Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Päivän uutinen: SVT ja SR lopettavat tekstijulkaisujen tuottamisen

  • Julkista palvelua
    Julkista palvelua

Ruotsin yleisradiotoiminnan tulevaisuutta linjanneen komitean mietintö julkistettiin tänään (linkki). Vuoden 2019 alusta lupamaksujen tilalle tullee veroperusteinen rahoitus.  Verotukseen siirtymisen todetaan vaativan lisää toiminnan luotettavuutta, uskottavuutta ja julkisuusperiaatteen mukaista läpinäkyvyyttä (s. 318). 

Suomen Yleisradiolta ei verotukseen siirryttäessä edellytetty yhtään mitään. Päinvastoin esimerkiksi viimeaikaiset uutistoiminnan johtajan ja toimitusjohtajan valinnat ovat olleet salaseuraisia. Erotettu toimittaja on ostettu hiljaiseksi (linkki). Toiminnan kustannuksista/tehokkuudesta ei ole enää tunnuslukuja. Jopa sisäisen tarkastuksen osasto on lopetettu. 

Nyt Ruotsissa linjataan, että SVT ja SR vetäytyvät tekstimuotoisesta verkkojulkaisemista tai kuten Sisuradio asian ilmaisee "Komitea painottaa, että SVT:n ja Ruotsin radion tulee keskittyä ydintoimintaansa eli kuvan ja äänen lähettämiseen." SVT Play palvelua rajaus ei siis koske.

Suomessa Ylen massiivista tekstimuotoista julkaisutoimintaa ei ole kyetty ratkaisemaan, vaan Medialiitto on joutunut viemään asian EU-komissiolle: "Medialiitto pyytää Euroopan komissiota ratkaisemaan, saako julkisia varoja käyttää sellaisten tekstimuotoisten journalististen verkkosisältöjen tuottamiseen, jotka eivät liity julkisen palvelun yleisradio-ohjelmistoihin." (linkki)

Saksassa tehtiin äskettäin päätös, että Saksan ARD, ZDF ja Saksan Radio lopettavat tekstioperoinnin verkossa (linkki).

Missään muualla kuin Suomessa kansallinen yleisradio ei ole siirtynyt yhtä totaalisesti verkkojulkaisuihin kuin Suomessa. Viimeiset vuodet ovat olleet etenkin TV:n kannalta katastrofaalisia. Hävitys on ollut uutistoimintaa ja urheilua lukuun ottamatta melko totaalista.

Ruotsin ja Saksan käänteen tekevät uutiset on varmasti noteerattu hyvin korkealla taholla Ylessä. Uutisten kuuluisaa palomuuria ne eivät ole läpäisseet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ylellä on selkeästi liikaa rahaa. Naistenlehtimäistä juttua pukkaa nettisivuille, jalkapallosta tulee uusintalähetyksiä vuodesta 1986 alkaen yms.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Yle painottaa vahvasti pitkiin dokkarimaisiin tarinoihin, tuoreiden uutisten asemasta. Pikaotantana pääuutisissa tänään spekuloidaan mm ssa

Teinityttöjen kuumista oloista pakolaisleirillä
Ronaldon erinomaisuutta
Lomarahaleikkauksen vaikutusta
Meksikon vaalitaistelun meemejä

Ruotsin SVT n pääuutiset vastaavasti käsittelevät mm ssa

Ratsastusopettajan laittomia toimia lapsia kohtaan
Indonesiassa veneonnettomuudessa kadonneita
Poliisien huonoja työskentelyolosuhteita
Kim in lupauksia paremmasta huomisesta P - Korealle

Uutisoinnissa on selvästi eroa, mutta mistä tuo ero johtuu ?

https://yle.fi/uutiset

https://www.svt.se/

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Yleisradiossa mennään verkko edellä, kuten sanonta kuuluu. Uutislähetykset muistuttavat lehtien artikkeleita. Onkohan milloin enää sanottu "Juuri saamamme tiedon mukaan". Tuoreutta tuovat ulkoilmatoimittajat, jotka Kaivopuistossa tms. jututtavat ihmisiä tyyliin "Miltä tuntuu, kun aurinko paistaa".

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ylen verkkosivuihin verrattuna SVT:n ja SR:n netti on varsin vaatimatonta ja tarjolla TV:n ja radion videota ja audiota.
https://www.svt.se/
https://sverigesradio.se/

Toimituksen poiminnat