaville kuin mieli tekisi? Tai käyttää rahansa vaikka scifi- tai dokumenttikanaville - tai sitten (hui) vaikka ihan muuhun kuin tv:n katseluun?

No, eihän tämä tietysti käy, kun riittävän suuri joukko haluaa katsoa lätkää, olumpialaisia (sic.), mm-futista ja euroviisuja. Poikkeavien "hörhöjen" pitää tietysti olla mukana kustantamasas näiden "kansallislajien" tarjoamisessa koko kansalle - ja jos tarjonta ei kiinnosta, niin oma vika ja kannattaa vain kaivaa omaa pussiaan "perverssien" harrastustensa rahoittamiseksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli näyttämällä urheilua televisiosta, tässä tapauksessa jalkapalloa, saadaan edes osa lapsista ja nuorista, kännyköiden ja tietokonepelien aikakaudella, liikunnan pariin, niin säästöt tulevaisuuden kansanteveystyössä on merkittävät.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Molemmilla näkemyksillä on puolensa. Itse kallistun sen puolelle, että näytetään kaikki ottelut suorana ilman mitään maksumuureja. Silloin kukin voi valita, mitä katsoo. Katsooko vain parhaat vai katsooko mielenkiintoisimmat vai katsooko kaikki.

Tarkoitus ei ollut katsoa Venäjä - Saudi-Arabiaa. Kuitenkin sitten ensimmäisen puoliajalla, kun tilanne oli 1 - 0, istahdin katsomaan. Sen jälkeen, kun venäläisillä alkoi onnistumaan, se oli aika nautittavaa katsottavaa. Oikeastaan olin aika varma, että Aleksandr Golovin laittaa lopussa sen vapaapotkun suoraan sisään. Sellainen kaiken onnistumisen maku heillä oli siinä vaiheessa.

Iranin ja Marokon ottelua aloin katsomaan, kun jäljellä oli vain 15 minuuttia. Iran on minun suosikkijoukkueitani, vaikka joukkue on vielä nuori, joten taidoissa on parantamisen varaa. Erinomainen maalivahti ja näköjään joskus onnikin seuraa, jos jaksaa tehdä asiat, kuten valmentaja sanoo.

Joten jatkan itse samaan tyyliin. Katson, jos ehdin. Ja nautin aina katsomastani. Milloin mistäkin elementistä. Televisiossahan ei näytetty näitä iranilaisten kannanottoja naisten aseman puolesta. Mutta muutenhan se on nyt tullut hyvin esille. Joten kisoissa on aina myös mielenkiintoisia sivuelementtejä.

Risto Koivula

Ei kuulu, ellei ole jotakin erityistä syytä ja myös Suomi mukana.

Tässä sellaista ei ole. Matsit näkyvät taivaskanavilta.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Näpit irti jalkapallosta lätkäfanit.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

YLE näköjään toteuttaa kansansivistystehtäväänsä täyttämällä kanavansa urheiluohjelmilla, joiden kuuntelu ja katselu tuottaa lähinnä myötähäpeää tekijöitään kohtaan niille, jotka eivät ole kiinnostuneita passiivisesta "urheilemisesta".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun espanjalainen "Nacho" Fernandez ampui pallon Portugalin maaliin perjantai-iltana, hyväksyin tuona hetkenä paitsi Fifan mädännäisyyden, myös Venäjän oligarkkien - presidenttinsä tukemina - kisoja varten junailemat miljardi-investoinnit. Tai siis: ainakin olin valmis unohtamaan nuo epäkohdat joksikin aikaa.

Nachon potkaisema pallo ei noussut eikä käytännössä laskeutunut lentäessään sivukierteen ohjaamana kohti maalitolppaa, josta se ponnahti lähes päätyrajan suuntaisesti maalin toiseen päähän. Videotekniikka antaa katsojalle mahdollisuuden herkutella tuolla osumalla yhä uudelleen, monesta eri kuvakulmasta!

https://www.youtube.com/watch?v=OXemv-SICk0

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Nyt Ylellä kahdella kanavalla urheilua. Kakkosella siis non stoppina jalkapalloa. Seuraavaksi vuorossa ottelu Argentiina Islanti.

Ykkösellä Venlojen viestiä klo. 13:45-17:20. Lähetystä ei keskeytetä edes uutisten ajaksi, ja iltapäivän uutiset jäävät pois. Venlat lähetetään samalla kanavalla uusintana klo. 22:45-01:45

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

YLE on ajautunut totaaliseen rappioon. Olisi kiinostavaa tietää, minkälaiset ihmiset nykyään vastaa YLE:n ohjelmistopolitiikasta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Korjaan klo. 22:45-01:45 po. Jukolan viesti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuntuu todella yliampuvalta, että Suomessa hehkutetaan näitä korruptoituneita Fifa-geimejä enemmän kuin olympialaisia. Kaiken lisäksi Suomi ehti jo pudota näistä kisoista.

Futis olisi sinänsä aivan terveellinen peli, elleivät sen säännöt olisi pahasti valuvikaiset: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257002...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Aamulehden mukaan Yle maksaa Fifalle MM-kisojen lähetysoikeuksista miljoonia euroja, mutta vähemmän kuin talviolympialaisista, joiden lähetysoikeudet maksoivat yli kymmenen miljoonaa.

Ylen mukaan sopimukset ja kustannukset ovat (nykyään) salaisia.

Lisäksi tulevat tuotantokustannukset, joista Ylellä itselläkään ei ole tietoa kokonaiskustannusten tasolla, koska tuottajajärjestelmä on lakkautettu.

Veronmaksajien piikki on auki.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuosta voisi tietenkin keskustella, miten paljon urheilusta nyt yleensä kannattaisi maksaa. Mutta ilmeisesti kannattaa, koska riittävän monet katsojat niin haluavat. Itselleni kelpaisi oikein, että neuvotteluista lähdettäisiin pois, jos pyyntö on tolkuton.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Onkohan olemassa mitään tutkimuksia siitä, miten kiinnostuneita ihmiset ovat katselemaan ja kuuntelemaan noita radion ja television kanavia täyttäviä urheiluohjelmia?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #18

TV:n perusyleisöt eivät seuraa jalkapallon maratonlähetyksiä. Jalkapallon harrastajat voisivat maksaa ja katsoa lähetykset muualta. Nyt eläkeläiset, lapset ym. jäävät jalkapallon jalkoihin.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Elämä on vain osa jalkapalloa

Toimituksen poiminnat