Päivän uutinen: SVT ja SR lopettavat tekstijulkaisujen tuottamisen

Ruotsin yleisradiotoiminnan tulevaisuutta linjanneen komitean mietintö julkistettiin tänään (linkki). Vuoden 2019 alusta lupamaksujen tilalle tullee veroperusteinen rahoitus.  Verotukseen siirtymisen todetaan vaativan lisää toiminnan luotettavuutta, uskottavuutta ja julkisuusperiaatteen mukaista läpinäkyvyyttä (s. 318). 

Suomen Yleisradiolta ei verotukseen siirryttäessä edellytetty yhtään mitään. Päinvastoin esimerkiksi viimeaikaiset uutistoiminnan johtajan ja toimitusjohtajan valinnat ovat olleet salaseuraisia. Erotettu toimittaja on ostettu hiljaiseksi (linkki). Toiminnan kustannuksista/tehokkuudesta ei ole enää tunnuslukuja. Jopa sisäisen tarkastuksen osasto on lopetettu. 

Nyt Ruotsissa linjataan, että SVT ja SR vetäytyvät tekstimuotoisesta verkkojulkaisemista tai kuten Sisuradio asian ilmaisee "Komitea painottaa, että SVT:n ja Ruotsin radion tulee keskittyä ydintoimintaansa eli kuvan ja äänen lähettämiseen." SVT Play palvelua rajaus ei siis koske.

Suomessa Ylen massiivista tekstimuotoista julkaisutoimintaa ei ole kyetty ratkaisemaan, vaan Medialiitto on joutunut viemään asian EU-komissiolle: "Medialiitto pyytää Euroopan komissiota ratkaisemaan, saako julkisia varoja käyttää sellaisten tekstimuotoisten journalististen verkkosisältöjen tuottamiseen, jotka eivät liity julkisen palvelun yleisradio-ohjelmistoihin." (linkki)

Saksassa tehtiin äskettäin päätös, että Saksan ARD, ZDF ja Saksan Radio lopettavat tekstioperoinnin verkossa (linkki).

Missään muualla kuin Suomessa kansallinen yleisradio ei ole siirtynyt yhtä totaalisesti verkkojulkaisuihin kuin Suomessa. Viimeiset vuodet ovat olleet etenkin TV:n kannalta katastrofaalisia. Hävitys on ollut uutistoimintaa ja urheilua lukuun ottamatta melko totaalista.

Ruotsin ja Saksan käänteen tekevät uutiset on varmasti noteerattu hyvin korkealla taholla Ylessä. Uutisten kuuluisaa palomuuria ne eivät ole läpäisseet.

kimmosaarikko

Valtiotieteiden maisteri (sosiologi) ja Mensan jäsen.
Toiminut Turun yliopistossa opettajana ja tutkijana sekä Ylessä TV-ohjelmistojen suunnittelun ja toiminnan kehittämisen johdossa.
Minulle on ominaista C. Wright Millsin kaltainen "sociological imagination" ja kriittinen lähestymistapa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirjoitukseni eivät aina sovellu tosikoille. Harrastan perhokalastusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu